Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers flash crash - wat was de oorzaak?

crash van de Bitcoin koers gesymboliseerd door een rode pijl naar beneden naast een BTC munt 

Het was gisteren een moeilijke dag voor Crypto beleggers toen de Bitcoin koers plotseling een duikeling maakte en binnen een tijdsbestek van 3 uur met bijna 5000 dollar zakte. Zoals te verwachten was , trok het daarbij de rest van de cryptomarkt met zich mee, waarover verderop meer. Inmiddels lijkt de rust weer te zijn wedergekeerd en is de Bitcoin koers gestabiliseerd rond $43.000. Maar wat was nu eigenlijk de oorzaak van de flash crash van gisteren?

Belangrijkste oorzaak van de plotselinge Bitcoin koers daling was een rapport van Matrixport

Het rapport van 2 januari van Markus Thielen van Matrixport suggereerde dat ETF-aanvragers, ondanks bullish trends in de Bitcoin koers, niet hadden voldaan aan de vereisten die nodig zijn voor SEC-goedkeuring. Het rapport werd vrijgegeven te midden van berichten dat de SEC van plan was bijeenkomsten te houden met grote beurzen om de commentaren op aanvragen ingediend door spot-crypto-ETF-emittenten af te ronden.

In het rapport zegt hij het volgende:

“Hoewel we regelmatig ontmoetingen hebben gezien tussen de ETF-aanvragers en personeel van de SEC, wat ertoe leidde dat de aanvragers hun aanvraag opnieuw indienden, zijn wij van mening dat alle toepassingen niet voldoen aan een cruciale vereiste, waar aan moet worden voldaan voordat de SEC het goedkeurt. Dit zou in het tweede kwartaal van 2024 gerealiseerd kunnen zijn, maar we verwachten dat de SEC alle aanvragen in januari af zal wijzen.

Het huidige leiderschap van vijf stemgerechtigde commissarissen is van cruciaal belang voor de goedkeuring van de ETF. De SEC wordt gedomineerd door Democraten. SEC-voorzitter Gensler omarmt crypto niet in de VS, en de kans is klein dat hij zou stemmen om Spot Bitcoin EFT’s nu goed te keuren.

Een ETF zou crypto in het algemeen zeker een vlucht kunnen laten nemen, en op basis van de opmerkingen van Gensler in december 2023 is hij nog steeds van mening dat deze sector behoefte heeft aan strengere naleving. Vanuit politiek perspectief is er geen reden om een Bitcoin Spot ETF goed te keuren die Bitcoin als alternatief waarde-opslagmiddel zou legitimeren.”

Nadat het Matrixport rapport naar buiten kwam, benadrukten sommige waarnemers snel het feit dat het laatste rapport van het cryptoplatform voorspelde dat de Bitcoin koers in januari de grens van $50.000 zou overschrijden. Anderen hebben de motieven achter het rapport van Matrixport in twijfel getrokken. Deze zorgen waren voor Jihan Wu, medeoprichter van Matrixport, aanleiding om een verklaring af te geven waarin hij de relatie tussen de onderzoekers van Matrixport en het management uitlegde.

X-post Jihan Wu, medeoprichter van Matrixport
X-post Jihan Wu, medeoprichter van Matrixport

 

Overdreven marktreactie op onderzoeksrapport

Uit de overdreven sterke marktreactie op dit onderzoeksrapport van Matrixport, blijkt maar weer hoezeer de Bitcoin koers op een eventuele goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF is vooruitgelopen. Dat maakt de koers kwetsbaar voor winstnemingen, met stevige correcties, zoals we die gisteren zagen, als gevolg. Wij hebben al vaker, in verschillende artikelen op deze site, gewaarschuwd voor de hooggespannen verwachtingen en de mogelijkheid van een flinke correctie, die de Bitcoin koers op korte termijn met gemak terug naar $35k - $36k kan brengen. Zolang een mogelijke ETF goedkeuring (of afkeuring) in de lucht hangt, doen crypto-beleggers er goed aan rekening te houden met toegenomen volatiliteit.

De actuele Bitcoin koers en marktdata

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $42.934 (Bitmex) en €39.295 (Bitvavo). Dat is een verandering van -5,32% in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins staan nog flink in het rood. Daarover verderop meer.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 15-minuten grafiek

 

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $843 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 52,6%.

Crypto Fear & Greed index

De Crypto Fear & Greed Index staat op dit moment op een waarde van 68. Dat is 2 punten lager dan gisteren.

Crypto Fear & Greed Index 

Ander Crypto Nieuws

On-chain reporters : Meer dan 100.000 crypto-adressen met een bezit van $ 1 miljoen

Het aantal crypto-wallets met een waarde van een miljoen dollars of meer aan Bitcoin is sinds begin 2023 met 300% toegenomen. De exacte identiteit van deze mensen is onbekend vanwege de aard van het gedecentraliseerde netwerk, maar we kunnen zien dat meer dan 100.000 portemonnees nu een miljoen dollar of meer in hun BTC-wallet hebben. De cryptosector heeft dus veel lange termijnbezitters geholpen vooruitgang te boeken op financieel gebied.

De crypto-economie wordt al lang bekritiseerd omdat grotere spelers de werking ervan hebben gekaapt. Dit is echter het levende bewijs dat veel mensen een aanzienlijke hoeveelheid geld hebben verdiend met HODLing en handel in de cryptoscene.

Michael Saylor verkoopt voor $216 miljoen aan aandelen Microstrategy en plant meer Bitcoin aankopen

Michael Saylor, de uitvoerend voorzitter van Microstrategy, is van plan om voor $216 miljoen aan aandelen van zijn bedrijf te verkopen, zo blijkt uit een indiening bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Hij is van plan een deel van de opbrengst te gebruiken om zijn persoonlijke Bitcoin-voorraad uit te breiden.

Michael Saylor's Bitcoin Plannen

Volgens een SEC-indiening van 2 januari plant Saylor de verkoop van 315.000 aandelen van Microstrategy, wat neerkomt op een waarde van $216 miljoen. Deze stap volgt op een eerder aangekondigd plan waarin Saylor tot 400.000 aandelen van het bedrijf zou verkopen over een periode van vier maanden. Deze verkoop maakt deel uit van een vooraf vastgesteld handelsplan, dat werd geactiveerd door een aandelenoptie die vervalt op 30 april 2024.

Tijdens de bekendmaking van de winstcijfers van Microstrategy voor het derde kwartaal van 2023 op 2 november legde Saylor uit dat hij van plan is een deel van de opbrengst te gebruiken om meer Bitcoin voor zijn persoonlijke rekening te kopen. "Deze optie uitoefenen zal me in staat stellen om enkele financiële verplichtingen aan te pakken en ook om extra Bitcoin voor mijn persoonlijke rekening te verwerven," zei hij.

Hoewel Saylor recent niet heeft onthuld hoeveel Bitcoin hij persoonlijk bezit, gaf hij in oktober 2020 aan dat hij 17.732 BTC in persoonlijk bezit had. Zijn bedrijf, Microstrategy, heeft per december 2023 publiekelijk gerapporteerd 189.150 Bitcoin in bezit te hebben.

Altcoin koersen dalen

De meeste andere crypto koersen stonden flink in de min en volgden daarmee de Bitcoin koers naar beneden. Er waren slechts enkele top100 cryptocurrencies die de neerwaartse krachten wisten te weerstaan. Eén daarvan was Arbitrum (ARB) dat gisteren nog een hoogste koers ooit van $2,06 wist te bereiken. De belangrijkste cryptocurrencies stonden echter in het rood:

Ethereum (ETH, -6,7%), Binance Coin (BNB, -2,1%), Ripple (XRP, -9,2%), Solana (SOL, -9,7%), Cardano (ADA, -8,4%), Dogecoin (DOGE, -10,3%), Avalanche (AVAX, -11,2%), Tron (TRX, -2,2%), Chainlink (LINK, -7,6%), Toncoin (TON, -2,5%), Polygon (MATIC, -12,6%) ), Polkadot (DOT, -10,8%), Shiba Inu (SHIB, -9,8%), Litecoin (LTC, -11,2%), Cosmos (ATOM, -12%) en Uniswap (UNI, -11,1%).

Arbitrum koers grafiek
Arbitrum koers 15-minuten grafiek

 

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram