Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers weer boven $44.000 – Is de pre-halving rally begonnen?

BTC munten bovenop scherm met daarop de Bitcoin koers grafiek 

De Bitcoin koers lijkt de weg omhoog weer te hebben gevonden en staat inmiddels weer ruim boven $44.000. Dit is opmerkelijk aangezien het recente nieuws van het o zo belangrijke rentefront, toch wat minder positief was. Fed-voorzitter Jerome Powell temperde nog slechts enkele dagen geleden de verwachtingen van beleggers omtrent de te verwachten renteverlagingen dit jaar. Dit is in principe slecht nieuws voor alle risicovolle activa, waaronder ook Bitcoin. Toch wist de Bitcoin koers te stijgen kort na de uitspraken van de Fed voorzitter.

Ook de Amerikaanse aandelenmarkt hield zich sterk. Na vorige week op een recordhoogte te zijn geëindigd, daalde de S&P 500 maandag met 0,3% toen de boodschap van Powell begon door te dringen. Maar de S&P 500 ging woensdag weer van start en steeg met 0,8% naar een nieuw record. Als de Fed op subtiele wijze probeert de S&P 500 onder controle te krijgen met haar nieuwe boodschap over de financiële omstandigheden en de vooruitzichten voor renteverlagingen, dan werkt dat nog niet. De kalmte van beleggers zou echter op de proef kunnen worden gesteld door de volgende ronde van belangrijke inflatierapporten volgende week.

Beleggers lijken dus in z’n algemeenheid nog positief gestemd, maar voor Bitcoin speelt er nog iets anders mee. We hebben net een flinke correctie in de Bitcoin koers achter de rug, die begon vlak na de goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten. Nu verschuift de focus van cryptobeleggers langzaam richting de komende Bitcoin halving die waarschijnlijk ergens eind april gaat plaatsvinden. Tot nu toe is iedere halvering van de Bitcoin-mining beloning gepaard gegaan met een stijging van de Bitcoin koers. De kans is dan ook groot dat dat deze keer weer gaat gebeuren. Dat is ook de mening van de bekende Nederlandse crypto-trader en influencer Michael van de Poppe. Hij interpreteert de recente stijging van de Bitcoin koers als direct gerelateerd aan de aankomende Bitcoin halving.

X-post Michael van de Poppe 

 

De actuele Bitcoin koers en marktdata

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $44.798 (Bitmex) en €41.573 (Bitvavo). Dat is een verandering van 3,93% in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins staan flink in het groen. Daarover verderop meer.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $877 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 52,8%.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 15-minuten grafiek

 

Crypto Fear & Greed index

De Crypto Fear & Greed Index staat op dit moment op een waarde van 66. Dat is 4 punten hoger dan gisteren.

Crypto Fear & Greed Index 

 

Ander Crypto Nieuws

Cryptosector groeit hard in Canada

De cryptosector wordt in Canada elk jaar groter, net als in de rest van de wereld. Volgens een recent fintech-rapport uit het land heeft de crypto- en blockchain-sector in totaal 31 deals binnengehaald, wat de hoogste is in de Canadese fintech-sector met grote uitgaven. Daarentegen slaagde de Software-as-a-Service-sector er slechts in om 26 deals binnen te halen, op de voet gevolgd door machine learning-startups. Hoe komt het dat de cryptosector het zo goed doet en elke andere technologiesector overtreft? Daarover verderop meer.

Tegenvaller voor Ripple in rechtszaak tegen SEC

De Amerikaanse rechtbank die toezicht houdt op de SEC vs Ripple-zaak heeft het cryptobedrijf bevolen financiële overzichten openbaar te maken aan de toezichthoudende instantie. Rechter Sarah Netburn, die de zaak de afgelopen jaren heeft voorgezeten, heeft Ripple Labs een deadline van 12 februari gegeven om de financiële details te verstrekken. Dit is enigszins een tegenslag voor het particuliere cryptobedrijf achter de digitale valuta XRP. Ripple maakt over het algemeen een moeilijke tijd door. Zelfs na een gedeeltelijke overwinning op de federale effectentoezichthouder heeft Ripple het moeilijk gehad. Het front van de rechtszaken sleept zich voort en veel analisten zijn nu van mening dat de crypto niet goed genoeg presteert om als een van de meest lonende digitale valuta te worden beschouwd. Ripple had gepleit tegen de inwilliging van een dergelijk verzoek, dus dit laatste bevel van rechter Netburn is een kleine tegenslag voor het bedrijf. XRP zelf houdt zich tegenwoordig stevig vast aan het $0,50-niveau, maar blijft gevoelig voor tegenvallend nieuws van het juridische front.

Microstrategy breidt Bitcoin bezit uit en profileert zichzelf als baanbrekend Bitcoin-ontwikkelingsbedrijf

Microstrategy Inc., een bedrijf genoteerd aan de Nasdaq (MSTR), heeft onlangs een aanzienlijke verhoging van zijn Bitcoin-bezit aangekondigd, tot een totaal van 190.000 Bitcoins. Deze uitbreiding omvat de aankoop van 31.755 extra Bitcoins sinds het einde van het derde kwartaal van 2023, waarvan er alleen al in januari 850 werden verworven. Het bedrijf, geleid door uitvoerend voorzitter Michael Saylor, heeft $37,2 miljoen uitgegeven aan zijn laatste acquisitie, waarmee het zijn toewijding aan Bitcoin benadrukt.

Het bitcoinbezit van Microstrategy (inclusief de munten van dochteronderneming Macrostrategy).
Het bitcoinbezit van Microstrategy (inclusief de munten van dochteronderneming Macrostrategy). Bron: Microstrategy

In zijn winstpresentatie over het vierde kwartaal positioneerde Microstrategy zichzelf als ‘het eerste Bitcoin-ontwikkelingsbedrijf ter wereld’. Het bedrijf onderscheidde zich van spot-Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) en schetste zijn unieke aanpak om het Bitcoin-netwerk te ondersteunen via financiële marktactiviteiten, belangenbehartiging en technologische innovatie. Microstrategy ontwikkelt ook AI-aangedreven bedrijfsanalysesoftware en waagt zich aan het creëren van Bitcoin-applicaties. Het bedrijf gelooft dat deze combinatie van bedrijfsstructuur, Bitcoin-strategie en focus op technologische innovatie een unieke kans voor waarde-creatie creëert. 

De ‘unieke waardepropositie’ van Microstrategy vergeleken met spot bitcoin ETF’s.
De ‘unieke waardepropositie’ van Microstrategy vergeleken met spot bitcoin ETF’s. Bron: Microstrategy

BlackRock leidt terwijl Bitcoin ETF's een stijging van het handelsvolume ervaren

Op 7 februari bedroeg het totale dagelijkse handelsvolume voor spot Bitcoin ETF's meer dan een miljard dollar, waarbij BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) voorop liep. Volgens Bloomberg Intelligence-analist James Seyffart zag IBIT een dagelijks handelsvolume van $341,2 miljoen, waarmee het volume van de Grayscale Bitcoin Trust van $296,5 miljoen werd overtroffen. Door deze toename van de activiteit bereikte het volume van het FBTC-fonds van Fidelity ook een volume van $200 miljoen, wat bijdroeg aan het totale handelsvolume van de dag.

Seyffart merkte op dat het overschrijden van de grens van $1 miljard niet bijzonder uitzonderlijk is voor Bitcoin ETF's, aangezien het slechts iets hoger is dan de recente trends en nog steeds onder de eerste handelsweken. Niettemin hebben de spot Bitcoin ETF’s consequent beter gepresteerd dan de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) in termen van instroom. Volgens de voorlopige gegevens van Farside, terwijl GBTC op 7 februari een uitstroom van $81 miljoen ervoer, trokken de andere negen spot Bitcoin ETF's gezamenlijk $226 miljoen aan instroom aan.

BlackRock en Fidelity zagen specifiek een aanzienlijke instroom van respectievelijk $56 miljoen en $130 miljoen. Bitwise rapporteerde ook een instroom van $21 miljoen. Op 8 februari was het totale BTC-bezit van deze negen ETF’s bijna groter dan dat van MicroStrategy, de grootste zakelijke houder van het actief. De ETF’s hielden ongeveer 187.000 BTC aan, in tegenstelling tot de 190.000 van MicroStrategy.

Investeerder en auteur Fred Krueger observeerde deze trend en gaf commentaar op de groeiende dominantie van ETF's op de Bitcoin-markt. Hij merkte op:

“ETF’s eten de wereld op. Ze hebben elke andere beleggingscategorie opgegeten, en ze hebben Bitcoin als toetje.”

Bovendien werd de recente toewijzing van spot Bitcoin door Fidelity aan hun All-in-One Conservative ETF door ETF-analist Eric Balchunas als een positieve indicator benadrukt.

Altcoin koersen stijgen

Andere crypto koersen wisten ook mooie groene cijfers te produceren en volgden daarbij de Bitcoin koers op de voet.

Ethereum (ETH, 2,3%), Binance Coin (BNB, 4%), Ripple (XRP, 2,6%), Solana (SOL, 6,5%), Cardano (ADA, 9,8%), Dogecoin (DOGE, 1,9%), Avalanche (AVAX, 3,2%), Tron (TRX, -1,7%), Chainlink (LINK, 1,2%), Toncoin (TON, 0,7%), Polygon (MATIC, 4,3%) ), Polkadot (DOT, 3,3%), Shiba Inu (SHIB, 3,7%), Litecoin (LTC, 1,1%), Cosmos (ATOM, 2,8%) en Uniswap (UNI, 1,2%).

 

Cardano koers grafiek
Cardano koers 15 minuten grafiek

 

Crypto de grootste Fintech-investering in Canada

Uit een rapport van KPMG blijkt dat de cryptosector vorig jaar de meeste investeringen binnenhaalde, ondanks de plotselinge stijging in populariteit van andere sectoren.

De plotselinge stijging van het succes van ChatGPT heeft kunstmatige intelligentie (AI) en machinaal leren op de voorgrond van het overheidsbeleid gebracht. De investeringskringen in Canada geven er echter in ieder geval geen prioriteit aan boven crypto. Machine learning had in totaal slechts 15 deals, vergeleken met de 31 voor crypto.

De goedkeuring van Bitcoin ETF’s in de VS heeft vooral bijgedragen aan het verbeteren van de positie van crypto in Canada, ook al bestonden de ETF’s al in Canada. Maar de omvang en reikwijdte van de Amerikaanse economie is ongeëvenaard.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram