Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers vlak terwijl beleggers koersgeweld vorige week verwerken

BTC munten met op achtergrond de Bitcoin koers grafiek op een scherm 

De grootste cryptovaluta naar marktkapitalisatie lijkt het rustig aan te doen dit weekend aangezien de Bitcoin koers opvallend vlak bleef. Zoveel volatiliteit als we op donderdag en vrijdag zagen, zo weinig beweging was er nu. Vrijdag, laat op de avond, zakte de Bitcoin koers naar $41,440, waarna het weer wat herstelde tot ongeveer $43.000. Sindsdien beweegt de koers binnen een nauwe bandbreedte tussen ongeveer $42,5k en $43k.

Het is niet ongebruikelijk dat de volatiliteit wat afneemt na een periode van intense speculatie, belangrijk nieuws en sterke koersbewegingen. Daarnaast zien we dat de focus van crypto-beleggers sinds de goedkeuring door de SEC van 11 Spot Bitcoin ETF’s wat is verschoven richting Ethereum. De koers van de tweede grootste cryptovaluta vertoont momenteel veel kracht en dat heeft alles te maken met het feit dat beleggers het zien als de volgende kandidaat voor een spot ETF. Er liggen al een aantal aanvragen, o.a. van Blackrock, en de eerste deadline voor een beslissing van de SEC is al eind mei. De verwachting is dan ook dat de Ethereum koers hier flink op zou kunnen vooruitlopen, net zoals bij Bitcoin het geval was.

De actuele Bitcoin koers en marktdata

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $42.967 (Bitmex) en €41.980 (Bitvavo). Dat is een verandering van 0,56% in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins staan in het groen. Daarover verderop meer.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $842 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 51,1%.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 15-minuten grafiek

 

Crypto Fear & Greed index

De Crypto Fear & Greed Index staat op dit moment op een waarde van 60. Dat is 4 punten lager dan gisteren en meer dan 10 punten lager dan vorige week.

Crypto Fear & Greed Index 

 

Ander Crypto Nieuws

Bitcoin en goud: een stijgende correlatie in 2023

In een significante verschuiving die in 2023 werd waargenomen, hebben Bitcoin en goud een opmerkelijke toename in correlatie laten zien, zoals gerapporteerd door Fidelity. Deze verandering heeft plaatsgevonden tegen een achtergrond van mondiale geopolitieke onzekerheden en stijgende rentetarieven. Traditioneel hebben hoge rentetarieven de vraag naar risicovolle activa getemperd, maar zowel Bitcoin als goud trotseerden deze trend vorig jaar. Vooral de Bitcoin koers toonde opmerkelijke veerkracht en herstelde zich zelfs, wat een afwijking markeerde van zijn eerdere omgekeerde relatie met de rentetarieven. Het jaar was getuige van een stijging van 156% in Bitcoin en een stijging van 14,6% van de goudprijs ten opzichte van de Amerikaanse dollar, gedreven door geopolitieke risico’s en de vraag van centrale banken. De analyse van Fidelity benadrukte ook het groeiende aantal Bitcoin-houders op de lange termijn, dat een record van 70% bereikte, wat duidt op een sterk holdingsentiment, zelfs gedurende de aanzienlijke stijgingen van de Bitcoin koers. 

Blackrock’s Bitcoin ETF vergaart substantiële BTC-belangen

Blackrock’s Ishares Bitcoin Trust (IBIT), een van de 11 nieuw goedgekeurde spot Bitcoin ETF’s door de SEC, verzamelde binnen slechts twee dagen na de start van de handel 11.439 Bitcoins, ter waarde van bijna $500 miljoen. Deze snelle overname onderstreept de aanzienlijke impact van deze ETF's op de markt. Interessant is dat de Ishares Bitcoin Trust aanvankelijk een mix van Bitcoin en contant geld in handen had, maar al snel overschakelde naar 100% Bitcoin-bezit, als gevolg van marktbewegingen. Ondanks de goedkeuring van deze ETF's door de SEC benadrukte SEC-voorzitter Gary Gensler dat dit niet neerkomt op een goedkeuring van Bitcoin, en blijft hij beleggers waarschuwen voor de risico's die aan crypto-activa zijn verbonden.

Het sterke geloof van de CEO van Blackrock in het potentieel van Bitcoin

Larry Fink, de CEO van Blackrock, sprak een groot vertrouwen uit in Bitcoin, noemde het ‘groter dan welke regering dan ook’ en vergeleek het met ‘digitaal goud’. Het perspectief van Fink markeert een significante verschuiving van zijn eerdere scepticisme naar een vast geloof in Bitcoin als een levensvatbare lange termijn opslag van waarde, vooral in een context van geopolitieke onzekerheid of instabiliteit van de overheid. Hij wees op de eindige creatielimiet van Bitcoin als een belangrijke kracht, in contrast met de voortdurende productie van goud. Fink ziet ook potentieel in Ethereum en het vooruitzicht van Ethereum ETF's, daarbij verwijzend naar de voordelen van een tokenized systeem bij het vergroten van de transparantie en het terugdringen van corruptie. Zijn opmerkingen volgden op de succesvolle goedkeuring en lancering van Blackrock’s eigen spot Bitcoin ETF, wat bijdroeg aan het evoluerende verhaal van cryptocurrency in de reguliere financiële sector.

Ripple Labs wil eigen aandelen gaan inkopen

Ripple Labs wil naar verluidt voor ongeveer $ 285 miljoen aan aandelen in het bedrijf terugkopen. De stap komt nadat de zaak tegen SEC in het ongewisse blijft ondanks verschillende belangrijke beslissingen ten gunste van het digitale valutaproject. Het belangrijkste knelpunt voor Ripple was dat de rechtbank had geoordeeld dat de institutionele beleggers die geen deel uitmaakten van een openbare verkoop, de XRP-tokens illegaal hadden verkocht. Ripple onderzoekt nu manieren om de situatie te vereenvoudigen en probeert deze investeerders een andere uitweg te bieden. De huidige waardering van het bedrijf bedraagt ongeveer $11,3 miljard en de huidige terugkoop zal over het geheel genomen beperkt worden tot ongeveer $500 miljoen. Ripple bezit momenteel voor een enorme $25 miljard aan XRP, terwijl de rest van de tokens in handen is van particuliere of zakelijke entiteiten. Het bedrijf heeft een mogelijke beursgang in de Verenigde Staten al uitgesloten vanwege het ontbreken van een gunstig regelgevingsklimaat. De voortdurende regelgevingsstrijd met de SEC maakt de zaken ook een stuk verwarrender en als gevolg daarvan heeft de koers van de ooit op één na populairste digitale valuta zich niet goed genoeg kunnen herstellen.

Argentijnse regering flirt met Bitcoin

Argentinië heeft ervoor gekozen om door Bitcoin afgewikkelde leaseovereenkomsten in het land toe te staan. Dit is de toepassing van een nooduitvoeringsbevel van president Javier Milei, dat het gebruik van deze onconventionele betaalmethoden toestaat. Argentinië is een van de grootste gebruikers van cryptovaluta, aangezien de nationale fiatvaluta de afgelopen tien jaar spectaculair is gecrasht, wat heeft geleid tot een verlammende hyperinflatie.

Veel andere landen verzetten zich tegen het officieel integreren van Bitcoin omdat deze de waarde van en het vertrouwen in de lokale fiatvaluta zouden verminderen, maar de Argentijnse peso is een van de slechtst presterende ter wereld. Als gevolg hiervan doet niemand meer zaken met de lokale munteenheid, wat heeft geleid tot een toenemende dollarisering van de economie.Dit biedt het land echter een unieke kans voor de adoptie van Bitcoin.

Het roemloze einde van de Venezolaanse Petro-munt (PTR)

Ook in Zuid-Amerika wordt de Venezolaanse Petro-munt (PTR) naar verluidt op 15 januari opgeheven na 6 moeilijke jaren. Het ooit ambitieuze project zorgde vanaf het allereerste begin voor controverse toen de Zuid-Amerikaanse regering ambitieuze beweringen deed over de olievaten waarop elke Petro-munt rustte. Op een gegeven moment maakte de PTR furore toen president Nicholas Maduro aankondigde dat India en een paar andere landen geïnteresseerd waren in het kopen van olie met behulp van PTR-tokens. De hype werd echter niet beloond en het ambitieuze plan om de strenge Amerikaanse sancties te omzeilen kreeg geen enkele vorm. Dit betekent echter niet dat een soortgelijk project in de nabije toekomst niet succesvol kan zijn. Mark Zuckerberg heeft op beroemde wijze geprobeerd een enigszins vergelijkbare digitale valuta te creëren met behulp van een mandje met verschillende activa, maar slaagde daar niet in.

Altcoins overwegend in het groen

Andere crypto koersen lieten overwegend groene cijfers zien, al waren de winsten over het algemeen niet zo groot. Ook de meeste altcoins lijken een stapje terug te doen in navolging van de Bitcoin koers.

Ethereum (ETH, 0,4%), Binance Coin (BNB, 2%), Ripple (XRP, 1%), Solana (SOL, 5,7%), Cardano (ADA, -0,3%), Dogecoin (DOGE, 4,4%), Avalanche (AVAX, 2,1%), Tron (TRX, 2%), Chainlink (LINK, 7,4%), Toncoin (TON, -1,4%), Polygon (MATIC, 0,5%) ), Polkadot (DOT, 0,2%), Shiba Inu (SHIB, 1,3%), Litecoin (LTC, 0,8%), Cosmos (ATOM, 2,5%) en Uniswap (UNI, 0,7%).

Solana koers grafiek
Solana koers 15-minuten grafiek

 

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram