Skip to main content

Bitcoin nieuws

BTC munten met letters ATH ernaast wat een Bitcoin koers record uitdrukt

Bitcoin koers bereikt nieuwe All Time High en daalt vervolgens hard

Het was vandaag met recht een historische en onvergetelijke dag te noemen op de cryptomarkten. Bitcoin heeft vandaag een nieuwe hoogste koers ooit van $69.324 bereikt, wat een belangrijke mijlpaal in zijn geschiedenis markeert. Deze nieuwe piek in de Bitcoin koers, geregistreerd op de Coinbase-beurs, stuwt de marktkapitalisatie van Bitcoin naar een indrukwekkende $1,35 biljoen, wat gelijk staat aan het wereldwijde aanbod van zilver en wat 53% van de gehele cryptocurrency-markt vertegenwoordigt.

De Euforie over de nieuwe All Time High was echter maar van korte duur, aangezien er al snel winst werd genomen door beleggers. Dit resulteerde in een kersdaling van ruim 14% in een periode van 5 uur. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $62.121 (Bitmex) en €57.216 (Bitvavo). Dat is een verandering van -7,72% in de afgelopen 24 uur.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 15-minuten grafiek

Spot BTC ETF's grootste oorzaak van sterk stijgende Bitcoin koers

De recente stijging van de Bitcoin koers kan grotendeels worden toegeschreven aan de lancering van verschillende Amerikaanse Bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) in januari 2024, waardoor de deur werd geopend voor substantiële institutionele investeringen. Deze ETF’s hebben Bitcoin geïntroduceerd als een haalbare investeringsoptie voor institutionele kopers die voorheen de cryptocurrency niet rechtstreeks konden bezitten. Als gevolg hiervan hebben institutionele beleggers tot nu toe in 2024, 7,6 miljard dollar in cryptocurrencies gestoken, waarbij alleen al in de afgelopen week ruim 1,8 miljard dollar is geïnvesteerd. Opmerkelijk is dat van dit bedrag ruim 7,3 miljard dollar specifiek is toegewezen aan Bitcoin, waardoor het totale beheerd vermogen (AUM) dramatisch is gestegen tot 62,71 miljard dollar.

De impact van deze instroom is duidelijk zichtbaar in het traject van de Bitcoin koers. Niet alleen heeft Bitcoin de recordhoogtes ten opzichte van verschillende nationale valuta's overtroffen, waaronder de AUD, CAD, EUR en GBP, maar de rally viel ook samen met de opening van de Amerikaanse aandelenmarkt om 9.30 uur ET, wat de groeiende invloed van ETF's op zijn dagelijkse handelsvolume  weerspiegelt. Desondanks blijft de Bitcoin koers onderhevig aan intense volatiliteit. Na zijn klim naar het nieuwe record ooit onderging de Bitcoin koers zoals gezegd, een scherpe correctie, waarbij het met ruim 14% daalde als gevolg van een mix van winstnemingen en liquidaties op de termijnmarkt.

Beleggerssentiment bereikt piekwaarde 

De recente piek in de BTC koers heeft het beleggerssentiment tot ‘extreme hebzucht’ verheven, zoals blijkt uit de Crypto Fear & Greed Index, die op 5 maart een niveau van 90 bereikte – het hoogste sinds februari 2021. Dit sentiment heeft de Bitcoin koers echter niet gestabiliseerd. De toename van de open interest en een aanzienlijke beweging op de Bitcoin-futuresmarkt hebben tot flinke liquidaties geleid. Op 5 maart werd ruim $111 miljoen aan longposities in Bitcoin geliquideerd, waarvan $35 miljoen binnen slechts een uur na het bereiken van het hoogste punt ooit.

Beleggers nemen massaal winst 

Deze volatiliteit werd nog verergerd door de grootste winstneming voor 2024 die vandaag plaatsvond, waarbij beleggers meer dan $3 miljard cashten. Dit fenomeen viel samen met een moment waarop alle Bitcoin-on-chain-adressen op winst stonden, een zeldzame gebeurtenis die sinds de vorige recordhoogte niet meer is voorgekomen. De combinatie van deze factoren – de instroom van institutioneel geld via ETF’s, winstnemingen door beleggers en liquidaties van de termijnmarkten – heeft geresulteerd in een zeer volatiele markt, ondanks de historische prestatie van de Bitcoin koers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram