Ripple daalt met bijna 60% terwijl andere cryptocurrencies stabiel blijven

Ripple koers daalt 

Ripple's XRP, de langlopende, op twee na grootste, cryptocurrency ter wereld, verkeert momenteel in regelgevingsproblemen, of in ieder geval in de Verenigde Staten. De digitale valuta heeft de afgelopen twee weken meer dan 60% van zijn waarde verloren en is op een gegeven moment gedaald van ongeveer $ 0,5 tot slechts $ 0,17. Het goede nieuws is dat Bitcoin, Ethereum en de rest van de topcryptocurrencies nauwelijks hebben gereageerd en dat ze nog een lange bullish weg te gaan lijken te hebben. Maar beleggers die veel hadden ingezet op Ripple, zien grote verliezen en het einde is nog niet in zicht.

XRP's beproeving

Onlangs heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een rechtszaak aangespannen tegen het zich overgeven aan illegale massale verkopen, die zij een overtreding van de effectenwet noemen. Ripple daarentegen stelt dat XRP een cryptocurrency is en altijd is geweest en geen “effect”. De handel, die over de hele wereld plaats vindt, wordt naar voren gebracht als een bewijs dat de cryptocurrency geen effect is en dat er geen rendement aan zijn eigendom is verbonden zoals wel het geval is bij een effect.

De crypto-wereld reageerde onmiddellijk op de beslissing van de SEC om tot vervolging over te gaan. Tot op heden hebben tientallen beurzen tijdelijk besloten om XRP van hun trading desks te schrappen, in ieder geval voor Amerikaanse investeerders. Sommigen hebben het helemaal geschrapt om zichzelf te redden van de toorn van de SEC, die in de VS wordt gezien als een machtig federaal agentschap.

Als gevolg hiervan is er steeds meer verwarring over de toekomst van Ripple, ook al is de juridische procedure nog niet eens begonnen. Er wordt verwacht dat het een interessante zaak zal zijn, niet alleen voor de vertegenwoordigers en belanghebbenden van XRP, maar ook voor de bredere cryptocurrency-industrie. Dit zal worden beschouwd als een mijlpaal die het precedent zal scheppen tegen cryptocurrencies in de VS en bijgevolg over de hele wereld.

Hoewel Ripple altijd een controversiële valuta is geweest binnen het crypto-ecosysteem, zullen regelgevende inspanningen hiertegen zeker de geesten van de bull run kunnen temperen. Maar XRP is ook de gemakkelijkste van allemaal om te vervolgen vanwege de gecentraliseerde controle van moederbedrijf Ripple labs. Andere cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum kunnen niet rechtstreeks voor de rechtbank worden gedaagd omdat er geen eigendom of gecentraliseerde controle is. Dat is ook de reden waarom beleggers zich op dit moment helemaal geen zorgen maken over de XRP-ontwikkelingen. Dit is ook een les voor veel nieuwkomers om niet al je investeringen in één token zoals XRP te stoppen. Als je jezelf wilt indekken tegen enorme verliezen en niet van eindeloze 24/7  handel houdt, dan is Bitcoin de meest betrouwbare optie omdat het de meest stabiele cryptocurrency is die er is. Het beste is echter altijd om niet al je eieren in één mand te hebben. Spreiding dus, zowel in verschillende cryptocurrencies als in andere assets.

Bitcoin, Ethereum, Litecoin en anderen handelen zijwaarts en omhoog

Nu de oudejaarsavond nadert na een zwaar bullish kerstfeest, handelden Bitcoin en andere cryptocurrencies een tijdje zijwaarts. Dit betekent dat ze vastzaten in een smal handelsbereik en uiteindelijk beide kanten op konden. De sector verkeert echter nog steeds in een erg optimistische stemming en wil zijn geweldige stijging in 2021 voortzetten. Bitcoin zat vast in een smal bereik van $ 26-27.000, maar is inmiddels uit deze range gebroken en gestegen naar een nieuwe all-time high op $ 28.617, waarna een kleine correctie volgde. Op moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 27.840. Ethereum zat een tijd lang vast tussen $ 570-660, maar staat inmiddels ook een stuk hoger op $ 728. Litecoin beweegt nog steeds tussen $ 125 en $ 140.

bitcoin koers grafiek

Hoewel het nieuws over de rechtszaak tot nu toe alleen de Ripple koers heeft beïnvloed, kan verder negatief nieuws van die kant mogelijk wel een correctie bij de andere cryptovaluta in gang zetten. Bitcoin bevindt zich in overbought gebied, dus een correctie kan de koersstijging op de lange termijn juist helpen.

Conclusie

Met de opkomst van cryptovaluta is het onvermijdelijk dat de huidige gevestigde orde (d.w.z. fiatvaluta's en nationale regeringen) ze op een bepaald moment hard zullen proberen te onderdrukken. Met de Ripple rechtszaak wil de Amerikaanse regering mogelijk de toekomst van cryptocurrencies onder controle houden met een sterk juridisch precedent. Het zal echter niet gemakkelijk zijn om een ​​krachtig oordeel te vellen over XRP, aangezien Amerikaanse rechtbanken de nieuwe sector in het land hebben laten groeien. Ook wordt van Ripple verwacht dat het een sterk juridisch team zal inzetten vanwege zijn sterke financiële basis en gecentraliseerd bestuur. Hoe dan ook, dit betreft de crypto-sector, maar vanwege de enorme impopulariteit van XRP (vanwege de gecentraliseerde controle) onder echte crypto-puristen, neemt de sector het momenteel niet al te serieus.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram