Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers op basis van de vorige halving, hoe hoog kan BTC gaan?

Viking krijger slaat bitcoin munt doormidden met bijl 

De Bitcoin (BTC) halving komt er bijna aan. Het belangrijke evenement wordt in april van dit jaar verwacht en wordt volgens veel analisten gezien als een van de belangrijkste gebeurtenissen op het populaire cryptocurrency netwerk. Het is een van de events met de meeste invloed op de BTC koers. Wat deden de vorige halving evenementen met de Bitcoin koers en wat kunnen we verwachten in 2024?

De Bitcoin halving is een bijzonder moment op het netwerk. Miners zullen vanaf deze gebeurtenis slechts de helft van hun BTC block beloning ontvangen. Dit gebeurt ongeveer een keer per vier jaar. Sinds de oprichting van het populaire netwerk heeft de halving drie keer plaatsgevonden. In de komende halving zullen miners in plaats van 6,125 BTC nog maar 3,0625 BTC per gemined block verdienen. Daarmee neemt ook de verkoopdruk van miners flink af. Miners verkopen over het algemeen veel BTC omdat zij hun kostbare mining operaties moeten financieren. Als die verkoopdruk afneemt en Bitcoin schaarser wordt ten opzichte van voor de halving zal op termijn de Bitcoin koers toenemen. 

 

 

Historische ontwikkeling Bitcoin koers bij een halving

In onderstaande figuur kun je de historische prijsontwikkeling zien van de BTC koers rond verschillende halving evenementen. Op de grafiek kun je in het blauw en paars de halving events van 2020 en 2016 zien. In oranje is het verloop in aanloop naar de huidige Bitcoin halving te zien. Wat direct opvalt is dat historisch gezien de Bitcoin koers langzaamaan toeneemt na een halving. De afgelopen twee halving evenementen zorgden voor ruim een verdubbeling van waarde.

Bitcoin prijsverloop rond de halving (bron; TradingView)
Figuur 1: Bitcoin prijsverloop rond de halving (bron; TradingView)

 

#Gerelateerd: De Aankomende Bitcoin Halving in April 2024: Voorspellingen en Analyses

 

Indicator voor BTC koerscorrectie

Als we kijken naar de huidige koersontwikkeling, zien we dat de Bitcoin koers voor loopt op het prijsverloop tijdens de vorige halving events, al helemaal wanneer we het vergelijken met 2016. Volgens de historische data is Bitcoin op dit moment relatief overprijsd en is een correctie waarschijnlijk. 

Dat de Bitcoin koers momenteel wat hoog staat is niet geheel gek. De grootste cryptocurrency wist in de afgelopen maanden flink in waarde te stijgen. Met name de hype rondom de nieuwe Spot Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) heeft de koers doen toenemen. In oktober zat de BTC koers nog onder de $27.000, een paar maanden later en Bitcoin wist bijna een prijs van $49.000 te behalen. Op dit moment koelt de Bitcoin koers wat af en is de munt ongeveer $42.800 waard.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers dag-grafiek

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram