Bloedrode dag op cryptomarkt! Bitcoin koers zakt met meer dan $8000

BTC munten met een rode pijl naar beneden die duidt op een dalende Bitcoin koers 

De Bitcoin koers heeft gisteren en vannacht een dramatische duik gemaakt, wat heeft geleid tot aanzienlijke onrust op de markt. Giateren begon de neergang met een daling tot $68.560. Er volgde een snel herstel, waarbij de Bitcoin koers weer opliep tot iets boven $72.400 en het leek er even op dat de rally van de afgelopen tijd zich weer zou voortzetten. Vannacht echter daalde de BTC koers binnen een paar uur snel met 7,5%, van $72.400 naar $66.500. Hoewel er een licht herstel was tot ongeveer $68.000, daalde de koers al snel naar ongeveer $65.560. Deze neergang markeert een daling van 11% ten opzichte van het hoogste punt ooit op 14 maart, namelijk $73.737.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $67.716 (Bitmex) en €62.160 (Bitvavo). Dat is een verandering van -7,53% in de afgelopen 24 uur.  

 

 

 

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 3-minuten grafiek

 

Liquidatie van Bitcoin long-posities

De marktkapitalisatie op de cryptocurrency-markt is in zijn geheel met 7,3% gedaald, waardoor deze is gedaald tot $2,68 biljoen. Deze daling heeft ertoe geleid dat ongeveer $175 miljard de crypto-sector heeft verlaten. Het merendeel van de liquidaties, die in de afgelopen 24 uur in totaal $661 miljoen bedroegen, had betrekking op longposities, goed voor $525,2 miljoen, terwijl de liquidaties van shortposities $136,5 miljoen bedroegen.

Analisten over de dalende Bitcoin koers 

Analisten hebben verschillende factoren geïdentificeerd die bijdragen aan deze plotselinge daling van de Bitcoin koers. Een mogelijke reden is een verschuiving in perceptie m.b.t. Bitcoin ETF’s (Exchange-Traded Funds). Greek's Live, een aanbieder van crypto-derivaten, heeft een "recente verandering in het markttempo waargenomen", wat wijst op een potentiële afname van de instroom van ETF's. Deze visie wordt herhaald door Pav Hundal, een hoofdanalist bij de Australische cryptobeurs Swyftx, die suggereerde dat als de ETF-volumes blijven dalen, Bitcoin terug zou kunnen corrigeren naar de lage $60.000 of hoge $50.000. Hij benadrukte dat de instroom van Bitcoin ETF's met 48% daalde ten opzichte van het 14-daagse gemiddelde, waarbij de totale instroom van Bitcoin ETF's op 14 maart slechts $133 miljoen bereikte, het laagste van de maand.

Een andere factor die hieraan bijdraagt, zouden recente economische gegevens uit de Verenigde Staten kunnen zijn. De cijfers van de Producer Price Index (PPI) overtroffen de verwachtingen en wezen op langdurig hoge rentetarieven van de Federal Reserve. Deze situatie werd nog verergerd door hoger dan verwachte consumentenprijsindexgegevens (CPI), waardoor de economische problemen van Amerika verder werden verergerd. Ook de Aziatische aandelenmarkten trokken zich terug na deze Amerikaanse economische cijfers, waardoor de hoop op lagere rentetarieven werd getemperd.

Tegelijkertijd hadden sommige analisten al een afkoelingsperiode voor Bitcoin verwacht, na de snelle klim naar nieuwe recordhoogtes. Swissblock, een bedrijf voor analyse van digitale activa, merkte op dat de Bitcoin koers bijna was verdubbeld ten opzichte van $38.000 eind januari, zonder noemenswaardige dalingen. Hun analyse, gebaseerd op een bearish divergentie die werd waargenomen in de prijsbeweging van Bitcoin en de relatieve sterkte-index (RSI) op de 4-uurgrafiek, duidde op een dreigende prijsdaling. Analisten van Swissblock voorspelden een daling naar ongeveer $58.000-$59.000, een daling van 20% ten opzichte van de huidige niveaus, maar benadrukten dat dit een tijdelijke tegenslag zou zijn voordat de opwaartse trend zich zou hervatten.

Bitcoin koers technische analyse
Bitcoin koers technische analyse. bron: Swissblock

 

Matrixport, een crypto-investeringsdienstverlener, merkte op dezelfde manier op dat de Bitcoin koers rally momentum leek te verliezen, wat erop wijst dat er behoefte is aan consolidatie vóór verdere rally’s. Ze merkten het verschil op tussen een dalende RSI en hoge Bitcoin koers als een potentieel signaal van deze aankomende fase.

Ook op X lieten verschillende bekende analisten weten hoe ze deze laatste daling van de Bitcoin koers interpreteren:

X-post Michael van de Poppe

 

X-post Rekt Capital

 

populariteit meme-coins signaleert een top 

Bovendien werden de stijgende prijzen van meme-munten gezien als een mogelijke indicator van een aanstaande terugval. Historisch gezien markeren winstrotaties van large-cap crypto’s naar risicovollere tokens vaak de laatste fase in een crypto-opwaartse trend. De snelle rally van pepe-coin (PEPE) in mei 2023 was bijvoorbeeld een voorafschaduwing van een daling van 15% in de Bitcoin koers de volgende maand.

Correctie is niet het einde van de bullmarkt

Samenvattend lijkt de recente daling van de Bitcoin koers en de bredere cryptomarkt te worden beïnvloed door een combinatie van factoren, waaronder veranderende ETF-cijfers, Amerikaanse economische gegevens en technische indicatoren die wijzen op een achterstallige correctie. Analisten blijven voorzichtig, maar merken ook op dat dit naar hun mening een tijdelijke tegenslag is, in een opwaartse trend op de langere termijn.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram