Waarom daalt Bitcoin? En wat kunnen we van de Bitcoin koers verwachten?
Bij de start van de derde week van januari vertoonde de Bitcoin koers opmerkelijke volatiliteit, waarbij de prijs vannacht kortstondig zakte naar $41.700. Deze turbulentie volgt op de introductie van de eerste Spot Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF's) in de Verenigde Staten, die een aanzienlijke verandering in de prijsdynamiek van Bitcoin markeerden. Deze ETF's stuwden de Bitcoin koers aanvankelijk naar een hoogtepunt van $49.000, maar werden gevolgd door een daling naar ongeveer $41.500. De markt is momenteel getuige van een trading-range, waarbij de Bitcoin koers beweegt tussen $41.500 en $43.200.
De reactie van de markt op de lancering van de ETF is gemengd. Sommige analisten beschouwen de dip als een normale correctie en een test voor nieuwe steunniveaus, terwijl anderen voorzichtiger zijn en het vorige hoogtepunt als een potentiële piek op de wat langere termijn zien. De introductie van deze ETF’s heeft geleid tot substantiële handelsactiviteiten, waarbij speculanten naar verluidt voor miljarden dollars aan Bitcoin met verlies hebben verkocht, wat heeft bijgedragen aan de volatiliteit.
Marktsentiment
De Crypto Fear & Greed Index, een barometer van het marktsentiment, is voor het eerst sinds oktober 2023 gedaald naar een “neutraal” niveau van 52 op 100. Deze verschuiving duidt op een afkoeling van het enthousiasme op de markt, dat was gestegen tot een “ extreme hebzucht”-score van 76 na het anticiperen op de ETF-goedkeuringen. De index houdt rekening met verschillende factoren, zoals marktvolatiliteit, momentum, gepraat op sociale media en de marktdominantie van Bitcoin.
De prestaties van de nieuwe spot Bitcoin ETF’s hebben voor een zekere mate van onzekerheid gezorgd, met wisselende rapporten over hun impact op de markt en een gebrek aan gedetailleerde informatie over deze nieuwe beleggingsvehikels. Deze onzekerheid wordt weerspiegeld in de toename van Google-zoekopdrachten naar ‘Waarom daalt Bitcoin?’, wat wijst op een verhoogde belangstelling en bezorgdheid onder investeerders en handelaars over de recente prijsbewegingen.
Economische factoren van invloed op Bitcoin koers
De Bitcoin-markt reageert niet alleen op de interne dynamiek, maar ook op bredere economische indicatoren. De VS naderen een nieuwe bijeenkomst van de Federal Reserve voor een rentebesluit. Ondanks dat recente cijfers uit de consumentenprijsindex (CPI) wijzen op een hoger dan verwachte inflatie, anticiperen de markten niet op onmiddellijke renteverhogingen. Er wordt echter gespeculeerd dat renteverlagingen al in maart zouden kunnen beginnen, wat mogelijk ten goede zou kunnen komen aan risicovolle activa zoals cryptocurrencies. Als deze verwachting stand houdt, dan kan dit een steun leggen onder de Bitcoin koers.
Technische observaties
Vanuit technisch perspectief bezien heeft de Bitcoin koers na de lancering van de ETF zijn opwaartse momentum niet lang volgehouden. Nadat het op de dag van de lancering van de ETF de grens van $49.000 had bereikt, daalde het naar de onderkant van zijn gevestigde handelsbereik. Verkopers waren echter niet in staat de BTC koers omlaag te brengen naar een volledige hertest van het niveau van $40.000. In plaats daarvan vond Bitcoin steun rond de $41.500, waarbij zich twee lokale bodems vormden, waarvan de tweede samenviel met de afsluiting van de week op 14 januari.
Handelsanalisten hebben de orderboekgegevens nauwlettend gevolgd, wat vroegtijdige waarschuwingen opleverde voor een mogelijke test van de steunniveaus. Volgens Material Indicators was er voor ongeveer $270 miljoen aan biedingen verspreid van $41,3k tot $36,5k, met een significante concentratie rond de $38,5k tot $39,4k. Deze gegevens suggereerden dat stieren zich zouden kunnen positioneren voor een nieuwe test van de weerstand rond $49.000.
Verdere analyses van handelaren als Skew leverden een lijst met signalen op die erop wijzen dat de opleving van de dieptepunten duurzaam zou kunnen zijn. Deze omvatten onder meer het terugvorderen van $42.500 op dagelijkse tijdsbestekken, de relatieve sterkte-index (RSI) die boven de 50/100 bleef en Bitcoin die zijn jaarlijkse openingsprijs in de buurt van $42.250 hield als ondersteuning. Niettemin verraste de omvang van de correctie vanaf het hoogtepunt van $49.000 veel stieren. Op 12 januari werd voor ongeveer $ 112 miljoen aan Bitcoin-longposities geliquideerd, wat een van de grootste verliesdagen van de afgelopen tijd markeerde.
Marktanalisten hebben verschillende opvattingen over het toekomstige traject van de Bitcoin koers. Matthew Hyland waarschuwt bijvoorbeeld dat Bitcoin nog steeds een daling naar ongeveer $35.000 kan doormaken. Deze voorspelling komt overeen met een populaire theorie die een verdere daling richting $30.000 verwacht. Ondanks deze bearish vooruitzichten denken Hyland en anderen echter dat dit gevolgd kan worden door een voortzetting van de bullmarkt.
Trader, Il Capo of Crypto, een controversiële handelaar, is echter een andere mening toegedaan. Hij voorspelt dat de Bitcoin koers naar nieuwe dieptepunten zou kunnen dalen, mogelijk zelfs tot $12.000.
Vooruitblik
Terwijl de markt vooruitkijkt, vormen de komende beslissingen van de Federal Reserve over de rentetarieven een aandachtspunt. Ondanks een lichte overschrijding van de cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) voor december 2023, voorziet de marktconsensus geen onmiddellijke verandering in de rente-vooruitzichten. De taak van de Fed is nog lang niet voorbij maar de markt ziet de mogelijkheid van renteverlagingen vanaf maart dit jaar en dat is belangrijk voor risicovolle activa zoals cryptovaluta en kan dan ook een flinke impact hebben op de Bitcoin koers.
Samenvattend navigeert de Bitcoin-markt door een complex landschap dat wordt beïnvloed door de introductie van spot-Bitcoin ETF’s, veranderend beleggerssentiment, macro-economische factoren en technische handelsindicatoren. Terwijl sommige handelaren en analisten optimistisch blijven over het herstel- en groeipotentieel van de Bitcoin koers, bereiden anderen zich voor op verdere volatiliteit en mogelijke dalingen. Naarmate de markt zich blijft ontwikkelen, zal het samenspel van deze diverse factoren waarschijnlijk het traject van Bitcoin de komende weken bepalen. Het is als belegger echter goed om af en toe uit te zoomen en het grotere plaatje te bekijken. Dan wordt duidelijk dat stevige correcties tijdens een Bitcoin-bullmarkt heel normaal zijn en niet direct reden tot zorg of paniek.