Skip to main content

Bitcoin nieuws

Solana munt

Solana's opvallende opkomst: leider in de Stablecoin-race en revolutionair in DeFi

Solana is momenteel de ster onder de grote alcoins en heeft een spectaculaire rally gezien waarbij de Solana koers in de afgelopen 6 maanden met maar liefst 879% is gestegen. En deze stijging is niet alleen maar hype zoals we van bijvoorbeeld memecoins gewend zijn. De Solana blockchain is een robustnetwerk wat het op verschillende vlakken erg goed doet de laatste tijd.

Solana koers consolideert na spectaculaire stijging

In recente ontwikkelingen heeft de blockchain-technologie van Solana opmerkelijke vooruitgang laten zien, waardoor aanzienlijke vooruitgang is geboekt op de competitieve cryptocurrency-markt. Terwijl het met uitdagingen werd geconfronteerd bij het heroveren van de grens van $200, zag de Solana koers een stijging van 12,8% tussen 24 en 26 maart, om vervolgens een correctie te zien naar $186. Ondanks deze schommelingen is het Solana-netwerk echter uitgegroeid tot een belangrijke speler op het gebied van stablecoin-overdrachten, en presteert het beter dan zijn rivaal Ethereum.

Solana koers grafiek
Solana koers 1-dag grafiek

Solana haalt Ethereum in wat betreft stablecoin-overdrachtvolume

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de reis van Solana is de recente inhaalbeweging van Ethereum in wekelijkse stablecoin-overdrachtsvolumes. Volgens gegevens van het blockchain-analyseplatform Artemis bereikte het overdrachtsvolume van Solana voor stablecoins een duizelingwekkende $364,7 miljard, waarmee het de $152,99 miljard van Ethereum overtrof. Ter vergelijking: Tron en BNB Chain rapporteerden volumes van respectievelijk $101,57 miljard en $22,75 miljard. Deze opmerkelijke groei heeft ervoor gezorgd dat Solana 42,3% van het stablecoin-marktaandeel voor zijn rekening heeft genomen, een dramatische stijging ten opzichte van de slechts 1,9% van een jaar geleden.

Wekelijkse overdrachtsvolumes van Stablecoin.
Wekelijkse overdrachtsvolumes van Stablecoin. Bron: Artemis
Stablecoin-overdrachtsvolumes één jaar.
Stablecoin-overdrachtsvolumes één jaar. Bron: Artemis

Goede prestaties in DeFi 

De sterke stijging van de stablecoin-overdrachten van Solana is niet het enige gebied waarop het uitblonk. De gedecentraliseerde applicatie- (DApp)- en derivatenmarkten van het netwerk hebben bullish tekenen vertoond. De DApp-volumes van Solana kenden een aanzienlijke stijging van 334% in de 30 dagen voorafgaand aan 26 maart, waarmee ze beter presteerden dan concurrenten als BNB Chain en Arbitrum, die groeicijfers noteerden van respectievelijk 146% en 82%. De Solana blockchain was ook getuige van een stijging van 43% in actieve adressen, tot 2,66 miljoen. Dit opwaartse traject wordt aangewakkerd door de groeiende belangstelling voor memecoins, waarbij tokens als Book of Meme (BOME), Dogwifwhat (WIF), BONK en Slerf voorop lopen.

Derivatenmarkt signaleert optimisme

De derivatenmarkt weerspiegelt een soortgelijk optimisme. Ondanks de recente correctie in de Solana koers, is er een sterke vraag naar bullish posities op de token. Observaties van eeuwigdurende contracten, een cruciaal aspect van de handel in derivaten, duiden op een negatieve rente, wat wijst op een sterkere vraag van shortsellers. Bovendien is de premie op USD Coin (USDC)-transacties in China boven de 3% gebleven, wat de robuuste vraag naar het omzetten van lokale CNY in USDC stablecoins bevestigd. Deze trend onderstreept de aanhoudende belangstelling voor cryptocurrencies in China, wat de positieve vooruitzichten op de derivatenmarkten van Solana verder ondersteunt.

Korte termijn zorgen bedrukken de markt 

De recente prestaties van de Solana koers staan niet los van bredere markttrends. De cryptocurrency-sector wordt in het algemeen geconfronteerd met potentiële kwetsbaarheden, waarbij het onvermogen van Bitcoin om boven de grens van $71.000 te blijven, zorgen baart over het afnemende vertrouwen van beleggers. Bovendien hebben uitdagingen op het gebied van de regelgeving, zoals juridische stappen tegen de KuCoin-exchange door het Amerikaanse ministerie van Justitie en beschuldigingen door de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission, de druk op de waardering van cryptocurrencies zoals Solana vergroot. Daarbovenop komt nu ook nog eens de gerechtelijke actie van de Amerikaanse SEC tegen crypto-exchange Coinbase. Dit zijn ontwikkelingen die het sentiment op de cryptomarkten op de korte termijn negatief beïnvloeden.

TVL op hoogste niveau sinds april 2022 

Als we deze korte termijnimplicaties buiten beschouwing laten, lijkt de groei binnen het Solana-ecosysteem echter een gunstige invloed te hebben op de Solana koers. Het succes van de blockchain, benadrukt door de populariteit van memecoins en een golf van DeFi-activiteit, heeft nieuwe projecten aangetrokken, waardoor de vraag naar het SOL-token op peil blijft. De totale waarde die is vastgelegd (TVL) in DeFi op Solana heeft volgens DefiLlama $4,55 miljard bereikt, het hoogste niveau sinds april 2022. Dit wordt aangevuld met een toename van 70% in het handelsvolume op de op Solana gebaseerde gedecentraliseerde beurzen (DEX's), waarbij Orca naar voren komt als de grootste DEX op Solana, goed voor 88% van het totale volume.

DEX Volumes per keten.
DEX Volumes per keten. Bron: DefiLlama

Vooruitzichten voor de Solana koers blijven goed 

Concluderend: hoewel de Solana koers voor uitdagingen staat bij het overschrijden van de belangrijkste prijsdrempels, is de algemene gezondheid van de markt robuust. Met indrukwekkende winsten in de overdrachtsvolumes van stablecoin, groeiende activiteit in DApps, bullish trends op de derivatenmarkt en een stijging van de DeFi-activiteiten, demonstreert Solana zijn potentieel om een leidende kracht te zijn in de cryptocurrency-sector. Terwijl het netwerk blijft evolueren en belangstelling trekt, vooral op het gebied van memecoins en stablecoins, blijft het een belangrijke blockchain om de komende maanden in de gaten te houden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram