Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s steeds populairder terwijl Goud ETF’s kapitaal verliezen

Bitcoin munt naast een staaf goud 

In een opmerkelijke verschuiving binnen het investeringslandschap hebben spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) een aanzienlijke toestroom van kapitaal ervaren, terwijl goud ETF’s in 2024 een substantiële uitstroom kenden. Deze divergentie in investeringstrends laat de veranderende voorkeur van beleggers zien en suggereert dat ze per saldo kapitaal uit goud wegtrekken en investeren in Bitcoin.

Ark Invest CEO Cathie Wood zei begin deze maand al dat ze een verschuiving van goud naar Bitcoin zag en dat ze verwachtte dat deze trend zich voort zou zetten.

“Ten opzichte van goud is Bitcoin gestegen. Er is nu sprake van een vervanging door Bitcoin en we denken dat dit zal doorgaan nu er een minder wrijvingsloze manier is om toegang te krijgen tot Bitcoin”, zei Cathie Woods in een chat van 4 februari met hoofdfuturist Brett Winton op het YouTube-kanaal van het bedrijf. 

Sterke instroom van nieuw kapitaal in Spot Bitcoin ETF's

Bitcoin ETF's zijn getuige geweest van een sterke instroom, waarbij ze in de afgelopen vier dagen ruim $2,2 miljard hebben aangetrokken, een tempo dat de instroom in de eerste vier handelsweken overtreft. Volgens Apollo, een Bitcoin-trackingplatform, hebben de 10 spot Bitcoin ETF’s in deze korte periode 43.300 Bitcoin verzameld, ter waarde van ongeveer $2,3 miljard. Ter vergelijking: het kostte deze fondsen 20 handelsdagen om 42.000 Bitcoin aan instroom te verzamelen. Dit bullish momentum voor Bitcoin ETF’s wordt verder bewezen door het feit dat vier van deze fondsen – met uitzondering van Grayscale – zich aansluiten bij de ‘miljardairclub’. Vooral de Bitcoin ETF van Bitwise was opmerkelijk en werd op 14 februari de laatste die de drempel van een miljard dollar overschreed. BlackRock's iShares Bitcoin Trust, Fidelity's Wise Origin Bitcoin Trust en Cathie Wood's Ark 21Shares Bitcoin Trust hadden deze mijlpaal eerder al bereikt.

Bitcoin ETF's instroom
Bitcoin ETF's instroom. Bron: Apollo

Goud ETF's zien uitstroom van kapitaal bij dalende goudprijs 

In schril contrast hiermee hebben toonaangevende goud-ETF's in 2024 een uitstroom van in totaal $2,39 miljard ervaren, waarschijnlijk mede doordat de goudprijs is gedaald. De veertien grote goud-ETF’s hebben gezamenlijk deze aanzienlijke kapitaalonttrekking gezien, waarbij BlackRock’s iShares Gold Trust Micro en iShares Gold Trust de grootste uitstroom ondervonden van respectievelijk $230,4 miljoen en $423,6 miljoen. Ondanks deze uitstroom hebben enkele goud-ETF's, zoals VanEck Merk Gold Shares en Proshares UltraShort Gold, een kleine instroom geregistreerd. De ongelijkheid in de prestaties van Bitcoin- en goud-ETF’s is onderwerp van discussie geweest, waarbij Bloomberg analist Eric Balchunas suggereerde dat de verschuiving niet noodzakelijkerwijs een directe migratie is van goud naar Bitcoin ETF’s, maar eerder indicatief is voor een bredere marktdynamiek, waaronder ook een groeiende interesse in Amerikaanse aandelen.

X-post Eric Balchunas

De Bitcoin koers presteert aanzienlijk beter dan de Goudprijs 

Deze trend wordt onderstreept door de contrasterende prijsbewegingen van goud en Bitcoin in 2024. Goud heeft sinds het begin van het jaar 3,4% verloren en is op 14 februari gedaald naar het laagste punt in twee maanden van $1.993 per ounce. Daarentegen is de Bitcoin koers met 23,5% gestegen over dezelfde periode, met een hoogste punt in twee jaar van $52.483. De World Gold Council schrijft de matige prestatie van goud toe aan de wereldwijde uitstroom uit goud-ETF's en een vermindering van de speculatieve positionering, naast de uitdagingen van langlopende staatsobligaties en een sterke Amerikaanse dollar.

De verschuiving in beleggingstrends tussen Bitcoin en goud-ETF’s heeft geleid tot commentaar binnen de beleggingsgemeenschap. Bitcoin Munger, een portefeuillebeheerder, maakte een opmerking over de alarmerende snelheid waarmee goud de activa onder beheer (AUM) in verschillende ETF’s doet bloeden. Ondertussen deelde Bitcoin-pionier Jameson Lopp een grafiek waarin de twee ETF-typen werden vergeleken, waarbij de uiteenlopende prestaties van Bitcoin en goud werden benadrukt. Dit verschil is vooral opmerkelijk gezien de al lang bestaande vergelijking tussen Bitcoin en goud als favoriete beleggingen tijdens economische en geopolitieke onrust, waarbij beide worden gezien als relatief veilige vormen van waarde-opslag.

X-post heyapollo.com 

Samenvattend is het jaar 2024 een cruciaal moment geweest in de verschuiving van beleggingstrends, waarbij spot Bitcoin ETF’s recordvolumes en instroom aantrokken, terwijl goud-ETF’s te maken kregen met een aanzienlijke uitstroom te midden van dalende prijzen. Deze verschuiving weerspiegelt de veranderende voorkeuren van beleggers als reactie op veranderende marktomstandigheden en de prestaties van deze twee activaklassen. Ondanks eerdere voorspellingen die de voorkeur gaven aan goud, duidt de huidige marktdynamiek op een groeiende interesse van beleggers in Bitcoin als een geaccepteerde en aantrekkelijke investeringsoptie.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram