Bitcoin koers zeer volatiel in de strijd om het $20.000 niveau

Bull - Bear 

De Bitcoin koers, die gisteren al verschillende uit december 2017 stammende koersrecords brak, deed vandaag opnieuw een aanval op het $20.000 niveau. Om 12:10 uur vanmiddag bereikte de koers de hoogste stand van de dag op $19.955 (BitMex), dat was iets hoger dan de hoogste stand van gisteren. De bulls probeerden om dat niveau vast te houden in een poging om door de 20k barriere te breken, maar de bears bleken zich, net als gisteren, rond dit niveau te herpakken en duwden de BTC koers scherp terug.

Wat volgde was een golf van verkopen waarbij Bitcoin, in iets minder dan 2 uur tijd, bijna $2000 aan waarde verloor.

bitcoin koers grafiek 

Hoe nu verder?

Het is de vraag of de bulls direct weer de aanval op het 20k niveau zullen inzetten. Mogelijk komt er een consolidatie en gestage klim richting richting 20k voor een derde poging om die taaie weerstand te breken. Het kan echter ook zijn dat de bears nog even aan de bal blijven en we een scherpe daling gaan zien richting de koers- “gap” die was ontstaan  na het weekend op de grootste BTC-futuresbeurs de CME.

De CME in de VS is in het weekend gesloten, terwijl de spot-handel in BTC dan wel gewoon 24/7 doorgaat. Afgelopen vrijdag sloot de handel op de CME op een BTC koers van $16.900. In het weekend steeg de koers verder op andere beurzen en op maandag opende de handel in BTC future contracten $1300 hoger op 18.200 dollar.

Ervaring leert dat gaps de neiging hebben om “gesloten te worden”. Dit houdt in dat de koers daar nogmaals naar toe gaat en dat er handel plaats vindt op de niveau’s die met de gap zijn overgeslagen. Als dat nu ook weer gebeurt dan zou de koers nog terug kunnen zakken tot $16.900, waarna we waarschijnlijk een scherpe reversal zouden zien.

Positieve onderstroom

Ondanks deze laatste, schijnbaar negatieve ontwikkeling, blijft het positieve lange termijn plaatje voor Bitcoin stevig overeind. De macro-economische situatie waarbij overheden omkomen in de schulden en daarbij als een gek geld bijdrukken, de Bitcoin halving en de toenemnde adoptie van BTC onder institutionele beleggers vormen een positieve onderstroom die de Bitcoin koers steeds verder op blijven stuwen. Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd voor het $20k niveau het begeeft en we op weg kunnen naar veel hogere BTC koersen.

We zullen echter moeten afwachten wat er op korte termijn zal gebeuren. Één ding is zeker: de cryptomarkt is op dit moment zeer volatiel. Dus stay safe en neem geen overhaaste beslissingen!