Na BTC ETF komt een Spot Ethereum ETF mogelijk eerder dan verwacht

Ethereum munt met daarnaast geschreven: Ethereum ETF 

De langverwachte komst van de Bitcoin (BTC) Spot Exchange Traded Funds (ETFs) in de Verenigde Staten, werd op 10 januari een feit. De aanvragen verliepen allerminst soepel vanwege de weerstand van de Amerikaanse autoriteiten. Nu we duidelijkheid hebben, lijken nieuwe Ethereum (ETH) ETFs niet ver weg. Wat kunnen we verwachten in de toekomst voor de populaire altcoin? 

Nu er eindelijk een Spot Bitcoin ETF verhandelbaar is op de Amerikaanse beurzen, richten cryptofanaten en beleggers zich al snel weer op het volgende doel, namelijk een nieuwe Spot Ethereum ETF. Het lange proces dat voorafging aan de aanvraag van een Bitcoin fonds is voor ETH mogelijk niet nodig. Terwijl de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) meer dan 10 jaar lang weerstand kon bieden tegen de aanvragen voor een Spot BTC fonds kan de toezichthouder zich niet langer verschuilen achter vage bezwaren en lijkt een Spot Ethereum ETF vrij baan te hebben.  De populaire munt kan daarom een stuk snellere aanvraagprocedures verwachten. 

Mogelijk in mei dit jaar een goedgekeurde Spot Ethereum ETF

Een lang proces  zal daarom een stuk minder waarschijnlijk zijn voor Ethereum. Momenteel liggen er zeven Spot Ethereum ETF aanvragen op het bureau van de SEC. Deze keer is VanEck de eerste met een deadline van 23 mei 2024. De deadline voor de aanvraag van BlackRock is in augustus. Dit betekent dat we dus mogelijk dit jaar al een goedgekeurd Ethereum fonds kunnen verwachten. Beleggers omarmen deze fondsen omdat zij verwachten dat het voor een grote instroom aan kapitaal kan zorgen die een grote impact kan hebben op de ETH koers

Dencun upgrade kan grote invloed hebben op ETH netwerk

De aanstaande Dencun upgrade op het Ethereum netwerk kan mogelijk de hoeveelheid ETH die wordt verbrand beïnvloeden. Dit kan flinke gevolgen hebben voor de Ethereum koers. De nieuwe upgrade maakt het mogelijk om Layer 2 transacties via het zogeheten “blobspace” mechanisme naar het Ethereum netwerk te sturen. Deze methode zou kunnen leiden tot een lager ETH GAS verbruik en dus minder Ethereum munten die worden verbrand.

Momenteel wordt alle Ether, die wordt gebruikt om de Ethereum gasfees voor transacties te betalen, verbrand. Maar na de Dencun upgrade kunnen Layer 2's in plaats van hun gegevens via “calldata” te verzenden, de nieuwe blobspace mechanisme gebruiken, met aanzienlijk lagere gaskosten. Als we verwachten dat Layer 2's geleidelijk overstappen op het gebruik van dit nieuwe mechanisme, zouden we lagere gasprijzen kunnen zien, wat betekent dat er minder Ether wordt verbrand. 

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram