Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stoot door tot boven $17000 – maar nog aan begin van nieuwe bullrun

Bitcoin koers breekt uit 

Cryptobeleggers hoeven zich bepaald niet te vervelen de laatste dagen. Er is voldoende te beleven, met name wat betreft de koers van Bitcoin. “King Crypto” heeft de leiding genomen en dat is duidelijk te zien aan de almaar stijgende Bitcoin koers.

Op moment van schrijven beweegt de koers rond of net boven $17.000 en het ziet er naar uit dat we dat mooie ronde getal snel achter ons kunnen laten. De hoogste BTC koers van vandaag was tot nu toe $17.077 (BitMEX).

BitMEX BTC grafiek 

Waar is de media aandacht?

Aangezien de Bitcoin koers de oude top op $20.000 aardig begint te naderen, is het opvallend om te zien dat er weinig tot geen aandacht voor is in de mainstream media. Dit in tegenstelling tot een paar jaar geleden. Bij de laatste grote Bitcoin bullrun in 2017 stonden de media bol van de berichten van de almaar stijgende Bitcoin koers. Dat was op vergelijkbare koersniveau’s als de huidige koers van BTC.

Het grote verschil is natuurlijk dat BTC toen al een tijdje steeds verse all-time high’s aan het neerzetten was. Op dit moment moet de oude top nog gebroken worden. Waarschijnlijk zal, zodra dat gebeurt, de media aandacht ook dit keer weer toenemen.

Nog geen tekenen van oververhitting

Als we kijken naar de futuresmarkt dan blijkt dat er nog geen sprake is van oververhitting in de Bitcoin markt. Er wordt hiervoor gekeken naar de “funding rate” van Bitcoin. Als er meer longs zijn dan shorts, dan zal de funding rate positief zijn (groter dan 0). Tijdens een bullmarkt zal de funding rate dus positief zijn. Naarmate het sentiment positiever wordt en de markt meer oververhit raakt doordat steeds meer mensen longposities openen, zal de funding rate steeds verder stijgen.

Op dit moment is de funding rate van BTC perpetual futures gemiddeld 0,01%. Dit zegt dat er een redelijke balans is tussen kopers en verkopers en dat de markt niet oververhit is. Dat is een goed teken voor de Bitcoin koers de komende maanden aangezien het aangeeft dat er nog voldoende ruimte naar boven is.

Rally gedreven door instituties

De huidige Bitcoin rally lijkt, in tegenstelling tot die van 2017, voornamelijk gedreven door instituties die in de Bitcoin markt stappen. In 2017 waren het vooral particuliere beleggers die de koers opdreven. Institutionele beleggers wantrouwden de toen gloednieuwe cryptomarkt en bleven er van weg. Nu is dat totaal andersom. Alleen de echte die hard cryptofanaten zitten nog in de markt, de rest van de particulieren hebben in 2018 en 2019 het toen zinkende schip verlaten. En door het gebrek aan media aandacht gaat de huidige stijging nog grotendeels aan ze voorbij. Grote institutionele beleggers echter, zijn fors Bitcoin aan het inslaan. Dit wordt mede gedreven door de angst dat in de komende jaren de inflatie wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen. Bitcoin wordt, net als goud, gezien als een goede bescherming tegen inflatie. Naarmate steeds meer bekende namen uit de beleggingswereld zich uitspreken voor Bitcoin en zelf of met hun fonds BTC kopen, zal de acceptatie van Bitcoin als asset in de professionele beleggingswereld steeds verder toenemen. Deze professionele partijen stappen met tientallen tot honderden miljoenen dollars tegelijk in de Bitcoin markt en het hoeft dus ook geen verrassing te zijn dat dit een sterke positieve invloed heeft op de Bitcoin koers.

Conclusie

Gezien dit feit en het feit dat het grote publiek nog nauwelijks meedoet, kunnen we concluderen dat we nog maar aan het begin staan van deze bullrun. Er ligt dus waarschijnlijk nog veel moois in het verschiet.