Skip to main content

Bitcoin nieuws

Stapel BTC munten met daarop één rechtopstaande Bitcoin

Februari was recordmaand voor Bitcoin koers in veelbelovend 2024

De afgelopen maand zijn er opmerkelijke mijlpalen geweest in de cryptomarkt, vooral voor Bitcoin (BTC), dat een ongekende groei en belangstelling kende van zowel institutionele als particuliere beleggers. Deze toename van de activiteit werd voornamelijk veroorzaakt door belangrijke ontwikkelingen m.b.t. Bitcoin ETF’s en door de aankomende Bitcoin Halving.

Februari was recordmaand voor de Bitcoin koers

Februari 2024 ontpopte zich als een recordmaand voor Bitcoin, waarbij de cryptocurrency een monumentale maand-candle van $20.000 afdrukte, de grootste ooit in USD uitgedrukt. De maand werd afgesloten met een winst voor de Bitcoin koers van 43,55%, de grootste sinds december 2020 volgens gegevens van CoinGlass. Deze stijging voegde een verbazingwekkende $390 miljard toe aan de marktkapitalisatie van Bitcoin, een stijging met 47%. Zoals gezegd was deze stijging niet alleen procentueel gezien bijzonder; in absolute cijfers bereikte de maandelijkse Bitcoin koers candle een hoogte van bijna $20.000, wat een historisch moment in zijn geschiedenis markeerde. On-chain analist Checkmate van Glassnode benadrukte dit als een ‘onwerkelijke’ gebeurtenis en merkte op dat de stijging van $19,84k de grootste maandelijkse stijging van de Bitcoin koers in USD is.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers dag-grafiek

BTC koers weet te stabiliseren rond $60.000

Vooral de prijsstabiliteit rond de $60.000, ondanks een volatiele markt, was opmerkelijk. Er waren zorgen ontstaan over de potentiële volatiliteit bij de maandafsluiting, vooral omdat de orderboeken op grote beurzen als Binance een gebrek aan substantiële biedliquiditeit vertoonden. Deze angsten werden echter enigszins weggenomen doordat er aanzienlijke verschuivingen in de samenstelling van de orderportefeuille werden waargenomen, waarbij een opmerkelijke stijging van het aantal biedingen op het $52.000 niveau werd waargenomen.

Bullish voorspelling BTC koers voor 2024

Een sleutelfactor die aan deze bullish trend heeft bijgedragen, was de groeiende belangstelling voor Bitcoin ETF’s. De CIO van Bitwise, Matt Hougan, voorspelde in een CNBC-interview dat er de komende maanden een “nog grotere golf” van institutioneel kapitaal naar Bitcoin zal stromen. Deze projectie kwam toen grote financiële instellingen zoals Merrill Lynch, Wells Fargo en Morgan Stanley van de Bank of America naar verluidt spot Bitcoin ETF’s begonnen aan te bieden aan hun vermogensklanten. Deze ontwikkelingen, door Hougan gezien als het ‘IPO-moment’ van Bitcoin, zullen naar verwachting een nieuw tijdperk van prijsontdekking voor de cryptocurrency inluiden.

Alleen al de Bitwise Bitcoin ETF (BITB) registreerde een instroom van $1,11 miljard sinds de lancering van spot Bitcoin ETFs zeven weken eerder, met een piek van $676,8 miljoen op 28 februari. Deze instroom, samen met de verwachte Bitcoin halving, heeft geleid tot een aanbod -vraagdynamiek die Hougan omschreef als 'van de haak'. Hij suggereerde zelfs dat de Bitcoin koers potentieel veel verder zou kunnen stijgen dan Bitwise's aanvankelijke voorspelling van $80.000 in 2024, en ergens tussen de $100.000 en $200.000 zou kunnen uitkomen.

Handelsvolumes van crypto-derivaten stijgen sterk

Een ander belangrijk aspect van de groei van de cryptomarkt is de sterke stijging van de handelsvolumes in cryptoderivaten. Deribit en Coinbase Institutional rapporteerden recordhoogtes in deze sector. Op 29 februari bereikte het 24-uurs handelsvolume van Deribit een recordhoogte van $12,4 miljard, waarbij de openstaande rente op het platform de $29 miljard overtrof. Coinbase Institutional had ook zijn op één na beste dag ooit met een notioneel volume van $380 miljoen dat werd verhandeld in Bitcoin- en Ether-contracten.

Deze stijging van de derivatenactiviteit wordt gezien als een weerspiegeling van het algehele bullish sentiment op de cryptomarkt. The Greeks Live, een toolingplatform voor professionele optiehandelaren, rapporteerde ook een historisch 24-uurs hoog handelsvolume in opties van $620 miljoen. De impact van de Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s was duidelijk, waardoor de spot-bullmarkt recordvolumes bereikte toen de Bitcoin koers piekte op $64.000.

In en uitstroom Spot Bitcoin ETF’s

Interessant genoeg waren er, ondanks de over het algemeen positieve trend, momenten van schommelingen. Een uitstroom van bijna $600 miljoen uit Grayscale's ETF op 29 februari temperde bijvoorbeeld tijdelijk de netto instroom voor alle tien ETF's tot $93,8 miljoen, het laagste niveau sinds 6 februari. Dit werd echter gecompenseerd door een enorme instroom van $604 miljoen naar BlackRock's Bitcoin ETF op dezelfde dag.

Positieve vooruitzichten voor komende maanden

Nu we maart ingaan, lijkt de cryptomarkt, en met name Bitcoin, klaar voor verdere groei. Het kruispunt van de toegenomen institutionele belangstelling, de komst van Bitcoin ETF’s en de escalerende volumes in de handel in cryptoderivaten schetsen een bullish beeld voor de toekomst van cryptocurrency. Nu belangrijke gebeurtenissen zoals de Bitcoin halving in het verschiet liggen in combinatie met de groeiende mainstream adoptie van cryptovaluta, maakt de markt zich op voor potentieel nog belangrijkere mijlpalen in de komende maanden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram