Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin munt met tekst 'Blackrock' op de achtergrond

Bitcoin ETF van BlackRock verbaast met recordinstroom en handelsvolume

Er gebeuren momenteel fascinerende dingen in de cryptowereld en dan hebben we het niet alleen over de Bitcoin koers die bijna dagelijks nieuwe all time highs neerzet. In slechts twee maanden is er namelijk iets buitengewoons gebeurd met het IBIT spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) van BlackRock. Deze nieuweling op de financiële markten is niet alleen omhooggeschoten naar een indrukwekkende $15 miljard aan beheerd vermogen, maar was ook getuige van de grootste dagelijkse instroom en record-brekende handelsvolumes. Dat is erg bijzonder, vooral gezien de historisch volatiele aard van cryptocurrencies.

BlackRock's IBIT bereikt mijlpaal 

12 maart was een belangrijke dag voor BlackRock's IBIT, aangezien het meer dan 212.000 Bitcoin aan activa bereikte, ter waarde van ongeveer $15,4 miljard, een verbluffende prestatie voor een fonds dat nog maar een paar maanden actief is. Dit geeft het een ruime voorsprong op andere spelers in de ruimte, zoals Fidelity's FBTC en Ark Invest 21 Shares' ARKB. En hier is de knaller: de negen nieuwe spot bitcoin ETF’s, exclusief Grayscale’s GBTC, hebben gezamenlijk inmiddels meer dan 422.000 Bitcoin, wat overeenkomt met ongeveer $31 miljard.

Grote uitstroom bij GBTC van Grayscale 

Terwijl deze nieuwe fondsen floreren, heeft Grayscale’s GBTC, bekend om zijn hogere vergoedingen, een aanzienlijke daling van de activa gezien – ongeveer 38% minder dan zijn eerdere beleggingen. Bloomberg's ETF-analist Eric Balchunas merkte op: "GBTC heeft de op een na grootste uitstroom gezien van alle ETF's in de afgelopen 15 jaar." Het is een duidelijke indicator van de veranderende getijden in de crypto-ETF-wereld.

Indrukwekkende cijfers voor Spot Bitcoin ETF's 

Wereldwijd heeft Bitcoin onder beheer in de verschillende investeringsvehikels de grens van 1 miljoen Bitcoin overschreden, wat overeenkomt met maar liefst $78 miljard. K33 Research wees op 12 maart op de op een na sterkste netto-instroom ooit in BTC-investeringsvehikels, waarbij 16.979 BTC op één dag werd geabsorbeerd. Deze stijging beperkt zich niet alleen tot de VS, maar is een mondiaal fenomeen.

Bitcoin die wordt beheerd door investeringsvehikels.
Bitcoin die wordt beheerd door investeringsvehikels. Bron: K33 Research

Nu we ons concentreren op de IBIT van BlackRock, heeft deze ETF alleen al op één dag een overweldigende instroom van $849 miljoen ervaren, wat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de recordinstroom van $1 miljard in alle Amerikaanse spot-bitcoin-ETF's. Volgens BitMEX Research hebben deze ETF's sinds hun lancering een totale netto-instroom van ongeveer $11,1 miljard opgeleverd.

Het handelsvolume van BlackRock was even fenomenaal en bereikte een nieuw record van $4 miljard. Het is echter niet alleen IBIT die furore maakt; Grayscale’s GBTC en Fidelity’s FBTC trekken ook aanzienlijke cijfers met respectievelijk $1,8 miljard en $1,6 miljard aan handelsvolumes.

De gecombineerde Amerikaanse spot Bitcoin ETF's bereikten op dezelfde dag een bijna historisch dagelijks handelsvolume van $8,7 miljard, de tweede na het record van $9,9 miljard eerder in maart. Deze stijging kwam toen de Bitcoin koers nieuwe hoogtepunten bleef bereiken en een recordhoogte van $73.710 op de borden zette.

Eric Balchunas benadrukte deze indrukwekkende prestatie: “De tweede grootste volumedag voor de tien en de beste dag in de afgelopen vijf met $8,7 miljard.” Het is duidelijk dat niet alleen IBIT, maar ook andere ETF's zoals VanEck's HODL en Invesco's BTCO aanzienlijke stijgingen in handelsvolumes ervaren.

De sterke stijging van de Bitcoin koers wordt gezien als een direct gevolg van deze ontwikkelingen. Zolang de instroom in de Spot Bitcoin ETF’s op deze niveau’s blijft zullen we dan ook waarschijnlijk geen correctie van betekenis zien.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 2-uur grafiek

In termen van marktaandeel domineren spot-bitcoin-ETF's nu meer dan 90% van het dagelijkse handelsvolume-marktaandeel voor ETF's die blootstelling aan Bitcoin bieden, waardoor Bitcoin-futures-ETF's slechts 10% bedragen. Het is een duidelijke indicator van de verschuiving naar spot Bitcoin ETF's, die zelfs de meest optimistische verwachtingen hebben overtroffen.

Volgens GSR Research analist Brian Rudick zijn “de Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s op grote schaal succesvol geweest, veel verder dan zelfs de meest optimistische verwachtingen.” Hij suggereert verder dat de instroom zou kunnen blijven groeien als gevolg van verschillende factoren, waaronder toegenomen verkoopinspanningen, de toevoeging ervan aan het productaanbod voor vermogensbeheerders en de normalisering van de uitstroom van GBTC.

Kortom, de opkomst van BlackRock’s IBIT en andere Spot Bitcoin ETF’s markeert een cruciaal moment in de financiële wereld, waar traditionele investeringsmechanismen zich kruisen met het dynamische en vaak onvoorspelbare rijk van cryptocurrency. Deze verschuiving betekent niet alleen een groeiend vertrouwen en een groeiende interesse in Bitcoin als beleggingsmiddel, maar luidt ook een nieuw tijdperk in, in de wereld van ETF’s en digitale valuta.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram