Skip to main content

Bitcoin nieuws

gouden Cardano munten op zwart marmeren ondergrond

Cardano komt, na lange vertraging, met een nieuwe stablecoin

Het Cardano (ADA) netwerk heeft een nieuwe stablecoin verwelkomd. Het gaat om de zogeheten USDM munt die eigenlijk in begin 2023 gelanceerd zou worden, maar die flinke vertraging opliep. De munt is een 1:1 fiat ondersteunde stablecoin. Dat betekent dat elke dollar van USDM op de blockchain gedekt is door echte dollars. 

Stablecoins zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde blockchain netwerk. Tether USD (USDT) is het eerste stablecoin project op het Ethereum (ETH) netwerk en is ondertussen een van de grootste cryptocurrencies op de markt. De totale marktwaarde van de stabiele munt is bijna $104 miljard. Ter vergelijking, Cardano heeft momenteel een marktwaarde van ongeveer $21,5 miljard. De stablecoins faciliteren gebruik op het blockchain netwerk doordat ze een stabiele waarde weten te hanteren, hierdoor lopen gebruikers een stuk minder risico op Decentralized Finance (DeFi) protocollen. 

Andere stablecoins op Cardano

De USDM stablecoin is niet de eerste op het Cardano netwerk. Het altcoin project ondersteunt ook DJED en iUSD, dit zijn algoritmische stablecoins. USDM biedt een daadwerkelijk 1:1 dollar gedekte munt. Dit kan mogelijk meer vertrouwen geven aan gebruikers dat de waarde echt stabiel is en kan het verdere gebruik van DeFi ondersteunen. 

Komst USDM goed voor Cardano koers

De komst van DJED heeft al een significante impact gehad op het gebruik van DeFi op het Cardano netwerk. De stabiele munt lanceerde in het begin van 2023, toen bedroeg het totale DeFi gebruik (dat uitgedrukt wordt in Total Value Locked (TVL)) nog ongeveer 200 miljoen ADA. Sindsdien is het gebruik gestegen tot 613 miljoen ADA, een verdrievoudiging ten opzichte van de tijd voor de DJED lancering. Mogelijk kan de komst van USDM het gebruik van DeFi verder ondersteunen, wat op termijn ook positief kan zijn voor de ontwikkeling van de Cardano koers. 

Cardano koers in een dip

Momenteel zit de Cardano koers op een waarde van $0,61. De munt kelderde flink in de afgelopen 24 uur, met 9,1%, nadat de Bitcoin (BTC) koers daalde met 5,8%. In de afgelopen twee weken is de populaire crypto zelfs met 20% gedaald. De prijsdip is niet geheel onverwacht, sinds oktober van vorig is de BTC koers bezig aan een sterke rally die de munt van $25.000 tot een nieuwe all time high van $73.580 heeft getild. De markt lijkt nu gedomineerd te worden door beleggers die munten willen verkopen en daarmee hun winsten willen verzilveren.

Cardano koers grafiek
Cardano koers 30 minuten grafiek

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram