Bitcoin koers daalt nu renteverlaging in maart onwaarschijnlijk is

Fed voorzitter Jerome Powell 

De Bitcoin koers daalde gisteravond en beweegt momenteel zijwaarts vlak boven het $42.000 niveau. Deze daling had alles te maken met het langverwachte rentebesluit van de Fed en met name het commentaar daarbij van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Fed houdt rente gelijk en gooit koud water over verwachting van renteverlaging in maart 

Op 31 januari 2023 handhaafde de Amerikaanse Federal Reserve de Federal Funds-rente tussen 5,25% en 5,5%, daarbij verwijzend naar de noodzaak van meer vertrouwen in het bereiken van een duurzaam inflatiecijfer dat dichter bij de 2% ligt. Dit besluit weerspiegelde de voorzichtige aanpak van de Fed, ondanks de erkenning van tekenen van robuuste economische expansie, sterke banengroei en een geleidelijke matiging van de inflatie.

 

 

Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte de inzet van de commissie om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2%. Hij erkende de bemoedigende lagere inflatiecijfers in de tweede helft van het voorgaande jaar, maar benadrukte de noodzaak van aanhoudend bewijs om vertrouwen in een duurzaam lagere inflatie op te bouwen. Uit de opmerkingen van Powell tijdens de persconferentie bleek dat het onwaarschijnlijk is dat de Federal Reserve de Fed Funds-rente in maart zal verlagen, in tegenstelling tot de verwachtingen die overheersten in de markt.

Na de aankondiging daalden traditionele marktindices zoals de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq Composite. Interessant genoeg bleven de Bitcoin koers en edele metalen zoals goud en zilver relatief stabiel, waarbij Bitcoin na de aankondiging zijn waarde rond de $43.258 per eenheid hield. Echter, zakte de Bitcoin koers even later toch wat weg en bereikte een dieptepunt van net iets onder $42.000.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 15-minuten grafiek

 

De Bitcoin koers reageert op het standpunt van de Fed

De cryptocurrency-markt reageerde op het agressieve standpunt van de Fed, waarbij de Bitcoin koers daalde naar $41.885. Grote cryptocurrencies zoals Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en Solana (SOL) zagen ook een daling van 3%-4%, waarbij SOL een daling van meer dan 6% ervoer. Deze neergang in crypto-activa volgde op Powells tempering van de verwachtingen voor een aanstaande renteverlaging in maart.

Een aantal analisten hadden eerder al opgemerkt dat de markt mogelijk te optimistisch was over renteverlagingen, maar nu, na de opmerkingen van Powell, zijn de kansen op een renteverlaging in maart aanzienlijk verder afgenomen. Desondanks lijkt de Bitcoin koers zich tussen de $42.000 en $44.000 te consolideren, volgens analisten van Swissblock, waarbij het $42.000-gebied als een belangrijk steunniveau fungeert.

Activiteit en marktvooruitzichten van Bitcoin Miners

Om een nieuwe dimensie toe te voegen aan de marktdynamiek van Bitcoin, vond er op 29 januari een aanzienlijke beweging van BTC plaats van minerportefeuilles naar crypto-exchanges. Meer dan 4.000 BTC, ter waarde van ongeveer $173 miljoen, werden verplaatst, wat het hoogste volume van dergelijke transacties markeert sinds 16 mei 2023. Ondanks deze toestroom absorbeerde de markt de verkoopdruk zonder veel verstoring, waarbij de Bitcoin koers zich wist te handhaven boven $42,8k.

Deze activiteit duidt op een genuanceerde marktdynamiek waarbij interacties tussen Bitcoin-miners en beurzen niet noodzakelijkerwijs aansluiten bij een grootschalige dumping van munten. Het on-chain intelligence-platform CryptoQuant suggereert dat deze beweging niet alleen verkoopdruk betekent, maar ook kan inhouden dat BTC terugvloeit naar de wallets van miners. Bovendien wordt de overgang van gecentraliseerde exchanges naar methoden voor zelfbewaring gezien als een bullish teken, waardoor de directe verkoopdruk afneemt.

Lange termijn plaatje Bitcoin koers blijft positief 

Vooruitkijkend presenteren analisten van QCP Capital op de lange termijn bullish vooruitzichten voor de Bitcoin koers, vooral in het licht van de komende vierjaarlijkse Bitcoin halving die gepland staat voor april 2024. Historische gegevens ondersteunen het idee dat Bitcoin halvings doorgaans tot bullish marktsentimenten hebben geleid. Als gevolg hiervan lijkt de markt zich in de aanloop naar deze belangrijke gebeurtenis in een accumulatiemodus te bevinden. Hoewel Bitcoin-bezitters op de korte termijn winst kunnen nemen tijdens oplevingen, zou dit koopmogelijkheden voor Bitcoin-walvissen kunnen bieden, waardoor de Bitcoin koers in de nabije toekomst mogelijk verder omhoog zou kunnen gaan.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram