FTX-oprichter Sam Bankman Fried veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf

man in gevangenis met handen om de tralies geklemd

Het was het moment waar miljoenen cryptoliefhebbers over de hele wereld op hebben gewacht. Donderdag werd de in ongenade gevallen FTX-oprichter Sam Bankman-Fried (SBF) veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf vanwege de aanklachten van fraude en samenzwering. Zijn wanbeheer van het bedrijf en misbruik van gebruikersgelden leidden ertoe dat klanten van FTX tussen de $ 8 en $ 11 miljard verloren. In totaal werd SBF beschuldigd van en schuldig bevonden aan zeven verschillende gevallen van fraude. Naast de gevangenisstraf kreeg SBF ook een boete van 11 miljard dollar en verbeurdverklaring van bezittingen, waaronder zijn privéjet.

 

 

Het verdedigingsteam van SBF eiste een veel lichtere straf van ergens in de buurt van vijf jaar. Federale aanklagers eisten een veel zwaardere straf van meer dan 50 jaar achter de tralies. Rechter Kaplan erkende zeker de ernst van de misdaden van SBF en sprak geen milde straf uit, ook al was deze veel lichter dan wat de aanklagers aanvankelijk wilden. Tijdens de redenen voor de veroordeling verborg rechter Kaplan zijn minachting voor wat SBF deed niet, vooral tegenover klanten van zijn crypto-exchange. Hij merkte op dat SBF tijdens zijn getuigenis de waarheid oprekte en dat hij een gebrek aan spijt toonde voor wat hij had gedaan. Kaplan adviseerde SBF zijn straf uit te zitten in een gevangenis in de omgeving van San Francisco, om dicht bij zijn familie te zijn.

SBF en zijn defensieteam spreken over de veroordeling

Sam Bankman Fried kreeg de kans om te spreken en herhaalde zijn bezorgdheid over het terugbetalen van geld aan de klanten van FTX. Hij vertelde ook dat dit het einde is van zijn ‘nuttige leven’ en dat hij geen partner of kinderen meer kan hebben tegen de tijd dat hij klaar is om uit de gevangenis te worden vrijgelaten.

Zijn verdedigingsteam bleef beweren dat SBF nooit kwaadaardig was in zijn activiteiten en dat hij meer analytisch en wiskundig dan hebzuchtig was. Ze schilderden hem af als een onhandige wiskundenerd in plaats van als een crimineel meesterbrein en noemden opnieuw zijn autisme en sociale onhandigheid. Het team herhaalde ook dat rechter Kaplan en de rechtbank hem niet de kans moesten ontnemen om een partner en kinderen te krijgen.

De veroordeling van Sam Bankman Fried maakt een einde aan deze meerjarige saga die de cryptowereld op zijn kop zette. Pas nu vertoont de sector tekenen van herstel. De ineenstorting van FTX zal altijd een smet op de gemeenschap achterlaten en dienen als een herinnering aan wat hebzucht en macht kunnen doen. Hoewel de sector zal blijven groeien en vooruit zal gaan, hebben FTX en SBF een klein zaadje van twijfel en wantrouwen achtergelaten dat nog lange tijd aanwezig zal blijven.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram