Het aantal Bitcoins dat op exchanges wordt aangehouden daalt naar een dieptepunt

Bitcoin + grafiek 

Nieuwe gegevens suggereren dat handelaren en investeerders hun cryptomunten weghalen van handelsplatforms. Bijgevolg is het aantal Bitcoins op beurzen teruggebracht tot niveaus die het laatst twee jaar geleden werden gezien. Een nadere beschouwing van de gegevens leert dat de meeste Bitcoins die van hand wisselen al geruime tijd op de platforms aanwezig zijn.

De meeste beleggers die nu verkopen maken winst omdat ze de munten tegen een veel lagere koers hebben gekocht.

Hoewel er in 2020 veel crypto's op handelsplatforms worden bewaard, is het totale aantal Bitcoins op exchanges sterk aan het dalen. Volgens een analyse van Glassnode laten on-chain data zien dat Bitcoins opgeslagen op exchanges voor het laatst het huidige niveau bereikten in december 2018.

Aantal Bitcoins op exchanges nam af vanaf maart 2020

De eerste twee maanden van 2020 nam het aantal Bitcoins op exchanges nog gestaag toe, maar in maart sloeg die trend om en de rest van het jaar bleef het aantal BTC op exchanges dalen.

Onlangs liet Arcane Research op Twitter de daling zien met behulp van een grafiek van Glassnode. Het bedrijf merkte op dat dit 'een van de belangrijkste trends' was in 2020. Het bedrijf merkte echter op dat de daling gedurende de hele maand november stagneerde, maar dat de dalende trend inmiddels weer is ingezet.

Op basis van de statistieken zijn analisten van mening dat de daling mogelijk wordt aangewakkerd door de recente inbreuk op de beveiliging bij Kucoin. Ook hebben de gebruikers van Okex onlangs gemeld dat ze problemen hadden tijdens opnames, waardoor de afhankelijkheid van crypto-exchanges verder werd verminderd.

Er is een algemeen gevoel dat nieuwkomers in de cryptoscene hodlers zijn en geen handelaren; Daarom geven ze er de voorkeur aan om hun Bitcoin in “cold storage” portefeuilles te bewaren waar ze volledige controle hebben.

Met name geloven sommigen in de crypto-wereld dat deze trend zich waarschijnlijk zal voortzetten en dat meer BTC's zullen verdwijnen van exchanges. De sterkste daling in 2020 deed zich voor in de eerste dagen van deze maand.

Oude munten die winst opleveren

Afgezien van het onthullen van een afname van Bitcoin op beurzen, ontdekten on-chain statistieken dat “oude munten”, d.w.z. Bitcoins die lang geleden zijn gemined, worden verkocht om te profiteren van de huidige hoge Bitcoin koers. Glassnode gaf aan dat, in plaats van dat deze trend "alarmerend" is, het in het verleden ook is waargenomen waarbij het duidde op een "extreem bullish" crypto-gemeenschap.

Om dergelijke gedetailleerde details te onthullen, gebruikte Glassnode een intern product dat bekend staat als BTCs Entity-Adjusted Average Spent Output Lifespan (ASOL). Entity-Adjusted ASOL geeft inzicht in de beweging van oude Bitcoins in relatie tot koersstijgingen. Eind vorige maand lieten deze gegevens zien dat langetermijn hodlers die oude munten verkopen, winst maken.

Interessant genoeg is de verkoop van deze oude Bitcoins dus eerder een bullish dan een bearish signaal. Liesl Eichholz, een medewerkster bij Glassnode, merkte op dat de trend van het verkopen van oude munten het aantal Bitcoins vermindert dat door langetermijnhodlers wordt gehouden "vóór de markt-top".

Ze voegde eraan toe dat door de daling van het totale aantal Bitcoins dat door dit type hodlers wordt vastgehouden, er ruimte komt voor nieuwe beleggers om zich bij de Bitcoin-trein aan te sluiten.

Afgezien van nieuwe investeerders die toetreden tot het Bitcoin-ecosysteem, tonen de statistieken aan dat de huidige langetermijn-hodlers gewoonlijk hun Bitcoins koopt tijdens de crypto-winter wanneer de beren de controle hebben over de markt en de BTC koers daalt. Vervolgens verkopen ze hun Bitcoin voorraad geleidelijk terwijl de stieren de controle over de markt overnemen. Belangrijk om op te merken is dat dit nog voor de top van de Bitcoin koers gebeurt.

Eichholz merkte op dat de voortzetting van deze trend zou leiden tot meer winst voor Bitcoin voordat het zijn maximale koers bereikt.

Analyse van Chainalysis 

Chainalysis, een data-analysebedrijf, heeft een vergelijkbare trend waargenomen. Het bedrijf merkte op dat de nieuwkomers onder meer individuen en instellingen zijn. In plaats van hun BTC-bezit actief te verhandelen, behandelen ze het als goud en slaan het op voor de lange termijn. Volgens het bedrijf gebruiken anderen Bitcoin om hun investeringen weg te houden van toezichthouders en om het buiten het oude banksystemen te kunnen bewaren.

De hoofdeconoom bij Chainalysis, Philip Gradwell, merkte op dat het een ander soort mensen is dat momenteel in Bitcoin investeert.

Gradwell voegde toe:

"Ze doen het in vaste hoeveelheden gedurende langere perioden en ze nemen het van de beurzen en houden het vast als een investering."