Facebook gaat verder met de lancering van Libra Cryptocurrency ondanks regelgevings- en imageproblemen
Afbeeldingsbron: pixabay.com
Facebook gaat door met de lancering van de Libra-cryptocurrency, ondanks dat regelgevende haviken rond het nieuwe crypto-project cirkelen. Een verkleinde versie van het project wordt al in januari volgend jaar verwacht en een beperkt deel van de crypto-coins zal beschikbaar zijn voor gebruik.
Libra's ellende
Het cryptocurrency-project van Facebook werd in 2019 aangekondigd met veel tamtam en onmiddellijk sloten veel vooraanstaande betalings- / fintech-bedrijven zich aan. Iedereen wilde er van mee profiterenen en dat stuwde zelfs de Facebook aandelen verder omhoog. Het werd vergezeld door VISA, Mastercard, Paypal, Wirecard en vele andere internationale fintech-bedrijven. Het centrale idee van de cryptocurrency was om een soort stablecoin aan te bieden die in wezen een mandje zou zijn met de belangrijkste valuta's en activa van de wereld, waaronder goud, USD, GBP, EUR, enz. De unieke samenstelling van deze nieuwe valuta zou het mogelijk maken om stabieler te worden. dan andere individuele activa.
In de maanden die volgden op de baanbrekende aankondiging van Mark Zuckerberg zelf, doemden echter grote hindernissen op voor het project. Het publiek en de regeringen over de hele wereld maken zich al zorgen over de groeiende macht en invloed van Facebook, vooral als het gaat om de gegevens verzameling en privacy van burgers. De sociale mediagigant is ook bekritiseerd vanwege zijn groeiende macht als gevolg van die gegevensverzameling en velen staan sceptisch tegenover grote projecten die het bedrijf initieert.
Terwijl conventionele cryptocurrency-kringen het gebrek aan decentralisatie en gedistribueerde bestuursstructuur afkeurden, begonnen overheidsregulatoren hard op te treden tegen Libra omdat het er op leek dat ze een schaduwbank wilden starten. Zuckerberg werd opnieuw naar het Amerikaanse Congres en het Europese parlement geroepen om lastige vragen te beantwoorden over de werking van het nieuwe crypto-project. De regeringskringen waren dit keer niet in een meegaande stemming en lanceerden vernietigende aanvallen. De belangrijkste crux van het ondervragingsproces was dit; Waarom is Zuckerberg op zoek naar een schaduwvaluta en een nieuwe “bank” die niet "beschermd" is door overheidsvoorschriften?
Als gevolg van dit harde optreden zag het Libra-project verschillende spraakmakende deserties. Bijna alle herkenbare namen verlieten het project uit angst voor vergelding door de overheid, waaronder Paypal, VISA, Mastercard, enz. En Facebook werd aan zijn lot overgelaten om het nieuwe cryptocurrency-project te ontwikkelen. Het strekt hen tot eer dat ze het niet hebben laten vallen en nu naar verluidt de laatste hand leggen aan de nieuwe valuta, zij het op een beperktere schaal dan oorspronkelijk gedacht.
De lancering
De exacte lanceringsdatum van het Libra-project is nog onbekend, aangezien het afhankelijk is van een fintech-licentie van de Swiss Markets Authority, de Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA). Aangezien de Zwitserse autoriteiten veel meer meegaand zijn dan de autoriteiten in andere delen van de wereld als het gaat om cryptocurrency-projecten, wordt verwacht dat de licentie in de komende weken wordt goedgekeurd. Dit zal, waarschijnlijk al volgende maand, de weg vrijmaken voor de lancering van Libra.
Volgens de nu bijgewerkte Libra-whitepaper is Facebook niet van plan een geheel nieuwe cryptocurrency te lanceren op basis van een mandje met activa. In plaats daarvan zullen traditionele fiat-valuta's zoals USD, EUR en GBP afzonderlijk worden aangeboden als stablecoins, net zoals die worden aangeboden door USD Tether, USD Coin en andere services die momenteel van kracht zijn.
Conclusie
Volgens Facebook-directeur David Marcus, die ook het hoofd is van Facebook’s dochteronderneming Novi Financial:
"Het eerste product dat Novi Financial zal introduceren, is de Novi digitale portemonnee ontworpen voor Libra, een nieuw betalingssysteem dat is gebouwd op innovatieve blockchain-technologie."
Met een nieuwe wallet en een nieuwe reeks stablecoins die op zijn platform worden geaccepteerd, kan Libra succesvol worden op basis van gebruikersacceptatie, aangezien miljarden mensen de sociale mediaplatforms gebruiken die eigendom zijn Facebook. Gebruikers zullen mogelijk ook voor de services kunnen betalen via de Libra-munten en dat is altijd een pluspunt. De oorspronkelijke poging om een geheel nieuwe valuta te lanceren die de wereldwijde betalingsscène zou kunnen domineren, lijkt mislukt, of op z’n minst ver weg.