Skip to main content

Bitcoin nieuws

Rente, Dollar en GBTC verkopen nu bepalend voor de Bitcoin koers

BTC munten in rente grafiek met rode pijlen omlaag die dalende Bitcoin koers symboliseren 

De recente ontwikkelingen op de financiële markten hebben de Bitcoin koers onder aanzienlijke druk gezet, omdat de cryptocurrency wordt geconfronteerd met uitdagingen van een sterke US Dollar Index (DXY) en aanzienlijke verkopen van Grayscale’s Bitcoin Trust (GBTC). Deze situatie doet zich voor naast bredere marktbewegingen, waaronder verschuivingen in Amerikaanse aandelen, goud en rente op staatsobligaties, die allemaal worden beïnvloed door het standpunt van de Federal Reserve over de rentetarieven.

Stijgende dollar en impact op de Bitcoin koers

De DXY, een indicator voor de prestaties van de dollar ten opzichte van belangrijke buitenlandse valuta, heeft een opmerkelijke stijging gekend en is met 2,71% gestegen ten opzichte van het dieptepunt van 27 december. Deze stijging wordt grotendeels toegeschreven aan positieve Amerikaanse economische gegevens, waaronder de groei van de detailhandelsverkopen en de productie-indices. De kracht van de dollar, deels als gevolg van een herstel van de Amerikaanse rente en de afnemende verwachtingen van een renteverlaging door de Federal Reserve, vormt een uitdaging voor Bitcoin. Traditioneel kan een sterkere dollar leiden tot een verminderde vraag naar risicovolle activa zoals cryptocurrencies. De stijgende dollar heeft dus een negatieve impact op de Bitcoin koers.

DXY-grafiek
Dollar-Index grafiek. bron: Tradingview

 

De GBTC-invloed van Grayscale op de Bitcoin-markt

Een andere factor die momenteel van invloed is op de Bitcoin koers, is de aanzienlijke uitstroom uit het GBTC-fonds van Grayscale. Sinds de conversie naar een spot-ETF op 11 januari heeft er een opmerkelijke liquidatie van Bitcoin-bezit door Grayscale plaatsgevonden, inclusief een uitstroom ter waarde van $484 miljoen op 12 januari alleen al. De populaire econoom Peter Schiff benadrukte dat ondanks de goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s, de Bitcoin koers geen significante stijging heeft laten zien, deels als gevolg van deze uitstroom. 

X-post James Seyfart

Technische analyse en de potentiële retracement van de Bitcoin koers

De technische analyse van de prijsbeweging van Bitcoin duidt op een potentieel nadeel. Marktanalist Ali merkte op dat Bitcoin zich sinds eind 2022 binnen een stijgend parallel kanaal beweegt, maar werd afgewezen op het niveau van $48.000. Sommige analisten verwachten een terugkeer naar de ondergrens van ongeveer $34.000. De meesten blijven echter optimistisch over de lange termijn-impact van spot Bitcoin ETF’s op de Bitcoin koers

X-post Ali-Charts 

Amerikaanse aandelen, goud en staatsobligaties in de mix

Ook de bredere markt kent verschuivingen. Amerikaanse aandelenindices, waaronder de Dow Jones, Nasdaq en S&P 500, hebben een neergang laten zien, die samenviel met een stijging van de rente op tienjarige staatsobligaties. De waarde van goud is samen met die van Bitcoin gedaald, met een daling van 1,09% op een dag. De recente opmerkingen van gouverneur van de Federal Reserve, Christopher Waller, duiden op een voorzichtige benadering van renteverlagingen, wat bijdraagt aan de stijging van de rente op staatsobligaties en wat een duidelijke impact heeft op het marktsentiment.

Ondanks deze uitdagingen is de mondiale marktkapitalisatie van de crypto-economie licht gestegen tot $1,69 biljoen. De toonaangevende cryptocurrency, Bitcoin, heeft echter een waardedaling ervaren, in contrast met de stijging van 43% in de afgelopen zes maanden. Dat laatste is natuurlijk ook een van de redenen dat de Bitcoin koers nu wat terug moet. We hebben het op deze site al vaker gehad over het fenomeen ‘buy the rumour, seel the news’ en dat lijkt nu zeker op Bitcoin van toepassing. De Bitcoin koers is de afgelopen maanden hard opgelopen in anticipatie op het goede nieuws van de goedkeuring door de SEC van Spot Bitcoin ETF’s. Wanneer dit goede nieuws dan werkelijk daar is, nemen beleggers winst en geef ze eens ongelijk. 

Marktvooruitzichten en de rol van de Federal Reserve

Beleggers blijven momenteel in onzekerheid terwijl ze wachten op de volgende stappen van de Federal Reserve. De CME Fedwatch-tool geeft een gesplitste waarschijnlijkheid aan van een renteverlaging in maart 2024, wat de onzekerheid op de markt laat zien. Deze onzekerheid wordt weerspiegeld in de prestaties van de belangrijkste financiële indicatoren, waarbij goud gemengde resultaten laat zien over verschillende tijdsbestekken en Bitcoin moeite heeft om zijn opwaartse traject vast te houden te midden van de huidige marktdynamiek.

Over het geheel genomen bevinden de financiële markten zich in een staat van voorzichtige verwachting, met een scherpe blik op de monetaire beleidsrichting van de Federal Reserve voor 2024. De kracht van de Amerikaanse dollar, de bewegingen in de rente op staatsobligaties en de prestaties van de belangrijkste aandelenindices zullen een belangrijk punt van aandacht blijven voor crypto-beleggers aangezien ze invloed hebben op de Bitcoin koers en de bredere cryptomarkt. Omdat deze factoren op elkaar inwerken, zullen marktdeelnemers hun weg moeten vinden in een complex en steeds veranderend financieel landschap.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram