Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers stabiliseert na week van winst. Hoe nu verder?

Bitcoin munten met rode en groene peil die richting van de bitcoin koers aangeven 

De Bitcoin koers is weer flink opgelopen nadat het vorige week een lokale bodem neerzette rond $38.500. De prijs van BTC is inmiddels alweer boven de $43.000 geweest en het sentiment onder crypto-beleggers is aanzienlijk verbeterd. Toch is het maar de vraag of de correctie echt voorbij is en we het dieptepunt hebben gezien. Analisten zijn verschillende meningen toegedaan, waarbij sommigen verwachten dat de Bitcoin koers een snelle stijging zal zien richting de Bitcoin Halving in april dit jaar. Anderen zien het tegenovergestelde gebeuren en verwachten een verdere daling waarbij vaak een koersdoel van $30k tot $35k wordt genoemd. Op de langere termijn echter is vrijwel iedereen positief over de vooruitzichten van de Bitcoin koers.

Een ander interessant perspectief werd recent opgeworpen door de ervaren trader Peter Brandt. Hij heeft de verschillende bull-cycli in de Bitcoin koers geanalyseerd en ziet een patroon wat hij de ‘HSPD-cyclus’ noemt. Daarover verderop meer.

De actuele Bitcoin koers en marktdata

Na het recente bezoek boven $43.000 is de Bitcoin koers daar inmiddels weer wat onder gezakt.

Op het moment van schrijven staat de BTC koers op $42.644 (Bitmex) en €39.364 (Bitvavo). Dat is een verandering van -2,1% in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins staan wat in het rood. Daarover verderop meer.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $835 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 52,6%.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 15-minuten grafiek

 

Crypto Fear & Greed index

De Crypto Fear & Greed Index staat op dit moment op een waarde van 60. Dat is 1 punt lager dan gisteren, maar 8 punten hoger dan vorige week.

Crypto Fear & Greed Index 

 

Ander Crypto Nieuws

VISA wil belangrijke speler worden in crypto-fiat transacties

Het grote betalingsbedrijf VISA heeft aangekondigd dat het cryptobetalingen mogelijk maakt, inclusief opnames in 145 landen over de hele wereld. In de eerste fase kunnen MetaMask-gebruikers crypto rechtstreeks verkopen op een VISA-kaart, wat een primeur is in deze sector. VISA is vastbesloten leider te zijn in het integreren van kaartbetalingen. Daarover verderop meer.

Peter Brandt's analyse van het gedrag van de Bitcoin koers: de HSPD-cyclus

In de steeds evoluerende cryptocurrency-markt heeft ervaren handelaar Peter Brandt een onderscheidend patroon in de Bitcoin koers aan het licht gebracht, dat hij de ‘Hump, Slump, Pump, Dump’ (HSPD) noemt. Brandt, bekend om zijn ervaren inzichten, deelde deze observatie op een platform voor sociale media en onderstreepte daarmee de herhaling van de grote bullruns van Bitcoin.

Het HSPD-model van Brandt beschrijft een cyclus die begint met een 'Hump', waarbij de Bitcoin koers begint te stijgen, gevolgd door een 'Inzinking', die een tijdelijke daling aangeeft. Dit wordt vervolgens gevolgd door een 'Pump', een fase van aanzienlijke koersstijgingen, en ten slotte een 'Dump', waarbij de Bitcoin koers scherp daalt. Volgens Brandt is dit patroon niet alleen kenmerkend voor eerdere Bitcoin-bullmarkten, maar speelt het ook een cruciale rol bij het behoud van hun gezondheid. Hij benadrukt dat dergelijke cycli vaak leiden tot een scheiding van onervaren investeerders met hun geld, omdat zij de neiging hebben om te kopen tijdens de 'Pump' en te verkopen tijdens de 'Dump'.

Grafiek die het ‘Hump, Slump, Pump, Dump’-prijspatroon in de Bitcoin koers toont. Bron: Peter Brandt
Grafiek die het ‘Hump, Slump, Pump, Dump’-prijspatroon in de Bitcoin koers toont. Bron: Peter Brandt

Naast dat hij licht werpt op dit patroon, heeft Brandt ook zijn mening gegeven over Bitcoin als een waardevol bezit. Hij beschouwt Bitcoin als een sterke kanshebber voor substantiële waardeopslag, vooral in de context van de afnemende waarde van fiatgeld. Ondanks zijn optimistische kijk op Bitcoin, handhaaft Brandt een kritisch perspectief op de effecten van Bitcoin halving events, wat suggereert dat hun impact op de Bitcoin koers mogelijk te veel wordt benadrukt en relatief onbeduidend is in de bredere context.

De toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell beïnvloedt de Bitcoin koers

De cryptocurrency-markt, met name Bitcoin, kreeg meer aandacht tijdens de recente toespraak en persconferentie van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Keith Alan, mede-oprichter van Material Indicators, benadrukte het potentieel voor verhoogde marktvolatiliteit als gevolg van de opmerkingen van Powell en het economische beleid van de Federal Reserve.

In de aanloop naar de bijeenkomst van het Federal Open Market Committee (FOMC) merkte Alan op dat, hoewel hij geen verrassingen verwachtte in de rentebesluiten, de combinatie van het economische commentaar van de Fed en de bestaande marktliquiditeitsomstandigheden zou kunnen leiden tot aanzienlijke bewegingen in de Bitcoin koers. De toespraak van Powell was bijzonder kritisch, omdat deze inzicht gaf in de toekomstige acties van de Fed met betrekking tot renteverlagingen, die de markt nauwlettend in de gaten had gehouden.

Gegevens uit de FedWatch Tool van de CME Group wijzen op een waarschijnlijkheid van iets meer dan 40% dat de renteverlagingen al in maart, tijdens de volgende Fed-vergadering, gaan beginnen. Alan wees erop dat elke afwijking in de toespraak van Powell over de marktverwachtingen, kansen zou kunnen creëren voor volatiliteit op de cryptocurrency-markt en met name van invloed zou kunnen zijn op de Bitcoin koers.

Altcoins nemen wat gas terug

Andere crypto koersen lieten vandaag voornamelijk rode cijfers zien. Ook hier geldt echter, net als voor de Bitcoin koers, dat dat komt na een week van herstel met mooie winsten.

Ethereum (ETH, -0,7%), Binance Coin (BNB, -2,5%), Ripple (XRP, -5,1%), Solana (SOL, -6,6%), Cardano (ADA, -5,5%), Dogecoin (DOGE, -3,3%), Avalanche (AVAX, -6,7%), Tron (TRX, 0,0%), Chainlink (LINK, 3,8%), Toncoin (TON, -2,9%), Polygon (MATIC, -1,6%) ), Polkadot (DOT, -4,2%), Shiba Inu (SHIB, -3,3%), Litecoin (LTC, -0,5%), Cosmos (ATOM, -5,2%) en Uniswap (UNI, -2,5%).

 

Chainlink koers grafiek
Chainlink koers 15-minuten grafiek

  

VISA maakt opnames van cryptovaluta mogelijk in 145 landen

VISA streeft ernaar een belangrijke speler te worden in de crypto-fiat-transacties zonder de betrokkenheid van een gecentraliseerde crypto-exchange. Het grootste betaalkaartbedrijf werkt voor dit doel samen met de aanbieder van Web3-oplossingen genaamd Transak.

Volgens het Noord-Amerikaanse hoofd van VISA Direct, Yanilsa Gonzalez-Ore:

“Door real-time kaartopnames mogelijk te maken via Visa Direct, levert Transak een snellere, eenvoudigere en meer verbonden ervaring voor zijn gebruikers – waardoor het gemakkelijker wordt om crypto-saldi om te zetten in fiat,”

De belofte is simpel: crypto-fiat-conversies toestaan zonder de tussenkomst van een crypto-exchange, wat de zaken voor iedereen ingewikkeld kan maken en problemen met de wet kan veroorzaken. Het valt nog te bezien hoe succesvol deze aanpak zal zijn.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram