Cathie Wood: Bitcoin wint langzaam maar zeker terrein op goud

 Bitcoin munt met daarnaast een plak goud van 1 ounce

Onlangs hebben twee interessante mensen hun licht laten schijnen op de positie van Bitcoin in het huidige financiële landschap en over de staat van de Amerikaanse economie. Deze twee mensen zijn Cathie Wood, CEO van ARK Invest, en Jerome Powell, voorzitter van Amerikaanse Centrale bank. Hun ideeën kunnen ons wellicht wat zeggen over het toekomstige verloop van de Bitcoin koers.

Cathie Wood over goud, BTC en de Bitcoin koers

Cathie Wood besprak in een gesprek met Brett Winton, hoofdfuturist bij ARK Invest, op het YouTube-kanaal van het bedrijf de voortdurende verschuiving van de voorkeur van beleggers van goud naar Bitcoin. Deze trend is versterkt door de introductie van spot Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s), die beleggers een meer toegankelijke en minder frictievolle manier bieden om in Bitcoin te handelen. Wood merkte op dat de correlatie van Bitcoin met goud in 2023 aanzienlijk is toegenomen, afwijkend van de voorheen omgekeerde relatie met de rentetarieven. Deze verschuiving wordt geïllustreerd door de eenjarige voortschrijdende correlatie tussen Bitcoin en goud, die momenteel op een hoogtepunt van 0,80 staat.

 

 

Wood benadrukte ook de veerkracht van Bitcoin als een “risico-item” tijdens financiële onzekerheden, zoals de regionale bankencrisis in de Verenigde Staten in maart 2023, toen de Bitcoin koers met 40% steeg. Deze veerkracht, zo betoogt zij, bevestigt de status van Bitcoin als kwaliteits-belegging en als vluchthaven. Wood vermeldde echter wel de prijscorrectie na de lancering van de spot Bitcoin ETF, waarbij de Bitcoin koers met 20% daalde van $48.500 naar $38.740. Desondanks blijft ze optimistisch, daarbij verwijzend naar het feit dat 15 miljoen van de 19,5 miljoen Bitcoin die in omloop zijn in 155 dagen niet zijn bewogen, wat wijst op een langere termijnvisie onder de meeste Bitcoin bezitters.

ARK Invest heeft actief deelgenomen aan de Bitcoin-markt en lanceerde op 11 januari de ARK 21Shares Bitcoin ETF, die momenteel voor $705,8 miljoen aan Bitcoin bezit. Bovendien is ARK Invest een belangrijke koper van Coinbase-aandelen geweest, maar heeft daar onlangs flink wat van verkocht, waardoor het bezit is teruggebracht van 11,43 miljoen aandelen naar 7,187 miljoen aandelen.

Fed-voorzitter Jerome Powell: Amerikaans fiscaal beleid onhoudbaar

Uit het interview met Wood blijkt dat ze gelooft dat Bitcoin het in toenemende mate goed zal doen als veilige haven in tijden van (financiële) onrust. Ze wees daarbij op de reactie van de Bitcoin koers op de bankencrisis in maart 2023 en op de toegenomen correlatie tussen de Bitcoin koers en de goudprijs. In dat licht bezien is het interessant om te kijken naar wat Fed voorzitter Jerome Powell gisteren in een 60 Minutes interview zei over de staat van de Amerikaanse economie. Hij ging in op de bredere kwesties van de Amerikaanse economie, waaronder de houdbaarheid van de begroting en de stabiliteit van het bankwezen. Powell uitte zijn zorgen over het begrotingstraject van de Amerikaanse regering op de lange termijn, waarbij hij benadrukte dat de staatsschuld sneller groeit dan de economie, die onhoudbaar is. Hij riep op tot een terugkeer naar een houdbaar begrotingstraject en een ‘volwassen gesprek’ onder gekozen functionarissen om deze kwestie aan te pakken.

Met betrekking tot de bankensector bagatelliseerde Powell de waarschijnlijkheid van een herhaling van de crisis van 2008, maar waarschuwde hij er wel voor dat sommige banken vanwege het huidige economische klimaat wellicht zouden moeten sluiten of fuseren. Hij suggereerde dat kleinere banken waarschijnlijk getroffen zouden worden.

Gezien het feit dat de Fed serieuze financiële risico’s in de markt vrijwel altijd bagatelliseert, om paniek en ongewenste marktbewegingen te voorkomen, is het duidelijk dat de risico’s op dit moment niet klein zijn. Als daarbij Cathie Wood gelijk krijgt dat Bitcoin in toenemende mate als een vluchthaven gezien wordt, dan zou dat de komende tijd nog wel eens een flinke steun in de rug voor de Bitcoin koers kunnen betekenen.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram