Skip to main content

Bitcoin nieuws

Prominente Bitcoin-scepticus Nouriel Roubini (dr.Doom) herziet zijn mening over BTC

Nouriel Roubini (Dr. Doom) 

Nouriel Roubini, professor aan de Stern School of Business van de New York University en de oprichter van het economisch adviesbureau Roubini Macro Associates, is een van de meest uitgesproken cryptocurrency-sceptici, die al jaren publiekelijk Bitcoin belachelijk maakt. In een recent interview leek Roubini zijn standpunt over BTC een beetje te hebben verzacht, maar hij blijft onvermurwbaar in zijn mening dat Bitcoin en andere cryptocurrencies geen echte valuta zijn.

Roubini over Bitcoin 

Roubini is een algemeen bekende econoom geworden nadat hij de crash van de Amerikaanse huizenmarkt van 2008 had voorspeld. Bekend om zijn pessimistische prognoses, wordt hij door de media "Dr. Doom” genoemd. In een recent interview met Yahoo Finance heeft Roubini wederom commentaar gegeven op het onderwerp Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Roubini is door de jaren heen uiterst kritisch geweest over op blockchain gebaseerde digitale activa. In een hoorzitting met de Amerikaanse Senaat in 2018 zei hij dat cryptocurrencies "de moeder van alle oplichting en bubbels" zijn, en dat het blockchain-ecosysteem een ​​"stinkende beerput" is zonder echte waarde.

Roubini is zo heftig in zijn kritiek dat hij volhoudt dat zelfs de naam "cryptocurrency" misleidend is. Hij is van mening dat digitale activa zoals Bitcoin geen echte valuta zijn, omdat volgens hem alle valuta moeten voldoen aan specificaties zoals een rekeneenheid zijn, een betaalmiddel met bewezen schaalbaarheid en een waarde-opslag die stabiel is en niet onderworpen aan hoge volatiliteit.

Hoewel Roubini een onvermurwbare cryptocurrency-criticus blijft, is het recente interview interessant omdat het er op lijkt dat “Dr. Doom” minstens één van zijn meningen over bitcoin heeft herzien: hij geeft nu toe dat BTC een “gedeeltelijke” opslag van waarde is. Zijn redenering is dat Bitcoin, vanwege een vast aanbod, niet zo gemakkelijk kan worden verlaagd als alternatieve cryptocurrencies, die Roubini, net als veel BTC-aanhangers, 'shitcoins' noemt.

Roubini positief over CBDC's

Zijn zeer kritische houding m.b.t. digitale activa die zijn gebouwd op gedecentraliseerde openbare grootboeken, weerhoudt Nouriel Rubini er niet van om enthousiast te zijn over digitale valuta's, als ze maar zouden worden gecreëerd en volledig gecontroleerd door centrale banken. "Dr. Doom” beweert dat centrale banken over de hele wereld al bezig zijn met de introductie van door hen uitgegeven cryptovaluta (CBDC's), waarmee individuen transacties rechtstreeks vanaf de rekeningen bij hun centrale banken kunnen verzenden en ontvangen.

Volgens Rubini zullen CBDC's niet alleen cryptocurrencies zoals Bitcoin vervangen, maar ook betalingsverwerkers zoals Venmo en traditionele bankrekeningen. "Dr. Doom” is zo zeker van zijn voorspellingen dat hij zelfs een specifiek tijdschema geeft: volgens hem zullen de digitale valuta van de centrale bank over drie jaar andere betaalmethoden gaan vervangen.