Skip to main content

Bitcoin nieuws

Iran maakt gebruik van Bitcoin voor wereldwijde handel om economische sancties te omzeilen

Iran op globe 

Terwijl China en andere landen een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta ontwikkelen, heeft Iran besloten om een ​​bestaande en beproefde cryptocurrency, Bitcoin, te gebruiken. De staat zegt dat het Bitcoin zal gebruiken voor wereldwijde handelsactiviteiten.

Ondanks dat de islamitische republiek BTC adopteert voor wereldwijde handel, worstelt het momenteel met een grote golf van COVID-19-doden en nieuwe besmettings-gevallen. Op 1 november meldde Iran bijvoorbeeld meer dan 434 doden. Helaas stelt een vooraanstaande medische organisatie in Iran dat het aantal dodelijke slachtoffers ongeveer drie keer zo hoog is als het aantal dat officieel bekend wordt gemaakt door de regering.

Covid-19 Iran 

 

Van 21 tot 158 ​​procent inflatie in minder dan een jaar

Afgezien van het aantal doden, gaf het ministerie van Volksgezondheid van het West-Aziatische land aan dat het aantal nieuwe infecties de afgelopen 60 dagen verviervoudigd was. Afgezien van een dodelijke coronavirusgolf, heeft de VS meer sancties tegen Iran opgelegd. Maar dat is slechts een deel van de ellende van het land. Het heeft ook te maken met een stijgende inflatie die grote gevolgen heeft voor de rial, de officiële fiatvaluta van Iran.

Volgens economische experts zit het inflatiecijfer van Iran in een dodelijke spiraal. De Iraanse rial heeft bijvoorbeeld sinds het begin van het jaar 54 procent van zijn waarde verloren wanneer hij tegenover de Amerikaanse dollar wordt geplaatst. In hetzelfde tijdsbestek is de inflatie van de valuta ook gestegen van 21,89 procent per jaar tot 158,31 procent per jaar.

In een poging het tij te keren, maakt Iran nu gebruik van de populariteit van Bitcoin, de toonaangevende cryptocurrency. Om het proces van het verzamelen van Bitcoin te vereenvoudigen, heeft de regering haar wetten herzien om haar centrale bank de vrijheid te geven Bitcoins te kopen. Volgens een officiële publicatie zijn hun primaire bronnen echter Bitcoin-miners die in het land actief zijn.

Bitcoin Miners leveren BTC aan de Centrale Bank

Eind oktober heeft de regering van de islamitische staat haar cryptocurrency-regelgeving herzien, zodat de centrale bank van het land Bitcoins kan kopen van Iraanse Bitcoin-miners. De centrale bank accepteert echter alleen de crypto van geregistreerde miners.

Na de overname overweegt de centrale bank het in te zetten voor verschillende doeleinden, waaronder het faciliteren van internationale transacties. Hier betaalt de bank de invoer met Bitcoin. Behalve dat het de wereldwijde handel stimuleert, omzeilt Iran, met het gebruik van Bitcoin, de bestaande economische sancties.

In januari van dit jaar voegde de Amerikaanse president, Donald Trump, meer sancties toe aan het al bestaande pakket. Dit was de manier waarop Trump wraak nam toen Amerikaanse troepen in Irak werden aangevallen. De nieuwe sancties zijn verplaatst van de oliesector naar textiel, productie, mijnbouw en constructie.

Bij het uitvaardigen van deze nieuwe straffen voor Iran zei Trump:

“Deze order zal een grote impact hebben op de Iraanse economie. Deze straffende economische sancties zullen van kracht blijven totdat het Iraanse regime zijn gedrag verandert."

Interessant is dat, aangezien Trump economische druk op Iran blijft uitoefenen, zijn opties beperkt worden aangezien bijna alles inmiddels gesanctioneerd is.

Iran is inmiddels op zoek naar nieuwe manieren om de sancties te omzeilen, in plaats van terug te keren naar de onderhandelingstafel. Een manier om door de VS opgelegde economische sancties te omzeilen, is onder meer door virtuele valuta te omarmen.

Grijze gebieden

Helaas hebben de plannen van het land om Bitcoin van miners te kopen enkele grijze gebieden. Het voorstel van de Iraanse centrale bank en het ministerie van Energie bevat bijvoorbeeld geen significante parameters. Het definieert bijvoorbeeld niet duidelijk hoe de Iraanse centrale bank Bitcoins zal waarderen of hoe het zal beslissen over de aankoopprijs.

Het vereist ook dat mijnwerkers hun totale Bitcoin-output aan de bank rapporteren, wat een primeur is in de virtuele valuta-industrie. Een crypto-analist heeft echter opgemerkt dat het BTC-rapportageaspect van het voorstel de winsten van miners kan verlagen door de aantrekkelijkheid van de Bitcoin-markt in het land te verminderen.

Momenteel heeft Iran meer dan 1000 erkende cryptovaluta-miners. Ook is er, door het goede energienetwerk van het land, een toename gezien van niet-geregistreerde Bitcoin-miners. Dit heeft veiligheidsagenten er toe aangezet om ongeveer 1000 illegale mijnwerkers te onderzoeken en uit te schakelen.

Iraanse centrale bank 

Volgens de Iraanse centrale bank moeten miners die hun munten aan de bank willen verkopen de vaste "kanalen volgen die door het CBI zijn geïntroduceerd". Hoeveel elke miner aan de CBI levert, wordt ook beïnvloed door factoren zoals de kortingen die energiebedrijven hen geven. Bovendien zal de handel tussen miners en CBI worden geleid door voorschriften die zijn vrijgegeven en openbaar worden gemaakt door het ministerie van Energie.

Voorlopig is de Iraanse regering nog steeds bezig met het polijsten van de voorwaarden en hoe het hele plaatje eruit zal zien als Bitcoin de internationale handel van het land overneemt.