Skip to main content

Bitcoin nieuws

Crypto-belegger staat op weg met daarop 'Bitcoin' geschreven, die omhoog loopt en eindigt in een vraagteken

Wat gebeurt er vandaag met de Bitcoin koers en waarom?

Bitcoin heeft vandaag weer een verbluffend staaltje volatiliteit laten zien en gelukkig was het in de goede richting. De Bitcoin koers steeg, ogenschijnlijk moeiteloos, tot ruim boven de psychologisch belangrijke $60.000 grens. Vanochtend om 8:00 uur begon de koers opeens snel op te lopen en binnen een uur stond er ruim $59.000 op de borden. Tijd voor een adempauze voordat $60k wordt bestormd zou je zeggen. Niet dus! Slechts 4 uur later, na een korte terugval tot slechts $58.500, had de BTC koers de weg omhoog alweer gevonden.

Beleggers in de VS werden wakker en waren nu aan zet. Ook zij opereerden aan de koopkant en dreven de prijs verder op tot iets boven $64.000.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 5-minuten grafiek

Bitcoin koers stijgt harder dan de Ethereum koers

Het was opvallend om te zien dat Bitcoin het de afgelopen paar dagen beter deed dan Ethereum. De laatste paar weken waren de rollen omgekeerd aangezien de aandacht wat was verschoven van BTC naar ETH aangezien voor deze laatste de speculatie toenam dat er binnen afzienbare tijd een spot Ethereum ETF zou worden goedgekeurd. Verschillende analisten en crypto-influencers hadden ook aangegeven dat ze een rotatie hadden gemaakt van Bitcoin naar Ethereum aangezien ze de komende periode een outperformance van de Ethereum koers verwachtten ten opzichte van de Bitcoin koers.

Waarom stijgt de BTC koers zo hard? 

Er kunnen verschillende verklaringen worden gegeven voor het hernieuwde leiderschap van de Bitcoin koers. Ten eerste komen er de laatste dagen zeer positieve berichten binnen over de inflow van nieuw kapitaal in de spot Bitcoin ETF’s. Deze ETF’s zijn uitzonderlijk succesvol en doen het een stuk beter dan de meeste analisten hadden verwacht. Onnodig om te zeggen dat de grote inflow van kapitaal in de ETF’s een sterk opdrijvend effect heeft op de Bitcoin koers.

Ten tweede is er natuurlijk de steeds dichterbij komende Bitcoin Halving in april. Bij dit event worden de blockrewards (in de vorm van nieuw gecreëerde Bitcoins) die miners ontvangen gehalveerd. Dit zorgt voor een aanzienlijk lager aanbod van nieuwe munten op de markt. Daarmee wordt Bitcoin (bij gelijkblijvende vraag) schaarser en dat is bullish voor de BTC koers.

Er is echter onder deskundigen een debat gaande over wat nou de werkelijke invloed van dit verminderde aanbod is op de Bitcoin koers. Sommigen wijzen er namelijk op dat dit verminderde aanbod aan nieuw geminede munten in geen verhouding staat tot het dagelijkse handelsvolume van Bitcoin. Om die reden zou het dan ook weinig invloed hebben op de prijsvorming.

Echter is de Bitcoin Halving een echt event geworden onder crypto-beleggers en heeft het absoluut een psychologische betekenis. Er heerst een sterke verwachting dat iedere halving leidt tot een nieuwe crypto-bullmarkt en je zou het dus ook kunnen zien als een self-fulfilling prophecy. Als iedereen er in gelooft en erop anticipeert door Bitcoin te kopen, dan stijgt de koers vanzelf.

Nieuwe All Time High  of koerscorrectie?

Wat de precieze reden ook is, feit is dat de Bitcoin koers z’n oude all time high uit 2021 dicht is genaderd. Het is nu dan ook de vraag wat we op korte termijn van de Bitcoin koers kunnen verwachten. Als je naar de enorme koersstijging van de afgelopen tijd kijkt dan zou je zeggen dat het tijd is voor een stevige, maar gezonde correctie. Niets gaat alleen maar omhoog en ook in een bullmarkt komen flinke koerscorrecties voor. Ook verschillende analisten, waaronder ook de Nederlandse analist en trader Michael van de Poppe, wijzen erop dat nu misschien een goede tijd is om wat winst te pakken.

X-post Michael van de Poppe 

Aan de andere kant liet de bekende analist Rekt Capital in een X-post weten we nu in de melt-up fase zitten voor de Bitcoin Halving. Hij ziet dan ook nog wel de mogelijkheid van een nieuwe All-time high voor de halving, waarna een flinke correctie kan volgen.

X-post Rekt Capital

X-post Rekt Capital

Inmiddels is de Bitcoin koers scherp teruggevallen van $64.000 tot rond $60.000. Niet verwonderlijk na de enorme stijging die we vandaag zagen. Of dit het begin is van een diepere correctie zullen we de komende dagen moeten gaan zien, maar onthoudt dat we in een bullmarkt zitten die voorlopig nog niet ten einde is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram