Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers in 2024: Wat kunnen we verwachten?

jaartal 2024 op blokken met Bitcoin munt op voorgrond 

Bitcoin (BTC) heeft het afgelopen jaar op een sterke wijze afgerond door boven de $44.000 te klimmen. Het komend jaar, 2024, belooft een belangrijke te worden voor de gehele crypto markt. Met de komst van een mogelijke Bitcoin Spot Exchange Traded Fund (ETF) en de aanstaande Bitcoin halving, verwachten veel beleggers een explosieve rally voor de BTC koers. Maar wat kunnen we verwachten in 2024 en kan Bitcoin een nieuwe all time high behalen? 

De Bitcoin Halving 

Het komend jaar kan een belangrijke worden voor Bitcoin. In april zal naar verwachting de Bitcoin halving optreden, een belangrijke gebeurtenis waarbij de beloning voor miners gehalveerd gaat worden. Dit betekent dat het een stuk lastiger zal gaan worden voor huidige miners om BTC te minen. Historisch gezien is deze gebeurtenis een kantelpunt voor de Bitcoin koers, hoewel de invloed niet altijd direct merkbaar is, zijn de lange termijn implicaties overduidelijk. 

Miners hebben een sterke invloed op de Bitcoin koers omdat zij continu munten verkopen op de markt. Dit moeten zij doen om hun kostbare mining operaties te financieren, die veel geld kosten door de prijs die moet worden betaald voor energie en dure apparatuur. Wanneer de miners slechts de helft van een huidige BTC beloning ontvangen, gaat dat omlaag van 6.125 BTC nu naar 3.0625 BTC in april van 2024. Na de halving zullen de balansen van de miners dus langzaam afnemen en kunnen ze steeds minder Bitcoins verkopen. Als de vraag naar Bitcoin blijft aanhouden is een prijsstijging het resultaat. 

Bitcoin halving grafiek
Bitcoin koers in relatie tot Bitcoin halving cyclus. Bron: Rektcapital

 

Spot Bitcoin ETF gaat BTC koers naar nieuwe hoogtes brengen

Een andere sterke katalysator voor de Bitcoin koers is natuurlijk de langverwachte komst van een Spot  Bitcoin ETF. Verschillende grote Amerikaanse vermogensbeheerders hebben aanvragen uitstaan zo’n fonds, dat door de Securities and Exchange Commission (SEC) wordt beoordeeld. Een eerste beslissing kunnen we verwachten voor 10 januari. Beleggers anticiperen erop dat de komst van het fonds veel kapitaal kan aantrekken richting de crypto markt. Dit komt omdat een ETF vaak de voorkeur heeft als beleggingsmethode voor traditionele en institutionele investeerders. Omdat dit groot vermogende beleggers zijn, kan het potentieel gaan om miljarden dollars dat de crypto markt gaat betreden. In de afgelopen 20 jaar zagen we hetzelfde gebeuren bij goud, dat in 2004 een ETF kreeg. Toen steeg, over een periode van een tiental jaren, de goudprijs per ounce van ongeveer $400 tot boven de $1.800. Een toename van 350%. Analisten verwachten dat, op de lange termijn, hetzelfde kan gebeuren met de Bitcoin koers.  

Bitcoin koers voorspellingen van analisten in 2024

De voorspellingen voor de Bitcoin koers in 2024 lopen flink uiteen, maar het is duidelijk dat het sentiment erg bullish is. Veel analisten verwachten dat de populaire cryptocurrency dit jaar hoger gaat afsluiten. Prijsvoorspellingen variëren van $60.000 tot wel $500.000. CoinFund, een venture capital fonds, gelooft dat de komst van een Bitcoin en Ethereum Spot ETF de Bitcoin koers tot ongekende hoogten kan gaan tillen. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram