Skip to main content

Bitcoin nieuws

Adoptie door banken kan de Ripple koers tot nieuwe ATH brengen

XRP munt met Ripple koers op de achtergrond 

Ripple (XRP) is een veelbesproken altcoin in de cryptocurrency markt. Ripple Labs, de ontwikkelaar achter de munt, is al lange tijd verwikkeld in een rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) waardoor de Ripple koers de afgelopen jaren sterk wordt onderdrukt. Tegelijkertijd blijft de munt populair onder investeerders maar ook in de bankensector. Kan de adoptie van banken de XRP koers terugbrengen tot een nieuwe all time high? En kan er wellicht in de toekomst een spot XRP ETF komen?

Waarom Ripple populair is bij banken

Ripple staat bekend als optimale coin voor internationale betalingen. Normaal gesproken zijn deze transacties erg duur voor banken, bedrijven of overheden en duren ze ook nog eens erg lang. Met de technologie van XRP kunnen deze transacties zeer snel uitgevoerd worden en tegen een fractie van de kosten. 

 

 

Transactieduur van XRP netwerk

Om te vergelijken, transacties met dollars of euro’s kunnen dagen duren. Een Bitcoin (BTC) transactie duurt een stuk korter met ongeveer 10 minuten en wordt vaak al als erg snel beschouwd. Transacties op het XRP netwerk kunnen in 3 tot 5 seconden uitgevoerd worden, baanbrekend ten opzichte van traditionele internationale betalingen met fiat valuta. 

Transactiekosten op XRP netwerk

Daarnaast zijn de kosten exceptioneel laag. Op het XRP netwerk zijn de kosten ook constant erg laag, terwijl de kosten van andere cryptocurrencies erg kunnen fluctueren. Bitcoin en Ethereum (ETH) worden veelvuldig geplaagd door hoge kosten wanneer het druk is op het netwerk. Op het XRP netwerk zitten de transactie kosten standaard erg laag op $0,0002 per transactie. 

Energie efficientie

Het XRP netwerk is ook erg efficiënt in verhouding tot andere betalingssystemen die gebruik maken van het Proof of Work (PoW) mechanisme. De populaire altcoin weet echter 61.000 keer minder energie te verbruiken dan rivaliserende cryptocurrencies zoals Bitcoin.  

Impact op de Ripple koers

Ondertussen gebruiken al veel verschillende banken het XRP netwerk, waaronder Santander, Canadian Imperial Bank of Commerce en andere banken in onder andere Thailand, China, Australië, Japan en meer. Het laat duidelijk zien dat verschillende banken over de hele wereld het nut zien van de munt en het ook al praktisch toepassen in hun bedrijfsvoering. 

Naar schatting is de internationale betalingsmarkt momenteel ruim $180 miljard per jaar waard. Zolang Ripple een deel van deze markt kan veroveren en hierin groeit kan de impact op de Ripple koers groot zijn. Op dit moment is de marktwaarde van het gehele netwerk ongeveer $29,5 miljard. Als Ripple slechts 10% of 20% van deze markt weet te veroveren, dan zijn de implicaties voor de koers van de altcoin erg groot. De Ripple koers kan dan mogelijk weer tot boven de $3 stijgen.

Ripple koers grafiek
Ripple koers meerjarige grafiek

Komt er een Spot XRP ETF?

Na de goedkeuring van een aantal Spot Bitcoin ETF's, is er nu ook volop speculatie over de eventuele goedkeuring van dit soort ETF's voor andere cryptocurrencies. De grootste kans en wellicht de enige kans op dit moment, maakt Ethereum. Maar beleggers kijken ook al verder in de toekomst, naar bijvoorbeeld Ripple (XRP).

Op 20 februari sprak de CEO van Ripple Labs, Brad Garlinghouse, zijn steun uit voor een toekomstige XRP ETF. Hij benadrukte de positieve houding van het bedrijf ten opzichte van een dergelijke ontwikkeling en zei dat ze dit "zeker zouden verwelkomen". Bovendien voorziet Garlinghouse dat er waarschijnlijk verschillende ETF's voor verschillende tokens zullen verschijnen. Hij verwacht ook de creatie van ETF's die een reeks tokens omvatten, waarvan hij denkt dat ze zullen helpen bij het "diversifiëren van de risico's" voor degenen die erin investeren.

De CEO merkte op dat de introductie van extra ETF’s naast de bestaande Bitcoin ETF’s een logische vooruitgang is. Hij trok parallellen tussen dit en de beginfase van de aandelenmarkt en suggereerde dat, net zoals beleggers op de aandelenmarkt hun portefeuille willen diversifiëren in plaats van te vertrouwen op één aandeel, hetzelfde geldt voor beleggers in de cryptocurrency-sector.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram