Skip to main content

Bitcoin nieuws

Kucoin app op telefoonscherm met cryptocurrencies op de achtergrond

KuCoin getroffen door anti-witwasaanklachten door DOJ in de VS

Een nieuw hoofdstuk in de voortdurende strijd tussen de Amerikaanse overheid en de crypto-industrie begon dinsdag. Federale aanklagers hebben de cryptobeurs KuCoin en twee van haar medeoprichters aangeklaagd voor het overtreden van de Amerikaanse anti-witwaswetten. De aanklachten beweren dat KuCoin in de Verenigde Staten opereerde, maar er niet in slaagde zijn activiteiten bij de Amerikaanse overheid te registreren. De beurs slaagde er ook niet in een anti-witwasprogramma te implementeren dat gebruikers zou dwingen een juiste, wettelijke identificatie te verstrekken en de KYC-vereisten te volgen.

De twee eigenaren die aangeklaagd zijn, zijn Chun Gan en Ke Tang. De Department Of Justice (DOJ) beweert dat de twee KuCoin exploiteerden als een geldtransmissiebedrijf en dat ze individuen toestonden geld wit te wassen via de beurs zonder de juiste KYC-vereisten. Noch Gan noch Tang werden gearresteerd voor deze beschuldigingen. De DOJ eist verbeurdverklaring van activa van KuCoin en gaat over tot strafrechtelijke aanklachten die mogelijk tot gevangenisstraf kunnen leiden.

Er wordt ook beweerd dat KuCoin meer dan $3,2 miljoen aan cryptocurrencies heeft ontvangen van de site Tornado Cash. Tornado Cash is een bekende cryptomixsite die het traceren van de afzender of bron van de crypto’s onmogelijk maakt. Twee van de oprichters van Tornado Cash zullen later dit jaar ook terechtstaan. Één ervan staat momenteel in Nederland terecht.

KuCoin werd dinsdag ook in beschuldigd door de CFTC

Het wordt nog erger voor KuCoin omdat de beurs ook beschuldigd werd door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Deze beschuldigingen beweren dat KuCoin zich niet heeft geregistreerd als handelaar in futures-grondstoffen, noch dat zij het CFTC-equivalent van KYC-vereisten hebben geïmplementeerd. De CFTC eist een hoge geldboete, maar ook een handels- en registratieverbod in de VS en een gerechtelijk bevel.

De DOJ onthulde dat KuCoin het aantal Amerikaanse klanten dat zich op de site bevond, verborgen hield. Er wordt aangenomen dat KuCoin in totaal meer dan 9 miljard dollar aan verdachte, criminele fondsen heeft verhandeld. Na de beschuldigingen daalde het native token (KCS) van KuCoin met meer dan 5,0% en is nu, op het moment van schrijven, met nog eens 12,5% gedaald.

Volgens de website van KuCoin heeft het bedrijf meer dan 30 miljoen geregistreerde gebruikers in meer dan 200 verschillende landen. Het wordt beschouwd als een van de grootste beurzen ter wereld, naast Binance, Coinbase, Kraken en Bybit. Ondanks de aanklachten blijft de beurs van KuCoin operationeel en dinsdag werden er geen gevolgen voor transacties of handel gemeld.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram