Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s groeien als kool. Worden ze groter dan goud-ETF’s?

cijfers over Spot Bitcoin ETF's op scherm 

De recente lancering van spot-Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s) heeft een belangrijke mijlpaal gemarkeerd in de integratie van cryptocurrency met traditionele financiële markten. In slechts zes handelsdagen hebben deze nieuw goedgekeurde ETF’s, waaronder Fidelity’s (FBTC) en BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT), gezamenlijk 95.000 Bitcoin vergaard, met activa onder beheer (AUM) van bijna een indrukwekkende $4 miljard. Deze snelle groei in Bitcoin ETF’s duidt op de groeiende belangstelling voor en vertrouwen in cryptocurrency als reguliere beleggingsoptie.

 

 

Snelle accumulatie en marktdynamiek

De instroom van kapitaal in Bitcoin ETF’s is opmerkelijk, waarbij Fidelity’s FBTC en BlackRock’s IBIT elk meer dan $1,2 miljard aan instroom aantrokken. Ondanks dat Fidelity een iets hogere instroom heeft, leidt IBIT van BlackRock met meer beheerd vermogen, in totaal $1,4 miljard, vergeleken met de bijna $1,3 miljard van Fidelity. Andere spelers zoals Invesco en VanEck hebben ook een aanzienlijke groei gezien, waarbij hun ETF's aanzienlijke investeringen hebben aangetrokken en hun totale beheerde vermogen boven opmerkelijke benchmarks hebben geduwd.

Deze stijging staat in contrast met de uitstroom van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), die in dezelfde periode een daling van de activa met $2,8 miljard heeft gezien. Het contrast benadrukt een veranderende voorkeur onder beleggers, die neigt naar de nieuw beschikbare ETF-opties.

X-post Eric Balchunas 

Impact op de spotmarkt en volumevergelijkingen

De impact van deze spot Bitcoin ETF’s op de onderliggende markt is aanzienlijk. Het proces van creatie en aflossing speelt een cruciale rol bij het afstemmen van de ETF-prijzen op de waarde van de Bitcoin die ze vertegenwoordigen. Bij dit mechanisme zijn geautoriseerde deelnemers betrokken die ETF-aandelen kunnen creëren of terugkopen om de prijsstabiliteit te handhaven, en ervoor te zorgen dat de ETF-prijs de werkelijke waarde van de onderliggende activa weerspiegelt.

Sinds hun debuut hebben spot Bitcoin ETF’s opmerkelijke handelsvolumes geregistreerd, waarbij er in slechts vijf dagen voor $14 miljard is verhandeld. Dit volume is ongeëvenaard in de sector van grondstoffen-ETF's, waarbij alleen de ETF’s van grote aandelenindices zoals de S&P 500 of Nasdaq 100 volgen en Bitcoin overtreffen in termen van handelsvolumes. De snelle accumulatie van beheerd vermogen in deze ETF's, heeft andere grondstoffen zoals zilver en ruwe olie overtroffen, waardoor goud de voornaamste concurrent in de ETF-sector blijft.

X-post Eric Balchunas 

Bitcoin versus goud: een vergelijkend perspectief

Hoewel Bitcoin ETF’s een grote indruk op de markt hebben gemaakt, vertegenwoordigt hun AUM nog steeds een fractie van de totale marktkapitalisatie van Bitcoin, en is aanzienlijk kleiner in vergelijking met de ETF-industrie van goud. Goud blijft de leider in het grondstoffensegment, met ETF's die $96 miljard aanhouden. Dit cijfer doet de ETF AUM van Bitcoin in de schaduw staan, wat de dominante positie van het edelmetaal op de markt benadrukt. De snelle groei van Bitcoin ETF’s presenteert echter een overtuigend verhaal over het potentieel en de legitimiteit ervan als investeringsmiddel.

Bredere marktcontext

Ondanks hun indrukwekkende groei hebben Bitcoin ETF’s nog een lange weg te gaan in vergelijking met andere activaklassen zoals obligaties en traditionele aandelen. De ETF’s van de obligatiemarkt kunnen bogen op een duizelingwekkende waarde van $2 biljoen aan beheerd vermogen wereldwijd, en de S&P 500 ETF-sector overtreft $1 biljoen, wat de blijvende aantrekkingskracht en stabiliteit van traditionele beleggingen onderstreept.

De opkomst van Bitcoin ETF’s is een bewijs van de toenemende invloed en acceptatie van Bitcoin als een legitieme activaklasse. Met het potentieel dat zijn marktkapitalisatie de $1 biljoen overschrijdt, bevestigt Bitcoin zijn positie als transformerende kracht op financieel gebied. De vergelijking met traditionele grondstoffen zoals olie, zilver en goud onderstreept de groeiende impact ervan en de veranderende perceptie van investeerders ten opzichte van cryptocurrency.

Conclusie

De introductie en snelle groei van Bitcoin ETF’s vertegenwoordigen een aanzienlijke verschuiving in de dynamiek van de cryptocurrency-markt. Ze bieden niet alleen een nieuwe weg voor investeringen in Bitcoin, maar betekenen ook de toenemende acceptatie en integratie ervan met traditionele financiële systemen. Naarmate de markt zich blijft ontwikkelen, wordt het potentieel voor verdere groei en bredere acceptatie van Bitcoin en andere cryptocurrencies steeds aannemelijker.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram