Skip to main content

Bitcoin nieuws

Sentiment nog steeds positief: Bitcoin koers stijgt boven $51.000!

Crypto belegger vliegt op BTC munt en juicht over stijgende Bitcoin koers 

Op 12 februari overschreed de Bitcoin koers de drempel van $50.000 nadat het in februari met 15% was gestegen. Deze stijging kreeg de volgende dag echter te maken met een tegenslag, aangezien het rapport van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) een hoger dan verwachte jaarlijkse inflatie van 3,1% aangaf. Dit nieuws resulteerde in een koerdaling van zo’n 4%.

 

 

De Bitcoin koers bereikte gisteren rond 18:00 uur een dieptepunt van $48.285, waarna het weer langzaam maar zeker herstelde. Inmiddels is de koers als een gek herstelt en heeft het niet alleen alle verliezen van gisteren goedgemaakt, maar is het ook nog eens verder gestegen tot boven $51.000. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $51.430 (Bitmex) en €48.070 (Bitvavo). Dat is een verandering van 2,73% in de afgelopen 24 uur. De marktkapitalisatie van Bitcoin komt daarmee ruim boven $1 Biljoen (momenteel $1010 miljard).

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 15-minuten grafiek

 

Bitcoin Fear and Greed Index hoogste sinds november 2021

De Bitcoin Fear and Greed Index, een belangrijk instrument bij het analyseren van de Bitcoin koers, is wat gezakt nadat het gisteren een waarde van 79 bereikte. Dit is niet het hoogste niveau in de geschiedenis, maar wel het hoogste sinds november 2021, toen de Bitcoin koers een nieuwe all-time high bereikte van $69.000.

Niveaus boven de 74 worden geclassificeerd als Extreme Hebzucht, wat betekent dat de markt zich in een ‘overbought’ positie bevindt en geneigd is te verkopen.

Dit betekent echter niet per se dat de Bitcoin koers op korte termijn flink zal dalen. Als een bullmarkt  weer tot leven komt, kan de Fear and Greed Index gedurende een lange periode zeer hoog blijven. Op dezelfde manier kan de Index in een langdurige bearish situatie lange tijd aan de lage kant blijven.

Crypto Fear & Greed Index 

Meer winstnemingen door hoge Bitcoin koers

Blockchain-analysebedrijf Glassnode suggereert dat de markt mogelijk een overgangsfase ingaat. Langetermijn Bitcoin bezitters hebben sinds november 2023 meer dan 300.000 BTC verkocht, wat erop wijst dat een aanzienlijk deel van de beleggers winstnemingen zou kunnen overwegen. Slechts 13% van het totale Bitcoin-aanbod verkeert, boven een koers van $48.000, in een staat van verlies, waardoor de meeste investeerders in een gunstige positie verkeren om winst te nemen. De gegevens over de ongebruikte transactie-output (UTXO), die het aantal transacties in winst of verlies meten, ondersteunen deze beoordeling. Nadat Bitcoin de $50.000 had bereikt, bereikte de UTXO-ratio 96,62%, wat aangeeft dat beleggers meer winst begonnen te nemen.

Spot Bitcoin ETF’s zorgen voor koopdruk

Ondertussen waren de Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s) getuige van een hoge netto-instroom, wat wijst op een groeiende belangstelling voor Bitcoin als investeringsvehikel. Eric Balchunas, een senior ETF-analist bij Bloomberg, merkte op dat de netto cumulatieve stromen voor tien ETF's de $3 miljard overschreden. Een CoinShares-rapport benadrukte verder dat de totale crypto-activa onder beheer $59 miljard bereikten, het hoogste sinds 2022. Deze sterke toestroom naar Bitcoin ETF’s duidt op een toenemende koopdruk op de exchanges.

Tegenvallende inflatiecijfers VS drukken op de Bitcoin koers

Bitcoin kreeg echter te maken met tegenwind toen de zorgen over de inflatie terugkeerden, wat een impact had op de koers. De CPI-gegevens van januari overtroffen de verwachtingen, wat leidde tot een daling van zo’n 4% in de Bitcoin koers, tot een dieptepunt van $48.285 op Kucoin. Deze inflatiecijfers, die als hoger dan verwacht werden ervaren, verkleinen de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve in maart. In de Kobeissi Letter werd opgemerkt dat verwacht werd dat de kern-CPI zou dalen, maar dat gebeurde niet, terwijl de CPI-inflatie 20 basispunten boven de verwachtingen uitkwam. Als gevolg hiervan begonnen de markten de timing van de renteverlaging door de Fed opnieuw te beoordelen en deze te verschuiven van maart naar later in het jaar.

veranderingen in de CPI data
Veranderingen in de CPI waarde. Bron: U.S. Bureau of Labor Statistics

Spot Bitcoin ETF’s slokken Bitcoin aanbod op

Ondanks de hervatting van de instroom in Bitcoin ETF’s heeft dit de Bitcoin koers niet gestabiliseerd. De uitstroom van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) bedroeg gisteren ongeveer 2.400 BTC ($117 miljoen), volgens Arkham, een crypto-inlichtingenbureau. Toch hielden de positieve trends aan voor de ETF-stromen, die het BTC-aanbod nu ongeveer twaalf keer sneller absorberen dan de creatie van nieuwe munten door miners. Daan Crypto Trades, een populaire handelaar, merkte op dat hoewel de uitstroom van GBTC relatief laag bleef, andere ETF's hun aankopen opvoerden. In feite was er de afgelopen drie handelsdagen $1,4 miljard aan netto-instroom, wat neerkomt op twaalf opeenvolgende dagen van positieve netto-instroom in de Spot Bitcoin ETF’s.

De fluctuatie in de NAV (intrinsieke waarde) van GBTC-aandelen weerspiegelde ook deze markttrends. Voor het eerst in bijna drie jaar werd het verschil tussen de aandelenkoers van GBTC en Bitcoin vorige week positief.

GBTC-premie versus activabezit versus BTC/USD
GBTC-premie versus activabezit versus BTC/USD. Bron: Coinglass

Het lijkt er dus op dat, ondanks correcties op korte termijn, de stieren het stuur nog stevig in handen hebben. De kans op een Bitcoin koers ruim boven $50.000 voor de Bitcoin halving in april dit jaar, lijkt dan ook groot.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram