Skip to main content

Bitcoin nieuws

Vermogende Bitcoin-investeerders blijven enorme hoeveelheden Bitcoin kopen; Record lage liquiditeit op beurzen

Grote instellingen blijven veel Bitcoins kopen 

De nieuwe hoogtepunten die Bitcoin heeft bereikt de afgelopen tijd, heeft het goed vast kunnen houden in de range tussen $ 22K en $ 24K, wat duidt op sterke vraag naar de leidende cryptocurrency. Tegelijkertijd neemt het aantal BTC op crypto-exchanges echter geleidelijk af.

De Bitcoin koers wordt beïnvloed door de vraag- en aanbodniveaus van de munt. Daarom stijgt de koers wanneer het aanbod afneemt. En Extra hard als de vraag daarbij toeneemt. Investeerders met diepe zakken, zoals Microstrategy, hebben hun koffers de laatste tijd met enorme bedragen aan Bitcoins gevuld.

Deze investeerders hebben grote hoeveelheden Bitcoins verzameld, waardoor er een tekort aan aanbod en een stijging van de vraag is ontstaan.

Analisten die gegevens van beurzen volgen, zien een enorme vermindering van de hoeveelheid BTC die op handelsplatforms wordt aangehouden. Deze daling heeft al invloed op de markt, gezien de sterke Bitcoin koers de laatste tijd.

"extreem bullish" signaal wordt te weinig gewaardeerd

Volgens Schultze-Kraft, de chief technology officer (CTO) bij Glasssnode, een on-chain data-analysebedrijf, verkeert de koning crypto in een crisis gezien zijn huidige liquiditeit en aanbod. De CTO voegde eraan toe dat hoewel het fenomeen "extreem bullish is", het niet de aandacht krijgt dei het verdient.

Schultze-Kraft was echter optimistisch dat de impact van de crisis "in de komende maanden" zou worden gevoeld.

In een tweet merkte de CTO op dat 16 procent van het totale aanbod van BTC's als verloren moet worden beschouwd.

“21 miljoen Bitcoins? ... Dat is gewoon de harde bovengrens – gezien alle verloren  gegane munten is het werkelijke aantal veel lager. Niemand weet zeker hoeveel, maar schattingen wijzen op minstens 3M. Dat is 16% minder beschikbare BTC."

Bovendien schreef Schultze-Kraft de aanbodcrisis toe aan instellingen die agressief Bitcoin kochten. In zijn tweet nam hij Grayscale, Microstrategy, Square, Ruffer en MassMutual op. De vijf bedrijven hebben momenteel Bitcoin ter waarde van respectievelijk $ 11,5 miljard, $ 1,6 miljard, $ 50 miljoen, $ 745 miljoen en $ 100 miljoen.

De Bitcoin koers is vanaf maart dit jaar met 500 procent gestegen, toen het werd verhandeld tegen $ 4K tot het hoogste punt van gisteren op $ 24.024. Hieronder volgt een overzicht van hoe een vraag- en aanbodcrisis heeft bijgedragen aan de snelle opkomst.

Het BTC aanbod wordt kleiner

Ondanks dat Bitcoin-miners meer munten aan het totale aanbod blijven toevoegen, neemt de liquiditeit van Bitcoins op handelsplatforms sterk af. Bijgevolg vinden nieuwe investeerders het moeilijk om de BTC te kopen vanwege de hoge prijs en schaarste.

 

Uit een evaluatie door Glassnode blijkt dat de beursliquiditeit van Bitcoin in 2020 met 20 procent is afgenomen. Het analysebedrijf merkte op dat de trend op alle crypto-exchanges heerst.

Het bedrijf merkte ook op dat investeerders Bitcoins terugtrekken uit de hot wallets van de exchanges en verplaatsen naar ofwel cold wallets, een professionele bewaarder of deze investeren in BTC-investeringsfondsen zoals Grayscale. Naarmate het volume op beurzen afneemt, neemt ook het beschikbare bedrag voor handel af.

Uit gegevens blijkt met name dat handelsplatforms slechts 13 procent uitmaken van alle BTC's in omloop. Illiquide Bitcoins, munten die buiten beurzen worden gehouden en niet beschikbaar zijn om te verhandelen, zijn goed voor 78 procent van het totale BTC-aanbod. Degenen die ze houden, geven slechts ongeveer 25 procent uit, waardoor het aantal vloeibare BTC's verder wordt verminderd.

De CTO van Glassnode gelooft dat het onwaarschijnlijk is dat een dip in verhandelbare Bitcoins particuliere en institutionele beleggers zal afschrikken. Schultze-Kraft baseerde zijn argument op de fundamentele analyse, infrastructuur en bewaring van Bitcoin om te concluderen dat "alles vooruit gaat". Hoewel hij niet ziet dat kleinschalige investeerders een groot deel van de Bitcoin-investeringen voor hun rekening nemen, hebben ze nog steeds een toegangspunt vanwege de "zeer deelbare" aard van Bitcoin.

 

De CTO merkte op dat de institutionele betrokkenheid bij de Bitcoin-sector nu groter is dan drie jaar geleden. Hodlers hebben bijvoorbeeld ongeveer 15 procent in handen van wat de CTO 'accumulatie-adressen' noemt. Wanneer die hoeveelheid wordt toegevoegd aan de verloren Bitcoins, schat Schultze dat ongeveer 30 procent niet beschikbaar is voor handel op beurzen. Terwijl het aanbod daalt, schiet de koers omhoog.

Meer mensen omarmen Bitcoin

In 2020 is de vraag naar de koningcrypto gestimuleerd door de intrede van institutionele beleggers in de crypto-wereld. Interessant is dat sommige instellingen hun koffers met een hogere snelheid vullen, dan er nieuwe Bitcoins worden geproduceerd. Grayscale heeft bijvoorbeeld 210.000 Bitcoins verzameld in de afgelopen zes maanden, terwijl slechts 185.000 BTC's in dezelfde periode zijn gedolven.

Institutionele betrokkenheid bij het Bitcoin-ecosysteem werd echter in augustus van dit jaar onder de aandacht gebracht door Microstrategy, een bedrijf voor bedrijfsanalyse. Sinds augustus verzamelt het bedrijf de Bitcoin en bezit nu BTC ter waarde van meer dan 1,6 miljard US dollar.

Andere bedrijven die in de voetsporen van Microstrategy zijn getreden, zijn onder meer Square, PayPal en Ruffer. Twee maanden na de aankondiging van PayPal deed een op de vijf PayPal-klanten een BTC-transactie.

Op dit moment hebben institutionele investeringen in Bitcoin meer dan een miljoen BTC bereikt met een waarde van ongeveer 25 miljard US dollar. De investeringen gingen gepaard met lof van bekende namen in de traditionele financiële wereld, zoals Paul Tudor Jones, de oprichter van Tudor Investments, Rick Rieder, de CIO van Blackrock, en Scott Minerd, de CIO van Guggenheim Global.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram