Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Solana koers staat wat onder druk, maar fundamentals blijven sterk

Sol symbool op telefoonscherm met op achtergrond de dalende Solana koers grafiek 

In de dynamische en steeds evoluerende wereld van cryptocurrency hebben recente ontwikkelingen binnen het Solana-netwerk en het Jupiter (JUP)-token veel aandacht getrokken. Ondanks een daling van de Solana koers in de afgelopen weken, vertoont de netwerkactiviteit opmerkelijke kracht, met toenemende gebruikersbetrokkenheid en succesvolle projectlanceringen, zoals de Jupiter gedecentraliseerde beurs (DEX).

 

 

Correctie in de Solana koers

De afgelopen twee weken heeft de Solana koers te maken gehad met volatiliteit, waarbij SOL tussen 30 januari en 1 februari een daling van 9,8% zag, en er niet in slaagde boven de weerstand van $104 te komen. De Solana koers staat al wat langer onder druk. Sinds de locale top die de cryptocurrency zette op 25 december vorig jaar, is de koers met ruim 20% gedaald. Ter vergelijking: Ethereum, De grote concurrent van Solana, is in dezelfde periode ongeveer gelijk gebleven. Deze discrepantie heeft beleggers ertoe aangezet de redenen achter de onderprestatie van SOL in twijfel te trekken, vooral gezien de robuuste netwerk-fundamentals.

Wanneer we de Solana koers grafiek op een wat langer timeframe bekijken is de onderprestatie van de afgelopen tijd natuurlijk prima te verklaren. In 2023 heeft het zo’n sterke stijging doorgemaakt, dat een correctie onvermijdelijk was. Dit heeft verder weinig tot niets met de onderliggende fundamentals van het Solana project te maken.

Solana koers grafiek
Solana koers 1-dag grafiek

 

Rentebesluit Fed drukt op cryptocurrency markt

De bredere cryptocurrency-markt heeft ook te maken gehad met druk, vooral na het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve van 31 januari om de rente op 5,25% te handhaven. Dit besluit heeft geleid tot angst onder beleggers, vooral gezien de crisis bij de Amerikaanse regionale banken, die onder zware druk staan doordat hun vastrentende portefeuilles een rendement opleveren dat onder de huidige rente ligt. Met name de aandelen van New York Community Bancorp, dat in 2023 de cryptovriendelijke Signature Bank overnam, daalden met 42% na een aanzienlijk verlies in het vierde kwartaal van 2023.

Arthur Hayes positief over toekomst crypto koersen 

Ondanks deze marktomstandigheden suggereert Arthur Hayes, medeoprichter van BitMEX, dat de cryptocurrency-markt uiteindelijk van deze ontwikkelingen zou kunnen profiteren. Hij verwacht dat een potentieel stimuleringspakket, hetzij in de vorm van een Bank Term Funding Program of een geldinjectie, ertoe zou kunnen leiden dat er meer geld in het monetaire systeem stroomt, wat een positieve invloed zal hebben op de crypto koersen.

Vergelijking tussen Solana en BNB 

Als we ons op Solana concentreren, is de grondgedachte achter zijn weerstand van $104 intrigerend, vooral in vergelijking met zijn directe concurrent BNB. Met $104 bereikt de marktkapitalisatie van Solana $45 miljard, vergelijkbaar met die van BNB. De totale waarde vergrendeld (TVL) van BNB Chain is echter meer dan het dubbele van die van Solana, en de activiteit van gedecentraliseerde applicaties (DApps) en het totale aantal actieve adressen overtreffen aanzienlijk die van Solana. Desondanks is het ecosysteem van Solana getuige geweest van een sterke stijging van de vraag, waarbij belangrijke DApps zoals MeanFi, MarginFi, Wormhole, Drift Protocol, Kamino Finance en Jito een substantiële gebruikersgroei doormaakten. Deze groei is dan waarschijnlijk ook de reden voor de relatief hoge waardering van Solana, vergelijkbaar met hoe groei-aandelen (zoals bijvoorbeeld Tesla en NVIDIA) op de beurs hoger gewaardeerd worden.

Succesvolle $JUP airdrop positief voor Solana 

Een cruciaal moment voor Solana was de airdrop van Jupiter (JUP)-tokens op 31 januari, onderdeel van de lancering van de Jupiter DEX-aggregator. Bij deze gebeurtenis werden miljoenen transacties naadloos verwerkt en meer dan 438.000 adressen claimden hun JUP-airdrop. Ondanks enige zorgen over het distributiemechanisme slaagde de airdrop erin aanzienlijke marktactiviteit te genereren, waarbij het JUP-token kort na de release een marktkapitalisatie van meer dan $800 miljoen bereikte.

De JUP-airdrop kreeg echter kritiek vanwege zijn nieuwe tokendistributieplan. Sommige marktwaarnemers vergeleken de verkoop van de handelspool met een initiële DEX-aanbieding (IDO), in plaats van met een eenvoudige airdrop. Er werden beschuldigingen geuit dat het ontwikkelaarsteam voor meer dan $200 miljoen aan JUP-tokens verkocht via de marktpool, wat tot prijsschommelingen leidde. Deze beweringen werden weerlegd door Jupiter-oprichter @weremeow, die het mechanisme en de bedoeling achter de verkoop verduidelijkte.

Ondanks deze controverses steunde de Solana-gemeenschap grotendeels het token-verkoopproces en het ontwerp, waarbij ze de transparantie ervan en de afwezigheid van durfkapitalistische token-holdings waardeerde. De verkoop diende als een test voor het LFG-lanceerplatform van Jupiter, een platform bedoeld voor toekomstige tokenuitgiftes aan Solana-gebruikers.

Concluderend: hoewel Solana met uitdagingen wordt geconfronteerd op het gebied van prijsprestaties en marktkapitalisatie, duiden de onderliggende activiteiten en projectontwikkelingen van het netwerk, met name de succesvolle airdrop van Jupiter, op een sterke basis. Het traject van SOL en zijn vermogen om concurrenten te overtreffen blijft een interessant onderwerp en beleggers lijken dit te waarderen met een relatief hoge Solana koers.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, of Instagram