Bitcoin koers sterk in afwachting van ETF-beslissing SEC

BTC munt staat rechtop bovenop andere munten en symboliseert daarmee de kracht van de Bitcoin koers 

Ondanks dat de cryptomarkt als geheel overwegend rode cijfers laat zien, weet de Bitcoin koers het $45k-niveau goed vast te houden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de aanstaande beslissing van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) m.b.t. de goedkeuring van een of meer Spot Bitcoin ETF’s. Deze beslissing wordt uiterlijk 10 januari verwacht en kan dus ieder moment binnenkomen.

De Bitcoin koers stijgt al maanden op de speculatie van een ETF goedkeuring. De vraag is dan ook wat er gebeurt als deze beslissing uiteindelijk bekend wordt gemaakt. De kans op een goedkeuring, die op meer dan 90% wordt geschat, is groot en zal waarschijnlijk in eerste instantie leiden tot een stijging van de Bitcoin koers. Er zijn echter analisten die menen dat het een ‘sell the news’ evenement wordt en dat traders het zullen gebruiken om winst te nemen.

Hoe dan ook, op de lange termijn zou het een zeer positieve ontwikkeling zijn als de Spot Bitcoin ETF er zou komen, aangezien het veel nieuw (institutioneel) geld naar de cryptomarkt kan brengen. Daarover verderop meer.

De actuele Bitcoin koers en marktdata

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $44.841 (Bitmex) en €41.107 (Bitvavo). Dat is een verandering van -1,68% in de afgelopen 24 uur. De meeste altcoins moeten wat terrein prijsgeven en schrijven rode cijfers. Daarover verderop meer.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 15-minuten grafiek

 

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $887 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 52,3%.

Crypto Fear & Greed index

De Crypto Fear & Greed Index staat op dit moment op een waarde van 70. Dat is 1 punt lager dan gisteren.

Crypto Fear & Greed Index 

 

Ander Crypto Nieuws

Lange termijn impact Spot Bitcoin ETF niet te onderschatten

Sommige analisten zijn van mening dat een Spot Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF), zelfs als het nu wordt goedgekeurd, niet meteen veel aandacht van beleggers zal trekken. Enkelen van hen gingen naar sociale mediaplatform X (voorheen Twitter) en beweerden dat er kort na de goedkeuring van een dergelijke ETF slechts een schamele investering van $100 miljoen kon worden verwacht, met dus maar een beperkte impact op de Bitcoin koers. Maar op de lange termijn kunnen spot Bitcoin ETF’s investeringen ter waarde van biljoenen dollars verwachten, omdat grote investeringsfondsen de digitale valuta zullen blijven omarmen mede dankzij falend fiat-geld. Deze voorspelling komt overeen met goud ETF's die voor het eerst in 2004 werden gelanceerd. Ze resulteerden niet onmiddellijk in grote aantallen, maar in de loop van de tijd hebben ze ervoor gezorgd dat de totale marktkapitalisatie van goud is gegroeid van slechts $2 biljoen naar ruim $10 biljoen eerder in 2023. Bitcoin is zelfs schaarser dan goud, dus je kunt een nog grotere sprong voor de Bitcoin koers verwachten. Goud profiteerde ook aanzienlijk van twee grote stimuleringspakketten die door de Amerikaanse regering werden uitgerold, de eerste in 2008 en de tweede in 2020. De eerste werd gedaan om de financiële crisis van 2008 te helpen verlichten en de laatste werd gedaan om de brede economische uitdagingen te verzachten die zich voordeden door de Covid-19-pandemie.

Ontwikkelingen op de stablecoin-markt

De Binance USD stablecoin is op weg naar uitsterven doordat de meedogenloze druk van toezichthouders en wetshandhavingsorganisaties de dominantie van Binance en zijn digitale producten blijft uitdagen. Over het geheel genomen is de stablecoin-markt het afgelopen kalenderjaar getuige geweest van een grote groei en nadert historische hoogtepunten nu we de bullmarkt van 2024-2025 tegemoet gaan. USD Tether (USDT) was de grootste winnaar van het kalenderjaar, aangezien Circle, zijn belangrijkste concurrent met zijn USD Coin (USDC), nog steeds te maken krijgt met de woede van de autoriteiten. Over het geheel genomen wordt verwacht dat 2024 een belangrijk jaar zal worden voor de stablecoin-markt, omdat deze naast de cryptomarkt een grote impact heeft weten te maken op de samenleving. De rentetarieven op USDT zijn momenteel hoger dan wat de banken bieden. Lage transactiekosten en onmiddellijke overdrachten zijn ook aantrekkelijk voor een brede gebruikersbasis, vooral in de ontwikkelingslanden. De toenemende macht van Tether zal echter waarschijnlijk snel genoeg een grote reactie van de overheid oproepen, omdat banken daardoor in een zeer snel tempo overbodig worden.

Aantal Bitcoin-geldautomaten verminderd in 2023

Voor het eerst in de geschiedenis is het aantal Bitcoin-geldautomaten in een kalenderjaar afgenomen. 2023 was meedogenloos voor de ooit opkomende subsector van de crypto-economie. Het idee dat je met Bitcoin transacties kunt uitvoeren in een normale geldautomaat was aanvankelijk nieuw, maar toen kwamen veel bedrijven met hun eigen oplossingen en kende de sector een aantal geweldige jaren van groei.

De laatste tijd gaat het echter niet zo goed. In 2023 gingen ruim 5370 machines offline, waardoor er bijna 33.620 in omloop bleven. Dit is een enorme daling van 14% en aanzienlijk voor een sector die sinds de oprichting geen krimp heeft gekend.

Het lijkt erop dat het crypto-ATM-concept niet aanslaat. Crypto-exchange- en wallet-apps geven ons meer vrijheid en lagere kosten in vergelijking met echte Bitcoin-geldautomaten. Fiat-valuta wordt in de loop van de tijd ook steeds meer gedigitaliseerd. Er wordt verwacht dat papiergeld snel genoeg een optie van weleer zal worden, zodat de Bitcoin ATM-economie waarschijnlijk verder in de problemen zal komen, ondanks de aanstaande crypto-bullmarkt en de stijgende Bitcoin koers.

Altcoin koersen overwegend lager

Andere crypto koersen lieten voornamelijk rode cijfers zien. Enkele uitzonderingen daargelaten.

Ethereum (ETH, -2,4%), Binance Coin (BNB, 2,7%), Ripple (XRP, -1,4%), Solana (SOL, -8,5%), Cardano (ADA, -3,6%), Dogecoin (DOGE, -2,2%), Avalanche (AVAX, -6%), Tron (TRX, -1,3%), Chainlink (LINK, -5%), Toncoin (TON, -6,3%), Polygon (MATIC, -5,1%) ), Polkadot (DOT, -4,3%), Shiba Inu (SHIB, -3%), Litecoin (LTC, -3,6%), Cosmos (ATOM, -1,7%) en Uniswap (UNI, -4%).

 

Solana koers grafiek
Solana koers 15-minuten grafiek

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram