Skip to main content

Bitcoin nieuws

Senior Fellow aan de Stanford University: Bitcoin leidt de COVID-19 economische revolutie

Niall Ferguson 

Niall Ferguson, een senior fellow aan Stanford University’s Hoover Institution en een gerenommeerd historicus, is ervan overtuigd dat Bitcoin de leiding heeft over de huidige economische revolutie tijdens de coronavirus-pandemie.

De historicus zag Bitcoin als een toevluchtsoord voor rijke individuen om hun vermogen op te slaan. Bovendien heeft het vermogen van de cryptocurrency om negatieve tegenkrachten van zich af ​​te werpen veel critici een ommezwaai doen maken en hen in supporters veranderd. De veerkracht van BTC heeft ervoor gezorgd dat degenen die aan de zijlijn staan, zoals institutionele beleggers, zich stukje bij beetje bij de trein aansluiten met een langetermijn visie voor ogen.

Van criticus tot 'grootste bekering sinds St. Paul'

Een criticus op de lijst van Ferguson is Nouriel Roubini, ook wel bekend als 'Dr. Doom’. In het verleden noemde Roubini Bitcoin de "moeder en vader" van alle bubbels. Dr. Doom heeft echter zijn toon m.b.t. Bitcoin behoorlijk gematigd.

Begin vorige maand merkte de econoom bijvoorbeeld op dat Bitcoin elementen heeft die er een waarde-opslag van kunnen maken. De historicus zei dat hij de ommezwaai van Roubini beschouwt als 'de grootste bekering sinds St. Paul'.

Andere opmerkelijke figuren die hun Bitcoin-positie hebben bijgesteld, zijn onder meer Stan Druckenmiller en Ray Dalio. Izabella Kaminska, een FT-journalist die voorheen niet zeker wist wat ze van de King Crypto moest denken, verzachtte haar visie en zag ​​levensvatbare toepassingen zoals een bescherming tegen 'autoritarisme en beperking van burgerlijke vrijheden'.

De huidige monetaire revolutie, merkte Ferguson op, ontstond lang voordat COVID-19 zijn lelijke gezicht over de hele wereld onthulde. In een wereld die grotendeels afhankelijk is van fiat, zorgde de revolutie er voor dat het traditionele geld aan de verliezende kant staat.

In een opiniestuk gepubliceerd op Bloomberg legde de senior fellow van Stanford University de basis voor zijn beweringen dat Zweden en China enkele van de landen zijn die wereldwijd zullen overschakelen van contant geld naar elektronische betalingen.

Ook waar contante betalingen nog steeds in gebruik zijn, zoals in de Verenigde Staten, zijn elektronische betalingen al wel dominant. In Afrika wordt de financiële revolutie aangedreven door betalingen met de mobiele telefoon, gevolgd door creditcards en betaalpassen.

Daarom merkte Ferguson op dat het coronavirus een impuls gaf aan een reeds bestaande monetaire staatsgreep. Dit is echter geen uniek geval, aangezien andere pandemieën uit het verleden flagrante tekortkomingen in de op contanten gebaseerde betalingssystemen aan het licht hebben gebracht.

Bitcoin is 139 procent gestegen, de dollar is 4 procent gedaald

 

Het enige verschil is dat Bitcoin deze keer een betrouwbare bescherming blijkt te zijn tegen inflatie in vergelijking met de Amerikaanse dollar. Door Bitcoin, goud en de dollar naast elkaar te plaatsen, merkte Ferguson op dat de BTC koers sinds 1 januari met 139 procent is gestegen, terwijl de goudprijs slechts een stijging van 15 procent heeft gekend. De dollar is met 4 procent gedaald.

Volgens de historicus:

“De technologische transformatie van internet is de motor van deze revolutie. De pandemie van 2020 heeft het versneld."

De historicus schetste hoe de Corona-pandemie de financiële staatsgreep van Bitcoin voedt:

"Mensen die nog nooit eerder een online transactie hadden gewaagd, moesten het proberen, om de simpele reden dat banken gesloten waren."

Tijdens de cryptowinter van 2018 kelderde de koers van Bitcoin na een stijging tot bijna $ 20.000 in december het voorgaande jaar. Gedurende deze tijd was de historicus ervan overtuigd dat het onwaarschijnlijk zou zijn dat de waarde van de koningsmunt nul zou worden, ondanks de toen lage prijzen.

In zijn boek, dat is gepubliceerd na deze louterende ervaring voor Bitcoin, merkt Ferguson op dat BTC zijn rechtmatige positie heeft ingenomen als 'een nieuw medium voor waarde opslag'.

Het is ook ideaal om als investerings-activum in portefeuilles te worden opgenomen. Als zodanig komt het in aanmerking om digitaal goud te worden genoemd vanwege de verifieerbare schaarste, de flexibiliteit om geografische grenzen te overschrijden en de losse verbinding met traditionele activa.

$ 50 miljoen aan BTC-investeringen in slechts één maand

Deze kwaliteiten hebben ertoe bijgedragen dat institutionele investeerders en grote beleggers hun Bitcoin-investeringen hebben vergroot. MicroStrategy bezit bijvoorbeeld BTC ter waarde van 425 miljoen dollar vanaf september 2020. Square verhoogde zijn Bitcoin-investering binnen een maand met 50 miljoen dollar, terwijl PayPal BTC-activiteiten begon te ondersteunen in zijn eigen wallet.

Ferguson merkte op dat hoewel de intrede van vers kapitaal in Bitcoin een aanzienlijke prijsstijging heeft veroorzaakt, de koers nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt.

De historicus gelooft dat de prijs de grens van $ 75.000 kan raken "als miljonairs" slechts één procent "van hun vermogen" naar BTC zouden sturen. Uit een analyse van Credit Suisse bleek dat miljonairs over de hele wereld samen een vermogen van 128,7 biljoen dollar bezitten. Maar Bitcoin is niet perfect, voegde Ferguson eraan toe.

Het heeft hoge transactiekosten en een lage snelheid, waardoor het ongunstig is voor gebruik als betaalmethode. Gelukkig overwinnen de soevereiniteit en het beperkte aanbod de imperfecties.