Skip to main content

Bitcoin nieuws

Vermogensbeheerder VanEck dient voorstel in voor nieuwe Bitcoin ETF

 

Vermogensbeheerder VanEck heeft, na de succesvolle lancering van een op de beurs verhandeld Bitcoin-product in Europa, een nieuw voorstel ingediend bij de Amerikaanse SEC. Dit voorstel betreft een speciaal bitcoin-fonds (ETF) wat genoteerd zal worden aan de Amerikaanse beurs. Op dit moment ligt het voorstel bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Onder voormalig voorzitter Jay Clayton heeft de SEC nooit een bitcoin ETF goedgekeurd. Echter kan het recente vrijwillige ontslag van Clayton zomaar eens voor verandering gaan zorgen.

Het ingediende voorstel

Laten we eens beginnen met het voorstel zelf. Wat is er precies ingediend? Het in New York gevestigde vermogensbeheerbedrijf VanEck heeft op 30 december een nieuw voorstel ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Met dit voorstel wordt er geprobeerd om de Bitcoin Trust genoteerd te krijgen op de beurs. Volgens het voorstel zal de verkoop van de aandelen van het fonds beginnen zodra het volledig is goedgekeurd door de SEC. Het draait hier om een speciaal op de beurs verhandeld fonds dat aandelen uitgeeft die door beleggers op de beurs kunnen worden aangekocht. De aandelen zullen in grote lijnen de performance van de Bitcoin koers volgen.

Hierover zegt het bedrijf het volgende:

“The VanEck Bitcoin Trust (the ‘Trust’) is an exchange-traded fund that issues common shares of beneficial interest (the ‘Shares’) that trade on the Cboe BZX Exchange Inc.,” en “The Trust’s investment objective is to reflect the performance of the Mvis Cryptocompare Bitcoin Benchmark Rate less the expenses of the Trust’s operations.”

Doelen van het fonds

Het doel van het fonds is om Bitcoin aan te houden en om de aandelen dagelijks te waarderen op basis van de gerapporteerde Mvis Cryptocompare Bitcoin Benchmark Rate. Deze koers wordt berekend op basis van de beurzen die volgens de MV Index Solutions GmbH (Mvis) de top vijf van de Bitcoin beurzen ter wereld vertegenwoordigen. Dit wordt gedaan op basis van het Cryptocompare Exchange Benchmark review rapport. VanEck Digital Assets is de sponsor van de Trust en Delaware Trust Company is de trustee. Deze stelde het volgende over het fonds:

"Behoudens een liquidatie of buitengewone omstandigheden is de Trust niet van plan om bitcoin direct te kopen of te verkopen, hoewel de Trustee opdracht kan geven om bitcoin te verkopen om bepaalde kosten te betalen. In plaats daarvan zal de verkoop plaatsvinden via  een 'in-kind' transacties in speciale blokken”.

Goed nieuws voor beleggers

De komst van dit nieuwe fonds zou natuurlijk  goed nieuws zijn voor beleggers. Het maakt het namelijk mogelijk om te beleggen in Bitcoin, zonder dat het hiervoor noodzakelijk is om je op een crypto-exchange te begeven. Ook heb je op deze manier geen crypto-wallet nodig.

VanEck Directeur van Digital Assets Strategy, Gabor Gurbacs, zei het volgende op Twitter:

“Het op de markt brengen van een fysieke bitcoin ETF in de VS is een topprioriteit voor VanEck. Wij zijn echt betrokken om Bitcoin-gerichte innovatie te ondersteunen & blijven samenwerken met regulatoren & marktpartijen om dat doel te bereiken.

In november lanceerde VanEck een bitcoin exchange traded note (ETN) in Europa.

Ontslag van Clayton kan voor verandering zorgen

De nieuwe Bitcoin ETF-aanvraag kwam een week nadat voormalig SEC-voorzitter Jay Clayton op 23 december ontslag nam. Onder zijn leiding heeft de SEC nooit een Bitcoin ETF goedgekeurd. President Donald Trump heeft Commissaris Elad L. Roisman als waarnemend voorzitter van de SEC benoemd. Doordat Clayton weg is zou het zomaar kunnen dat er nu echt veranderingen worden doorgevoerd en dat de eerste Bitcoin-ETF wordt goedgekeurd. Wellicht dat het binnenkort ook voor reguliere beleggers mogelijk wordt om in Bitcoin te beleggen zonder tussenkomst van een exchange.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram