Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers daalt na foutieve ETF-aankondiging SEC. Hoe nu verder?

Website SEC op scherm na foutieve info over Spot Bitcoin ETF 

De Bitcoin koers zag gisteren enkele dramatische schommelingen, waardoor de winsten voor zowel long- als short-leverage-posities teniet werden gedaan na een misleidende aankondiging op het X (voormalig Twitter)-account van de SEC waarin de goedkeuring van alle spot-BTC ETF's werd geclaimd. Het incident heeft tot onrust geleid onder crypto-beleggers en in de Amerikaanse media en politiek wordt gevraagd om een onderzoek naar de gebeurtenissen van gisteren en de rol van de SEC daarin.

De Bitcoin koers reageerde sterk op het (valse) BTC-ETF nieuws

De Bitcoin koers steeg kortstondig tot boven de $48.000 na de veronderstelde SEC-aankondiging, om vervolgens terug te vallen naar ongeveer $45.000, nog voordat de toezichthouder de fout kon ophelderen. Deze snelle prijsbeweging versterkte de overtuiging onder handelaren dat een daadwerkelijke goedkeuring een 'sell-the-news'-gebeurtenis zou kunnen veroorzaken.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $45.585 (Bitmex) en €41.699(Bitvavo). Dat is een verandering van -2,06% in de afgelopen 24 uur. 

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 5-minuten grafiek

 

Gevolgen van het fake news bericht 

De valse informatie over de goedkeuring van spot-ETF’s leidde tot frustratie en kritiek van marktwaarnemers en crypto-enthousiastelingen, waarbij het incident werd vergeleken met een ‘pump-and-dump’-fraude. Het incident, dat vermoedelijk het gevolg is van een hack van het X-account van de SEC, heeft vragen doen rijzen over mogelijke marktmanipulatie, waarbij senator Bill Hagerty uitleg zocht bij de SEC.

X-post senator Bill Hagerty

 

De marktverwachtingen van een aanstaande goedkeuring van een BTC ETF hebben de handelsstrategieën beïnvloed, waarbij sommige handelaren het als een klassiek 'buy the rumour, sell the news'-scenario beschouwen. Dit sentiment speelde zich gisteren levendig af tijdens de episode van de vervalste ETF-goedkeuringen.

De hack van het X-account van de SEC had aanzienlijke gevolgen voor de Bitcoin-futuresmarkt, waarbij tot wel $1 miljard aan open interest werd weggevaagd. Interessant genoeg was de koersreactie van Ethereum op het ETF-goedkeuringsgerucht opmerkelijk. De Ethereum koers profiteerde van het valse nieuws, maar zag niet de snelle daling daarna die bij de Bitcoin koers wel te zien was. Op het momentvan schrijven houdt de Ethereum koers nog steeds de winst van gisteravond vast. Dit heeft waarschijnlijk te maken met dat beleggers Ether als de eerstvolgende kandidaat zien voor een spot ETF, na goedkeuring van een spot Bitcoin ETF. Het is dus logisch te veronderstellen dat Ethereum geen last zal hebben van het ‘sell the news’-fenomeen. Het zal juist het volgende focuspoint worden van beleggers en dat zou de Ethereum koers nog een stuk verder op kunnen drijven de komende maanden.

Onverminderd bullish sentiment onder crypto-beleggers 

Hoewel sommige analisten wijzen op een mogelijke uitbraak van de Bitcoin koers naar $50.000, heeft de cryptocurrency in 2023 al aanzienlijk beter gepresteerd dan goud en blijft dit in 2024 doen. Michael Saylor, voorzitter van MicroStrategy en een bekende voorstander van Bitcoin, is van mening dat een spot Bitcoin ETF een goede oplossing zou zijn. Hij ziet het als een monumentale gebeurtenis voor de hele financiële sector, vergelijkbaar met de lancering van de S&P 500.

De marktkapitalisatie van Bitcoin overtrof onlangs die van Berkshire Hathaway en werd op basis van deze maatstaf op 5 december gerangschikt als de 10e grootste activa. Ondanks de robuuste prestaties van Bitcoin handhaaft de SEC een voorzichtige houding en waarschuwde ze op 6 en 8 januari voor overhaast investeren in cryptocurrencies. Desalniettemin wordt verwacht dat een ETF-goedkeuring een aanzienlijke nieuwe vraag zal genereren, waarbij CryptoQuant-analisten een stijging van $1 biljoen voor de marktkapitalisatie van Bitcoin voorspellen en Galaxy Digital een stijging van 74% verwacht voor de Bitcoin koers in het eerste jaar na de goedkeuring. Standard Chartered voorspelt zelfs dat Bitcoin tegen eind 2025 de $200.000 zou kunnen bereiken.

De recente definitieve aanmeldingen voor de spot-Bitcoin ETF-aanvragers hebben geleid tot een ‘vergoedingenoorlog’, waarbij instellingen strijden om de laagste vergoedingen te bieden. Momenteel staat die op 0,2% per jaar.

Spot Bitcoin ETF-overzicht met kosten.
Spot Bitcoin ETF-overzicht met kosten. Bron: Bloomberg

 

In 2023 verhoogden institutionele beleggers hun instroom in Bitcoin en andere cryptocurrencies aanzienlijk, waarbij CoinShares $2,25 miljard aan investeringen rapporteerde, een 2,7 maal zo grote stijging ten opzichte van 2022. Bitcoin trok specifiek $1,93 miljard van dit bedrag aan, en domineerde het totale beheerd vermogen voor digitale activa met $36,17 miljard.

De belangstelling van particuliere beleggers voor Bitcoin is ook enorm toegenomen. Het aantal Bitcoin-wallets met bedragen die niet nul zijn, bereikte op 2 januari een recordhoogte van in totaal ruim 51,6 miljoen. Bovendien nadert de gerealiseerde limiet van Bitcoin, op 8 januari 436 miljard dollar, zijn hoogste punt ooit. De afname van het actieve Bitcoin-aanbod ten opzichte van het opgeslagen aanbod suggereert dat houders terughoudend zijn om slapende munten vrij te geven, wat wijst op een bullish trend die verder gaat dan alleen lange termijn-bezitters.

Bitcoin wallets met meer dan 0 BTC
Bitcoin wallets met meer dan 0 BTC. Bron: Glassnode

Hoe nu verder? 

Al deze genoemde signalen wijzen op een bullish sentiment voor Bitcoin en een flinke wind in de rug voor de Bitcoin koers. Op (zeer) korte termijn is het echter afwachten hoe er nu gereageerd gaat worden op de SEC beslissing die vandaag wordt verwacht. De koersreactie op een afwijzing of uitstel laat zich raden. De echte vraag is nu: Wat gaat de Bitcoin koers doen bij een goedkeuring van Spot Bitcoin ETF’s? Wordt het een reactie die vergelijkbaar is als die van gisteren, toen, gedurende 15 minuten, iedereen dacht dat de goedkeuring een feit was? Of zal de reactie anders zijn, aangezien veel posities van traders gisteren zijn geliquideerd door de heftige koersbewegingen die volgden op het valse nieuwsbericht en men nu weet hoe de markt aanvankelijk zou reageren. We kunnen alleen maar afwachten en het met interesse gadeslaan.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram