Stemmen op basis van blockchain, de toekomst van vrije en eerlijke verkiezingen?
Afbeeldingsbron: pixabay.com
De recente Amerikaanse verkiezingen op 3 november 2020 hebben verschillende tekortkomingen in het Amerikaanse systeem bloot gelegd. Als gevolg van de aanhoudende Covid-19-pandemie werd een recordaantal stembiljetten per post uitgebracht in het land. Als gevolg hiervan werd hun telling vertraagd en dit veroorzaakte aanzienlijke politieke onzekerheid in het land. Een deel ervan is nog steeds aan de gang, aangezien de zittende president Donald Trump blijft weigeren om zijn verlies toe te geven. Hoewel wordt verwacht dat zijn juridische beroepen bij de rechtbanken uiteindelijk zullen mislukken en zij de huidige uitslag zullen handhaven en Joe Biden tot winnaar zullen verklaren, tonen de barsten van het systeem aan dat er veel ruimte voor verbetering is. Hetzelfde geldt voor landen over de hele wereld, aangezien nepnieuws, toenemende politieke advertenties en polarisering van het publiek het moeilijk maken om de nu bijna ongrijpbare vrije en eerlijke verkiezingen te houden. Het publiek is ook sceptisch over het proces en er worden vragen gesteld over hoe het kan worden verbeterd.
Wat is de oplossing?
Het voor de hand liggende antwoord op dit probleem zou zijn om dingen te versnellen door het technische vermogen van het systeem te verbeteren. Jarenlang hebben verschillende technische innovators een systeem ontwikkeld dat de noodzaak om naar de stembus te gaan helemaal overbodig maakt. Je downloadt gewoon een app en stemt daar direct vanaf. De stemtijd wordt automatisch afgesneden aan het eind van de verkiezingsdag en de resultaten worden per staat verklaard. Makkelijk toch?
Nou, niet helemaal. Volledig elektronisch stemmen is geen erg betrouwbare manier van stemmen. Verschillende studies hebben aangetoond dat het proces van het tellen van de stemmen met fysieke stembiljetten die worden gesorteerd door ambtenaren terwijl de waarnemers van de kandidaten / politieke partijen toekijken, nog steeds als de beste keuze wordt beschouwd. Dit geldt vooral in het geval van een zeer spannende strijd, zoals blijkt uit de recente Amerikaanse verkiezingen. Wanneer het verschil klein is, zal het beide kandidaten verleiden de overwinning uit te roepen en zou dat een probleem kunnen veroorzaken bij de vreedzame machtsoverdracht. Wat er nu zal gebeuren in verschillende staten, zoals Georgia, Wisconsin en Arizona, is dat er een handmatige hertelling zal worden gedaan in het bijzijn van waarnemers, zodat elke twijfel voor de ogen van echte mensen kan worden verholpen. Dit is niet mogelijk als het hele systeem volledig centraal gedigitaliseerd is. Het grootste probleem is transparantie. Als de technologie transparantie kan bieden, zoals het op papier gebaseerde systeem, kunnen we een betrouwbaarder systeem hebben.
Technologie kan op de een of andere manier helpen, toch?
Het Amerikaanse systeem geeft elke staat een zekere mate van autonomie om verkiezingsprocedures te bepalen. West Virginia, een kleine Amerikaanse staat, testte op blockchain gebaseerde verkiezingen tijdens tussentijdse verkiezingen in 2018 en nu ook in de recente verkiezingen van 3 november 2020. Sommige provincies in Utah, Colorado en Oregon hebben ook hun proefprojecten onthuld om deze gedecentraliseerde benadering van stemmen mogelijk te maken. Deze projecten waren echter beperkt tot het mogelijk maken van het verkiezingsproces voor het overzeese militaire personeel en andere miljoenen Amerikanen die niet in hun land wonen. De projecten waren veelbelovend voor de toekomst, aangezien het verkiezingsproces blijkbaar sneller was afgerond zonder betwiste stembiljetten of toegankelijkheidsproblemen.
Afgezien van de VS is ook de rest van de wereld aan het opwarmen voor de mogelijkheid om gebruikers meer vrijheid te geven in het verkiezingsproces en tegelijkertijd de transparantie te vergroten. Ook het Europees Parlement (EP) is naar voren gekomen en heeft de voordelen van blockchaintechnologie in het stemproces op een rijtje gezet. Volgens een online EP-document met de titel “What if blockchain technology revolutionised voting?”, is de technologie zeer effectief in het waarborgen van vrije en eerlijke verkiezingen waaraan iedereen kan deelnemen. In plaats van te vertrouwen op een centrale database van een verkiezingscommissie om stemmen te registreren, kunnen kiezers zichzelf registreren en hun stem rechtstreeks uitbrengen, terwijl ze hun stemmen bijhouden en een digitale kopie van hun stembiljet bij zich hebben. Dit is een revolutionaire prestatie van de technologie, want nu is het met electronisch stemmen zo, dat zodra de stem is gegeven, de verbinding van de kant van de kiezer wordt verbroken. Daarna kunnen ze alleen vertrouwen op de huidige online trackers die omslachtig en onbetrouwbaar zijn gebleken. Het rapport schetst uitdagingen die moeten worden overwonnen voordat een dergelijk systeem kan worden ingevoerd, maar over het algemeen merkt het op dat het idee om blockchain te gebruiken veelbelovend is voor het houden van vrije en eerlijke verkiezingen, wat de ruggengraat van de democratie vormt.
Conclusie
Stemmen op basis van blockchain biedt het beste van twee werelden. Het geeft kiezers de vrijheid om zich te registreren, een kopie van hun stem te bewaren, deze te volgen en aan het einde te tellen via een transparante aanpak. Het is snel, veilig, verantwoordelijk en eerlijk voor iedereen. Als een land een dergelijk systeem effectief kan ontwerpen en inzetten voor alle kiezers, zal dit niet alleen de democratische normen versterken, maar er ook voor zorgen dat mensen het systeem weer vertrouwen.