Skip to main content

Bitcoin nieuws

Het feitelijke circulerende aanbod van Bitcoin kan veel lager zijn dan gedacht, blijkt uit een nieuw onderzoek

bitcoin 

Volgens een recent gepubliceerde studie kan het totale aantal liquide middelen van Bitcoin, daarmee wordt alle BTC die constant in omloop blijft bedoeld, veel lager zijn dan eerder werd gedacht. Het onderzoek van onchain-analysebedrijf Glassnode laat zien dat maar liefst 78% van alle Bitcoins die in omloop zijn, illiquide kan zijn en dat sommige zelfs helemaal niet toegankelijk zijn.

Iedereen die bekend is met BTC weet zeker dat het maximale aanbod van de digitale valuta beperkt is tot 21.000.000 Bitcoins. Dit vaste aanbod betekent dat er nooit een enkele Bitcoin boven die limiet kan worden geproduceerd en het is de reden waarom BTC een deflatoir activum is dat in waarde stijgt naarmate het aanbod op de markt onvermijdelijk afneemt naarmate de tijd verstrijkt.

Onderzoeksgegevens van Glassnode

Omdat nog niet alle Bitcoins zijn gedolven, wordt het aanbod van BTC dat momenteel in omloop is, geschat op ongeveer 18,58 miljoen. Volgens de gegevens die door Glassnode zijn verzameld, is het grootste deel daarvan - maar liefst 14,5 miljoen - illiquide en blijven er slechts 4,2 miljoen Bitcoins in werkelijke, constante circulatie.

Volgens de gegevens is de hoeveelheid BTC die momenteel op beurzen wordt verhandeld relatief klein in vergelijking met het totale aanbod van Bitcoin. Van alle beurzen heeft Coinbase de meeste Bitcoin (870.000 BTC), gevolgd door Huobi (252.000 BTC) en Binance (215.000 BTC), terwijl andere beurzen kleinere hoeveelheden BTC hebben.

Institutionele beleggers kopen Bitcoin op 

De afnemende hoeveelheid actief circulerende, liquide BTC, wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de instroom van institutioneel geld in Bitcoin. Grote financiële instellingen zoals hedgefondsen kopen enorme hoeveelheden Bitcoin die niet bedoeld zijn om te handelen, maar om langdurig in hun lange termijn reserves aan te houden.

Uit de gegevens die Glassnode verzamelde, blijkt dat "in de loop van 2020 in totaal 1 miljoen extra BTC illiquide is geworden". Al die Bitcoin is gekocht door slechts 29 grote bedrijven, wat de impact laat zien die institutionele beleggers hebben op BTC en op het cryptocurrency-ecosysteem als geheel.

Optimistisch sentiment

Het onderzoek van Glassnode wijst op een uitgesproken optimistisch sentiment van de meeste individuele en institutionele Bitcoin-investeerders. Uit de gegevens blijkt dat een zeer groot aantal Bitcoin-eigenaren tevreden is met het langdurig vasthouden van BTC zonder de intentie om het in de nabije toekomst te verkopen.

De studie van Glassnode sluit aan bij veel eerder gepubliceerde, optimistische analyses van de BTC-markt die de afgelopen maanden steeds gebruikelijker zijn geworden. Bullish prognoses werden onlangs bevestigd door de Bitcoin koers die zijn nieuwe recordhoogte van meer dan $ 34.000 heeft bereikt en naar verwachting nog verder zal kunnen stijgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram