Skip to main content

Bitcoin nieuws

Investeringsbeheerbedrijf Van Eck ontdekt dat Bitcoin minder volatiel is dan veel traditionele aandelen

Bitcoin 

Bron afbeelding: Pexels

Ondanks dat Bitcoin de afgelopen weken een enorme prijsstijging heeft ondergaan, is het Amerikaanse vermogensbeheerbedrijf Van Eck tot de conclusie gekomen dat de cryptocurrency minder volatiel is dan veel traditionele aandelen. Het onderzoek komt voort uit bezorgdheid bij investeerders over de volatiliteit van de sector vanwege de snelle opkomst daarvan in de afgelopen jaren.

Bitcoin minder volatiel dan veel S&P 500-aandelen

In een recente blogpost zei de in New York gevestigde uitgever van beursgerelateerde producten dat Bitcoin eigenlijk minder volatiel was dan 25-33% van alle conventionele aandelen die worden aangeboden in de beroemde S&P 500-index. Het erkende dat Bitcoin algemeen wordt beschouwd als een volatiele nieuwe activaklasse buiten de traditionele aandelen- en kapitaalmarkten. Een zorgvuldige analyse toont echter aan dat BTC en zijn volatiliteit vergelijkbaar is met veel van de topbedrijven en hun aandelen. Dus een dergelijk idee dat Bitcoin op de een of andere manier volatieler is, is volgens het onderzoek van Van Eck eigenlijk op niets gebaseerd.

Op basis van statistische gegevens vanaf het begin van dit jaar is Bitcoin eigenlijk veel minder volatiel dan 29% van de S&P 500-aandelen. Op basis van een statistiek van 90 dagen is de cryptocurrency nog steeds minder volatiel dan 22% van de S&P 500-aandelen.

Is Van Eck een Bitcoin-investeringsmaatschappij?

Dit onderzoek komt niet van een bedrijf dat al een tijdje pro-Bitcoin is. Van Eck staat eerder bekend om het beheren en promoten van een activaklasse die lange tijd werd gezien als een directe concurrent van Bitcoin, namelijk goud.

De belangrijkste producten van Van Eck zijn gerelateerd aan goudfondsen met meer dan $ 50 miljard aan activa onder beheer. Het bedrijf was een pionier in een goudaandelenfonds in 1968 en introduceerde in 2006 een goudmijn ETF genaamd GDX.

Sommige goudpromotoren en -handelaren hebben niet veel op met Bitcoin en hebben vaak kritiek geuit op de mogelijkheden en volatiliteit van de digitale valuta. Van Eck heeft echter het minst last van deze Bitcoin vs goud strijd en heeft Bitcoin gesteund naast zijn goud-gerelateerde producten op de markt. Dat is slim, want iedere assetklasse heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en kansen.

Associatie met Bitcoin

Van Eck is een voorstander van Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF's) en heeft toepassingen geïntroduceerd bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om te helpen bij het lanceren van een Bitcoin ETF. Deze aanvraag is echter nog niet gehonoreerd, aangezien de SEC niet helemaal zeker is van de juridische kwesties die dergelijke ETF's zullen opleveren. Dit heeft Van Eck echter niet afgeschrikt.

Het bedrijf is ook openlijk voorstander van hedgefondsen en institutionele investeerders die in Bitcoin stappen. Het heeft verschillende keren betoogd dat veel van deze topfondsbeheerders veel beter af zullen zijn met Bitcoin als onderdeel van hun portefeuille.

Het onderzoek van de organisatie wordt gezien als een onderdeel van de inspanningen om Bitcoin ETF's gelegaliseerd te krijgen, aangezien volatiliteit een grote zorg was voor de toezichthouders van de overheid bij hun beslissing om deze op de beurs verhandelde activa niet goed te keuren. Naarmate de adoptie onder institutionele beleggers echter groeit en de wereld steeds meer vertrouwd raakt met cryptocurrencies, met name Bitcoin, neemt de kans op een Bitcoin-ETF steeds verder toe.

Conclusie

Bitcoin is niet meer de mythische asset vol volatiliteit. Het wordt nu een regulier investeringsobject voor mensen over de hele wereld. Studies na studies hebben aangetoond dat Bitcoin een respectabele aanwezigheid afdwingt en een levensvatbare investering voor de toekomst zal blijven naarmate het ouder en volwassener wordt.