Bitcoin koers daalt verder onder de $40.000. Ligt de oorzaak bij FTX?
Op maandag 22 januari 2024 was de cryptocurrency-markt getuige van een aanzienlijke verschuiving toen de Bitcoin koers voor het eerst in bijna zeven weken onder de grens van $40.000 daalde. De toonaangevende digitale valuta kende binnen één dag een daling van 4%, wat bijdroeg aan een daling van 14,2% in de afgelopen twee weken, wat een opmerkelijke verandering in de marktdynamiek markeerde. Ook vandaag is de Bitcoin koers weer dieper weggezakt en beweegt op het moment van schrijven rond $39.000. Één van de oorzaken van de huidige zwakte in de prijs van Bitcoin zou kunnen liggen in de liquidatie van GBTC aandelen door het failliete FTX. Daarover verderop meer.
De strijd van de bulls om de Bitcoin koers boven $40k te houden
Sinds begin december 2023, heeft de Bitcoin koers met succes boven het $40.000-niveau stand gehouden. Het bereikte zelfs een hoogtepunt van $49.000 op 10 januari 2024, wat een korte periode van bullish momentum laat zien. De stijging was echter van korte duur en de cryptocurrency bevond zich al snel in een dalende trend. Aanvankelijk vond het steun rond de $45K, voordat het verdere neerwaartse druk ondervond. Vervolgens barstte er een strijd los tussen beren en stieren om het $40k niveau. De bulls wisten het nog lange tijd rond $42k te houden, maar om 19.15 uur gisteravond was de Bitcoin koers aanzienlijk gedaald tot ongeveer $39.400.
Toename van het handelsvolume en de marktreactie
De daling van de Bitcoin koers viel samen met een substantiële toename van het handelsvolume. Deze escalatie van de handelsactiviteit duidt op een door paniek veroorzaakte verkooptrend onder beleggers, vooral omdat Bitcoin het cruciale steunniveau van $40.000 doorbrak. Deze psychologische drempel fungeert vaak als een indicator voor het beleggerssentiment, en als deze drempel neerwaarts wordt doorbroken, kan dit wijzen op een bearish vooruitzicht op de korte termijn.
Impact op de bredere cryptomarkt
De neergang van de Bitcoin koers heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor de cryptocurrency-markt. De totale marktkapitalisatie van de crypto-economie, gewaardeerd op $1,59 biljoen, was op dezelfde dag getuige van een daling van 3,02%. Grote cryptocurrencies zoals Ethereum, BNB, SOL en XRP weerspiegelden deze neerwaartse trend en registreerden aanzienlijke verliezen.
Liquidatie van Bitcoin Long-posities
De recente prijsdaling leidde ook tot de liquidatie van aanzienlijke longposities in Bitcoin. In het uur na de dip werden Bitcoin-longs ter waarde van $25,57 miljoen geliquideerd, wat bijdroeg aan een totaal van $65,78 miljoen aan BTC-longs gedurende de hele dag. Deze aanzienlijke liquidatie illustreert verder de verhoogde volatiliteit en het bearish sentiment dat op de markt heerst.
Het dichten van de CME-kloof
Interessant genoeg diende deze recente neerwaartse beweging van de Bitcoin koers ook om een CME-‘gap’ op te vullen dat rond de $39.600 lag. De CME-gap verwijst naar het verschil tussen de handelsprijs van Bitcoin-futures op de Chicago Mercantile Exchange (CME) van de ene handelssessie naar de volgende. Het dichten van dergelijke gaten wordt door handelaren vaak gezien als een indicator van marktbewegingen en -sentiment.
Wat kunnen we op korte termijn van de Bitcoin koers verwachten?
De recente ontwikkelingen in de Bitcoin koers benadrukken het volatiele karakter van de cryptocurrency-markt. Nu Bitcoin onder een belangrijk psychologisch niveau zakt en een bredere marktdaling teweegbrengt, houden investeerders en marktanalisten de situatie nauwlettend in de gaten. Het toegenomen handelsvolume en de liquidatie van longposities duiden op een verschuiving in het marktsentiment, die mogelijk leidt tot voorzichtiger of bearish vooruitzichten op de korte termijn. Het is nu zoeken naar waar de Bitcoin koers gaat bodemen in deze correctie. De markt-consensus geeft een bodem aan ergens tussen $36.000 en $38.000.
De actuele Bitcoin koers en marktdata
Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $39.102 (Bitmex) en €35.844 (Bitvavo). Dat is een verandering van 4,33% in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins staan flink in het rood. Daarover verderop meer.
De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $774 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 51,4%.
Crypto Fear & Greed index
De Crypto Fear & Greed Index staat op dit moment op een waarde van 50. Dat is 5 punten lager dan gisteren.
Ander Crypto Nieuws
Jamie Dimon bekritiseerd om negatieve uitlatingen m.b.t. crypto
Jamie Dimon, CEO van JP Morgan Chase, krijgt de schuld voor het creëren van angst, onzekerheid en twijfel (FUD) met betrekking tot cryptocurrencies, met name Bitcoin. De topbankdirecteur heeft zijn persoonlijke mening uitgesproken m.b.t. digitale valuta, zelfs nu zijn eigen bedrijf zich zwaar verdiept in crypto-ETF's. Sommigen geven hem de schuld omdat hij de markt probeert te manipuleren, zodat hij veel BTC voor zijn klanten kan kopen tegen lagere prijzen. Daarover verderop meer.
Het verlies van dominantie van de Amerikaanse dollar en de opkomst van digitale valuta
Morgan Stanley heeft onlangs gewezen op de mogelijkheid dat de dominantie van de Amerikaanse dollar in de wereldeconomie op de proef wordt gesteld. Deze bezorgdheid wordt gedreven door de toenemende belangstelling voor en investeringen in verschillende digitale activa zoals Bitcoin, stablecoins en Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). Andrew Peel, uitvoerend directeur van Morgan Stanley en hoofd van Digital Asset Markets, schreef een rapport met de titel “Digital (De)Dollarization?” die licht werpt op deze kwestie.
Peel wijst erop dat de al lang bestaande positie van de Amerikaanse dollar als primaire munt in de internationale financiële systemen opnieuw wordt geëvalueerd als gevolg van veranderende geopolitieke landschappen en de groeiende tekorten van de VS. Hij merkt op dat de stijgende populariteit van digitale activa, in combinatie met de uitbreiding van de handelsvolumes in stablecoins en het potentieel van CBDC’s, het valutalandschap aanzienlijk kan veranderen. Het rapport bespreekt ook hoe het recente Amerikaanse monetaire beleid en het strategische gebruik van economische sancties sommige landen ertoe hebben aangezet alternatieven voor de dollar te zoeken.
Bovendien probeert de Europese Unie actief de rol van de euro in de internationale handel te versterken als een levensvatbaar alternatief voor de dollar. Tegelijkertijd promoot China de yuan bij internationale transacties. Peel vermeldt ook de belangstelling van intergouvernementele organisaties zoals het BRICS-economische blok, ASEAN, de Shanghai Cooperation Organization en de Euraziatische Economische Unie in het gebruik van lokale valuta voor handelsfacturering en -afrekeningen. Deze collectieve verschuiving duidt op een opmerkelijke vermindering van de afhankelijkheid van de dollar, waardoor tegelijkertijd de belangstelling voor digitale valuta zoals Bitcoin toeneemt.
FTX's verkoop van Grayscale aandelen heeft impact op de Bitcoin koers
De crypto-exchange FTX, die momenteel failliet is, heeft naar verluidt voor ongeveer $ 1 miljard aan aandelen Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) verkocht. Aangenomen wordt dat deze massale verkoop een belangrijke factor is in de uitstroom van middelen uit GBTC na de omzetting ervan in een exchange-traded fund (ETF). Deze informatie geeft aan dat de faillissementsboedel van FTX ongeveer 22 miljoen GBTC-aandelen heeft verkocht.
De Grayscale Bitcoin Trust bestond al tien jaar als een closed-end fonds en verzamelde bijna $30 miljard aan activa voordat het werd omgezet in een ETF, naast de goedkeuring van 10 nieuwe Spot Bitcoin ETF’s. Hoewel nieuwe ETF's uitgegeven door bedrijven als BlackRock en Fidelity een instroom hebben gekend, heeft GBTC te maken gekregen met een aanzienlijke uitstroom, waarbij de verkoop van FTX een groot deel voor zijn rekening nam. De verkoop van de GBTC-aandelen door FTX, waardoor hun GBTC-eigendom tot nul werd teruggebracht, is een opmerkelijke gebeurtenis gezien de omvang van de holdings.
De goedkeuring van Spot Bitcoin ETF’s door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, heeft aanvankelijk tot optimisme geleid over een stijging van de Bitcoin koers. De realiteit is echter anders: de prijs van BTC is gedaald sinds de goedkeuring van de ETF's. De voltooiing van de aanzienlijke verkoopactiviteiten van FTX zou een deel van de verkoopdruk op Bitcoin kunnen verlichten, aangezien een dergelijke grootschalige liquidatie door een failliete boedel relatief zeldzaam is.
Altcoins diep in het rood
Andere crypto koersen moesten vandaag wederom flink terrein prijsgeven en de borden kleurden dan ook voornamelijk rood.
Ethereum (ETH, -6,6%), Binance Coin (BNB, -5%), Ripple (XRP, -4,4%), Solana (SOL, -7,8%), Cardano (ADA, -6,3%), Dogecoin (DOGE, -6,1%), Avalanche (AVAX, -9,9%), Tron (TRX, -1%), Chainlink (LINK, -8%), Toncoin (TON, -4%), Polygon (MATIC, -6,2%) ), Polkadot (DOT, -9%), Shiba Inu (SHIB, -6%), Litecoin (LTC, -6,7%), Cosmos (ATOM, -5,7%) en Uniswap (UNI, -6,4%).
Crypto Twitter (X): CEO van JP Morgan creëert twijfels over Bitcoin om zijn eigen zakken te vullen
De ruzie tussen het huidige hoofd van JP Morgan Chase, Jamie Dimon, en Crypto Twitter (X) wordt heftiger nu laatstgenoemde de eerste ervan beschuldigde de Bitcoin koers omlaag te brengen om zijn eigen zakken te vullen.
De spot Bitcoin ETF-goedkeuring heeft plaatsgevonden en er komen momenteel geen directe bullish signalen van de cryptomarkt, afgezien van de Bitcoin halving in mei 2024. Deze situatie wordt naar verluidt door de topbankier van JP Morgan gebruikt om twijfels te zaaien over de cryptoscene. Hij heeft in niet mis te verstane woorden gereageerd toen hem werd gevraagd naar Bitcoin en hij stelde dat deze verboden zou moeten worden.
Dit is ongelooflijke hypocrisie van het hoofd van een organisatie die nauw betrokken is bij de spot-Bitcoin ETF-scene en die de komende twee jaar waarschijnlijk tientallen miljarden dollars daarin zal investeren.
Hij voorspelde onlangs opnieuw een daling van de Bitcoin koers als gevolg van de uitstroom van $1,5 miljard aan Grayscale Bitcoin (GBTC)-aandelen naar de nieuwe ETF. Crypto Twitter moet hier niets van hebben en beschuldigt Dimon er al van dat hij zich bezighoudt met onethische marktmanipulatie.