Tientallen bedrijven hebben een aanvraag ingediend bij De Nederlandsche Bank om cryptovaluta-diensten aan te bieden

De Nederlandsche Bank 

Hoewel we voor nieuws op het gebied van cryptocurrency voornamelijk naar het buitenland kijken is het ook in ons land zo dat er steeds meer stappen ondernomen worden om cryptovaluta aan het publiek te brengen. Zo blijkt uit een analyse van de Nederlandse Bank dat er ruim 39 verschillende bedrijven zijn die een aanvraag hebben ingediend voor het aanbieden van crypto diensten in ons land.

Wat is er aan de hand?

Goed, laten we maar eens beginnen met de mededeling van de Nederlandsche Bank. De Nederlandsche Bank, ook wel bekend als DNB, is begonnen met het actief registreren van bedrijven die zich bezig houden met het leveren van crypto-diensten. Dit gaat dus bijvoorbeeld om nieuwe beurzen die graag cryptovaluta trading mogelijk willen maken. Als gevolg van de implementatie van de vijfde EU-Witwasrichtlijn (5AMLD ) moeten aanbieders van beuren en aanbieders van bewaardiensten (wallets) een aanvraag indienen voor registratie bij de centrale bank. Zij moeten aantonen dat zij voldoen aan de vereisten van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme en de Sanctiewet van 1977. De implementatie van 5AMLD is op 21 mei in Nederland van kracht geworden. Sindsdien kunnen crypto bedrijven hun activiteiten alleen nog maar uitvoeren als ze zijn opgenomen in het openbare register van de centrale bank.

39 bedrijven dienen een aanvraag in

Volgens het openbare register op de website van de centrale bank hebben 39 bedrijven zich inmiddels laten registreren om crypto-diensten aan te bieden. Daarvan zijn een aantal aanvragen inmiddels goedgekeurd. Het gaat hier om marktleider Bitvavo, 2525 Ventures, Amdax, Blox en Phoenix Payments. 2525 Ventures opereert ook onder de merknamen Litepay, Lightpaid, Lightbit, Litewallet, Litedeal en Litebit. Dit is dan ook gelijk een van de grootste bedrijven uit ons land als het aankomt op het aanbieden van crypto diensten. Phoenix Payments opereert onder andere als Anycoin Direct. Deze aanbieder is iets kleiner, maar zeker niet onbekend. De CEO van dit bedrijf zei het volgende over de aanvraag:  "Met grote trots ontvingen we het goede nieuws dat we een van de eerste partijen waren die het registratieproces succesvol afrondden. Het was een zware uitdaging om dit proces te doorlopen. We hebben ons bestelproces aanzienlijk aangepast om aan de registratie-eisen te voldoen.”

Wachten op meer goedgekeurde aanvragen

Bedrijven die al voor 21 mei cryptocurrency diensten leverden en voor die datum registratie hebben aangevraagd, kunnen tijdens het registratieproces gewoon door blijven gaan met het aanbieden van de cryptodiensten. De centrale bank is op dit moment alleen gericht op toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme en de Sanctiewet 1977. De geregistreerde ondernemingen zijn niet onderworpen aan het toezicht van DNB of van de AFM. Deze nieuwe aanvragen laten zien dat er veel wordt gedaan om de veiligheid van de beleggers te waarborgen wat kan bijdragen aan het creëren van nog veiligere cryptohandel in Nederland.