Nieuwe institutionele investeerders kopen voor $ 100 miljoen aan Bitcoin terwijl de problemen van Libra toenemen
Afbeeldingsbron onder CC: ForexTime
De cryptocurrency Libra, van Facebook, stuit op nieuwe problemen, zelfs nu Bitcoin recordinvesteringen ziet uit de wereld van professionele vermogensbeheerders. De laatste zag een grote investering van $ 100 miljoen van een nieuwe institutionele koper, MassMutual genaamd, terwijl de onmiddellijke toekomst van de eerste wordt bedreigd vanwege de antitrustbewegingen van de Amerikaanse regering.
De juridische problemen van Facebook
Facebook is een groot bedrijf met verschillende sociale mediaplatforms. Ze omvatten Whatsapp, Instagram en anderen. Meer dan 4 miljard mensen maken gebruik van de sociale mediakanalen van het sociale mediaconglomeraat en het verdient er ook vele miljarden dollars mee. De afgelopen jaren is Facebook echter zwaar onder de loep genomen. Mark Zuckerberg, de oprichter en CEO van de socialemediagigant, is opgeroepen voor spraakmakende openbare hoorzittingen in het Amerikaanse Congres en het Europees Parlement die lastige vragen stelden over de werking van het bedrijf. De vorige focus lag op het gegevensbeleid van Facebook waarvoor gedetailleerde wetgeving werd aangenomen, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Nu wordt de focus echter verlegd naar de zakelijke praktijken van Facebook.
De Federal Trade Commission (FTC) klaagt het bedrijf aan voor de Amerikaanse federale rechtbank vanwege zijn concurrentieverstorende bedrijfspraktijken. Het is bekend dat deze praktijken concurrenten ondermijnen en er in feite voor zorgen dat geen enkele andere sociale mediagigant zo machtig kan worden als zij. Nu is het de taak van organisaties als FTC om ervoor te zorgen dat bedrijven een gelijk speelveld hebben en dat gevestigde spelers geen onoverkomelijke hindernissen kunnen opwerpen voor nieuwere toetreders tot de markt. Het is een van de kenmerken van een concurrentiegerichte vrije markteconomie. Deze kwestie kwam ook al eerder aan de orde in de EU-hoorzittingen, waarbij vertegenwoordigers als de Belgische vertegenwoordiger Guy Verhofstadt en de Nederlandse vertegenwoordiger Sophie Veld met krachtige bewoordingen de werking in twijfel trokken. Het lijkt er echter op dat de VS het voortouw heeft genomen in de rechtszaak tegen de grote onderneming en dat de FTC antitrustwetten heeft ingediend tegen haar werking. Volgens antitrustwetten kan de overheid, als een bedrijf zich inzet om een concurrentievervalsend monopolie te creëren, ingrijpen en het opsplitsen in kleinere onafhankelijke bedrijven om een gelijk speelveld te garanderen. Deze radicale stap is in de Verenigde Staten al een tijdje niet meer genomen sinds de opkomst van grote IT-bedrijven en de hele internet-revolutie. Het zal dus interessant zijn om te zien waar dit heen gaat.
Libra verkeerd nu in gevaar vanwege deze beweging, want als Facebook in kleinere stukjes wordt opgesplitst, zal de cryptocurrency niet direct beschikbaar zijn op al deze sociale mediaplatforms. Dit komt bovenop het feit dat de nieuwe cryptomunt al wordt gelanceerd met een beperkte capaciteit en functionaliteit, in tegenstelling tot de oorspronkelijke belofte. Hoewel er nog geen uitspraak over de zaak is, is het duidelijk dat Facebook op dit moment als een monopolie opereert en de overnames zijn in de loop der jaren goed gedocumenteerd.
Institutionele belegger koopt voor $ 100 miljoen aan Bitcoin
Ondanks de ellende waar Libra zich in bevindt, blijven grote institutionele beleggers hun geld met honderden miljoenen tegelijk in Bitcoin steken. De in New England gevestigde verzekeringsmaatschappij MassMutual heeft 5470 BTC ($ 100 miljoen) gekocht tegen een prijs van $ 18,2k door te investeren via een bedrijf genaamd NYDIG dat volgens Wall Street Journal in New York is gevestigd. Dit is een enorm ding in de cryptowereld, aangezien MassMutual meer dan $ 235 miljard dollar aan verschillende activa verwerkt voor zijn uitgestrekte verzekeringsimperium. Nu meer van deze institutionele fondsen in Bitcoin komen, blijft de koers stabiel, ondanks dat hij recent weer recordniveaus heeft bereikt.
Andere institutionele beleggers zetten ook sterk in op Bitcoin d.m.v. de Grayscale Bitcoin Trust, een investeringsfonds dat alleen in Bitcoin belegd. Dit fonds alleen al heeft sinds vorig jaar meer dan $ 11 miljard in de cryptocurrency geïnvesteerd en heeft de laatste verkoopdruk op BTC geabsorbeerd door om de week voor honderden miljoenen dollars BTC te kopen. Coinbase, een van 's werelds grootste cryptocurrency-exchanges, meldt dat het alleen al voor meer dan $ 20 miljard aan Bitcoin in bewaring heeft.
Conclusie
Deze enorme instroom van geld in Bitcoin in combinatie met uitdagingen voor zijn concurrerende cryptocurrencies zoals Ethereum, Ripple en zelfs nieuwkomers zoals Libra, betekent dat geen enkele andere munt er momenteel mee kan concurreren. Het belang van Bitcoin groeit met de dag en iedereen wil er deel van uitmaken. Terwijl een BTC koers van $ 18.200 voor sommige mensen te hoog is, investeren anderen er ook op dit niveau massaal in. Dat is zeker.