Skip to main content

Bitcoin nieuws

Animatie van trader die voor schermen met daarop de Bitcoin koers staat en met hand gebaar naar boven maakt waar een BTC munt naar boven beweegt

Bitcoin koers schiet door het dak en bereikt bijna $55.000

De cryptocurrency-markt was vandaag getuige van een aanzienlijke rally, waarbij de Bitcoin koers een hoogste punt in twee jaar bereikte en de totale marktkapitalisatie van cryptovaluta voorbij de $2 biljoen ging. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een samenloop van factoren, waaronder een substantiële instroom in Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s), de steeds dichterbij komende Bitcoin halving en een positief sentiment van zowel particuliere als institutionele beleggers.

Bitcoin koers stijgt vandaag met bijna 6%

Op 26 februari rond 21:00 uur naderde de Bitcoin koers de grens van $55.000, een niveau dat in meer dan twee jaar niet meer is gezien, volgens gegevens van TradingView. Overdag steeg de cryptocurrency met meer dan 5%, met als hoogtepunt een winst van meer dan 30% in de afgelopen maand. Deze stijging viel samen met nieuws over een toegenomen instroom in spot BTC ETF’s. CoinShares meldde dat spot Bitcoin ETF's alleen al de afgelopen week een instroom van in totaal $598 miljoen zagen.

Op het moment van schrijven staat de BTC koers op $54.697 (Bitmex) en €50.208 (Bitvavo). Dat is een verandering van 5,8% in de afgelopen 24 uur.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 3-minuten grafiek

Het grote succes van Spot Bitcoin ETF’s

De impact van deze instroom is duidelijk zichtbaar op de totale markt, aangezien het totale beheerd vermogen van alle op de cryptobeurs verhandelde producten vorige week een piek van $68,3 miljard bereikte, het hoogste niveau sinds december 2021. De totale marktkapitalisatie voor cryptocurrency steeg ook met 4,4%. tot $2,09 biljoen.

Uit de rapportage van CoinShares blijkt dat Bitcoin-beleggingsproducten de afgelopen week verantwoordelijk waren voor 99% van alle instroom en $569,5 miljoen verwelkomden, waardoor het totale wereldwijde vermogen onder beheer op $67,5 miljard kwam. Bovendien hebben de Bitcoin ETF's een substantiële instroom te zien van in totaal $5,5 miljard sinds hun marktdebuut op 11 januari.

Kapitaalstromen richting crypto beleggingsproducten
Kapitaalstromen richting crypto beleggingsproducten

Eén opmerkelijke ETF, de Bitcoin ETF IBIT van BlackRock, steeg kort na de opening van Wall Street op 26 februari met 5% en bereikte daarmee een recordhoogte. Deze prestatie onderstreept de groeiende belangstelling voor en het vertrouwen in Bitcoin en aanverwante financiële producten.

De rol van institutionele beleggers in deze bullmarkt

Institutionele beleggers hebben een belangrijke rol gespeeld in deze bullish trend. MicroStrategy, de grootste zakelijke Bitcoin-bezitter, maakte vandaag bekend dat het tussen 15 en 25 februari nog eens 3.000 BTC had verworven voor $155 miljoen tegen een gemiddelde prijs van $51.813. Het business intelligence-bedrijf bezit nu in totaal 193.000 Bitcoin, verworven voor $6,09. miljard tegen een gemiddelde prijs van $31.544. Deze aanhoudende accumulatie door institutionele beleggers zal waarschijnlijk een doorsijpeleffect hebben op particuliere beleggers, die hun BTC-aankopen kunnen verhogen in afwachting van verdere prijsstijgingen.

X-post Michael Saylor 

Futuresmarkt bullish. Open interest bijna op recordniveau

De futuresmarkt vertoont ook tekenen van toegenomen activiteit en belangstelling. Uit data van Coinglass blijkt dat de open interest op Bitcoin-futures sinds medio oktober met 102% is gestegen, tot een huidige waarde van $23,43 miljard. Dit cijfer ligt dicht bij de recordhoogte van $24 miljard in november 2021, toen de Bitcoin koers een piek bereikte boven $69.000. De toename van de open rente op Bitcoin-futures valideert de huidige volatiliteit en wijst op een hernieuwde interesse van investeerders in Bitcoin. Als gevolg van de laatste koersstijging werden vandaag Bitcoin-shortposities ter waarde van $41,85 miljoen geliquideerd, waarbij ongeveer $39 miljoen van deze shorts in slechts vier uur werd geliquideerd.

Bitcoin futures open interest
Bitcoin futures open interest. Bron: Coinglass

Optimisme over de nabije toekomst

Beleggers zijn optimistisch dat de bullish prijsactie van Bitcoin zal voortduren, ondersteund door de toenemende instroom in spot Bitcoin ETF’s en de komende halvering van het nieuwe aanbod, die historisch gezien een positieve invloed heeft gehad op de Bitcoin koers. Deze samenloop van factoren duidt op sterke vooruitzichten voor Bitcoin en de bredere cryptocurrency-markt in de nabije toekomst.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram