Goudprijs lijdt onder toenemende acceptatie van Bitcoin, zeggen strategen van JPMorgan

Bitcoin en goud 

Bitcoin-voorstanders zeggen al jaren dat BTC een superieure opslag van waarde is ten opzichte van goud. Volgens een recent rapport van JPMorgan Chase & Co-strategen is bitcoin mogelijk al bezig met het vervangen van goud in de portefeuilles van beleggers, aangezien de toenemende acceptatie van BTC de goudmarkt schaadt en dat waarschijnlijk zal blijven doen in de komende jaren.

Een groep van kwantitatieve strategen van JPMorgan Chase & Co, onder leiding van JPMorgan's algemeen directeur Nikolaos Panigirtzoglou, heeft op 9 december een Bloomberg-rapport uitgebracht, waarin de impact wordt geanalyseerd die de toenemende acceptatie van Bitcoin op de goudmarkt heeft. De analisten hebben zich geconcentreerd op de vergelijking tussen institutionele beleggingen in goud en BTC.

De strategen hebben een negatieve correlatie waargenomen tussen goud ETF's en bitcoin ETF's (exchange-traded funds). Naarmate de instroom van fondsen naar goud ETF's afnam, nam het bedrag dat werd toegewezen aan op de beurs verhandelde BTC-fondsen toe, wat een directe impact van Bitcoin op de goudmarkt suggereert.

 

Grayscale Bitcoin Trust

Analisten van JPMorgan wijzen erop dat "de acceptatie van Bitcoin door institutionele beleggers nog maar net is begonnen, terwijl de acceptatie van goud door institutionele beleggers zeer groot is". Om hun stelling te illustreren, hebben ze het geval van de Grayscale Bitcoin Trust gebruikt, een beursgenoteerd fonds die een van de favoriete manieren is om in Bitcoin te investeren voor institutionele beleggers.

Volgens de strategen is de instroom van geld naar de Grayscale Bitcoin Trust sinds oktober met $ 2 miljard toegenomen. In dezelfde periode zijn op de beurs verhandelde goudfondsen getuige geweest van een uitstroom van $ 7 miljard.

De strategen van JPMorgan schatten dat Bitcoin ETF's momenteel 0,18% van het vermogen van de family office uitmaken, terwijl door goud gedekte op de beurs verhandelde fondsen 3,3% uitmaken. De analisten wijzen er echter op dat zelfs een kleine overdracht tussen goud- en bitcoin-ETF's kan betekenen dat er een enorm volume aan fondsen ter waarde van miljarden dollars wordt verplaatst.

Toenemende acceptatie Bitcoin onder financiële professionals 

De toenemende schaal van institutionele investeringen in Bitcoin was een van de belangrijkste ontwikkelingen in het crypto-ecosysteem in 2020. Een groot aantal vertegenwoordigers van de bankwereld en traditionele financiën, die voorheen zeer sceptisch waren over blockchaintechnologie en cryptovaluta, hebben onlangs hun mening over BTC herzien, en de instroom van institutioneel geld naar Bitcoin blijft groeien.

Het is echter het vermelden waard dat de analisten van JPMorgan in het recente rapport hebben gewaarschuwd dat de BTC koers mogelijk een correctie te wachten staat en dat de goudprijs op korte termijn nog kan herstellen. De reden voor dit denken is het feit dat de Bitcoin koers zeer snel is gestegen om zijn nieuwe recordniveau van $ 19.955 te bereiken, waardoor de bullrun momentum verloor toen sommige investeerders kortstondige Bitcoin begonnen te verkopen.