Crypto sentiment op ‘extreme hebzucht’ door hype rond Bitcoin ETF’s

Enthousiaste Bitcoin trader juicht voor scherm met crypto koersen 

Terwijl de spanning op de cryptomarkt stijgt en beleggers vol verwachting uitkijken naar de snel naderende beslissing van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) omtrent de goedkeuring van één of meer Spot Bitcoin ETF’s, is de Crypto Fear & Greed Index opgelopen tot in de ‘extreme hebzucht’-zone. Tegelijkertijd hebben handelaren die short zaten flinke verliezen geleden.

Crypto Fear & Greed Index signaleert ‘extreme hebzucht’

Volgens de Crypto Fear & Greed Index bedraagt de marktsentimentscore momenteel 76 van de mogelijke 100 – de hoogste score sinds de Bitcoin koers medio november 2021 rond de hoogste stand van $69.000 schommelde.

Crypto Fear & Greed Index 

Het afgelopen jaar bereikte de sentimentsindex één keer eerder kortstondig de ‘extreme hebzucht’-zone. Dat was op 5 december met een score van 75, nadat de Bitcoin koers de dag ervoor door de $40k-grens brak en een dag later $44.000 bereikte.

Daarvoor ging de Fear & Greed index op 11 november 2021 naar ‘extreme hebzucht’, toen hiet een score van 77 noteerde. Slechts een dag eerder bereikte de Bitcoin koers z’n hoogste stand ooit.

De Crypto Fear and Greed Index verzamelt en weegt gegevens van de zes belangrijkste prestatie-indicatoren van de markt: volatiliteit (25%), marktmomentum en -volume (25%), sociale media (15%), enquêtes (15%), de dominantie van Bitcoin (10%). ) en trends (10%) — om elke dag het marktsentiment te beoordelen.

Afgelopen zomer nog, toen Blackrock op 15 juni een Spot Bitcoin ETF aanvraag indiende, stond de sentimentsindex in de Fear-zone op 41. Slechts zes dagen later bereikte het een stand van 59 nadat verschillende andere vermogensbeheerders het voorbeeld van Blackrock volgden en ook aanvragen indienden voor een Spot Bitcoin ETF.

Crypto Fear & Greed Index gedurende de afgelopen jaren afgezet tegen de Bitcoin koers

Sterk gestegen Bitcoin koers zorgt voor liquidatie van shorts

Het anticiperen op de aanstaande goedkeuring van een Bitcoin exchange-traded fund (ETF) in de VS heeft geleid tot aanzienlijke marktbewegingen, waarbij een opmerkelijke stijging van de Bitcoin koers gevolgen heeft voor handelaren. De afgelopen dag heeft de cryptomarkt te maken gehad met een aanzienlijke liquidatie van shorts, voor een totaalbedrag van ongeveer $155 miljoen, veroorzaakt door een scherpe prijsstijging tijdens de Amerikaanse handelsuren.

Handelaren die speculeerden op een daling van de Bitcoin koers werden geconfronteerd met aanzienlijke verliezen, van meer dan $100 miljoen in slechts 24 uur. Deze neergang valt samen met de groeiende verwachting dat binnenkort een Amerikaanse spot Bitcoin ETF zal worden goedgekeurd. De Bitcoin koers kende maandag een stijging van maximaal 9% en bereikte voor het eerst sinds maart 2022 meer dan $47.000, om later gedeeltelijk terug te trekken. De hoogste verliezen werden gerapporteerd op de cryptobeurs OKX, waar handelaren, die speculeerden op een daling, $84 miljoen aan verliezen leden, gevolgd door Binance met $71 miljoen.

Het aantal open futures-contracten, bekend als open interest, kende in dezelfde periode een stijging van ruim 8%. Deze stijging duidt erop dat traders aanhoudende volatiliteit verwachten en zelfs na de laatste aanzienlijke liquidatiegebeurtenis extra weddenschappen plaatsen.

Liquidatie verwijst in deze context naar de verplichte sluiting van de hefboompositie van een handelaar door een beurs wanneer de handelaar er niet in slaagt aan de margevereisten te voldoen of voldoende middelen aan te houden om de handel te ondersteunen. Dergelijke grootschalige liquidaties zijn vaak indicatief voor een potentieel keerpunt in de marktprijzen, waardoor handelaren hun strategieën kunnen herpositioneren.

Laatste loodjes voor Spot Bitcoin ETF’s

De recente marktactiviteit houdt verband met acties van potentiële ETF-emittenten zoals BlackRock en Grayscale, die hun aanbiedingsvergoedingen hebben ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Deze inzendingen behoren tot de laatste stappen vóór de lancering van de allereerste Spot Bitcoin ETF in de VS. Momenteel wachten dertien voorgestelde ETF's op het besluit van de SEC, waarbij de concurrentie tussen emittenten al toeneemt. Sommigen bieden geen kosten aan voor de eerste zes maanden of totdat ze $ 5 miljard aan beheerd vermogen (AUM) bereiken.

Woensdag wordt een definitief oordeel over deze ETF-voorstellen verwacht. SEC-functionarissen hebben naar verluidt kleine details besproken met potentiële emittenten met betrekking tot hun gewijzigde S-1-formulieren, waarbij de definitieve indiening vandaag wordt verwacht.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram