Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin ondergaat een grote prijscorrectie tot $ 31k, maar de toekomst op de lange termijn blijft bullish

Bitcoin koers correctie 

Afbeelding: Marco Verch

Zoals voorspeld onderging Bitcoin zijn eerste grote koerscorrectie sinds de start van de nieuwe bullrun eind 2020. Eerder vandaag daalde de Bitcoin koers van ongeveer $ 39.000 naar slechts $ 31.000 op het moment van schrijven. Dit is een prijsdaling van ongeveer 20,5% in één dag. Ondanks de terugval blijven de langetermijnvooruitzichten van de cryptocurrency over het algemeen echter vrij optimistisch.

Bitcoin koers in het rood

Nu staat Bitcoin al meer dan een maand grotendeels in het groen, met slechts kleine terugval onderweg. Normaal gesproken, wanneer Bitcoin een te uitputtende rally ondergaat, is het normaal dat de koers een keer goed naar beneden komt, consolideert en vervolgens verder gaat met de rally. De koersstijging die begon vanaf ongeveer $ 22.000 was zo abrupt en overweldigend dat het recordinvesteringen aantrok, zowel van geïnstitutionaliseerde investeerders als nieuwkomers. Als gevolg hiervan bleef de rally doorgaan tot plotseling rond de 42k, de markt besefte dat de prijs te hoog was. Het resultaat was een daling, eerst tot ongeveer $ 39k en daarna tot slechts $ 31k. De volgende steun voor de Bitcoin koers is het $ 30k-cijfer en er wordt verwacht dat dit in ieder geval enige tijd zal kunnen houden.

Veel handelaren kopen nu de dip en zijn tevreden met de aangeboden lagere prijs. De verkoopwaanzin is echter nog niet voorbij en er is momenteel nog geen bodem gevonden voor deze enorme dip. De koers kan gemakkelijk dalen tot $ 30k voordat hij uiteindelijk weer herstelt.

bitcoin koers grafiek

Waarom werd de markt geconfronteerd met deze enorme prijsdaling?

Er waren veel redenen achter deze correctie. De eerste was dat miners al een lange tijd niet veel van de nieuw geproduceerde Bitcoins hadden geliquideerd in afwachting van enorme winsten. Toen het leek alsof $ 42k de hoogste koers was die Bitcoin in deze fase zou krijgen, werd er door veel miners verkocht, waardoor de markt werd geïnjecteerd met nieuwe munten. Dit resulteerde in deze laatste prijsdip naar $ 31k.

Een andere belangrijke reden was de liquidatie van meer dan $ 2,4 miljard aan Bitcoin-futures. De liquidatie-razernij van deze futures-contracten was te wijten aan het feit dat beleggers steeds meer kapitaal leenden om te handelen met nog grotere posities met hogere leverages. Wanneer de prijs van de onderliggende waarde van een futurescontract daalt tot onder een bepaald cijfer op basis van de hefboomwerking, worden de contracten geliquideerd en verliest de belegger dus zijn / haar geld. Als een belegger bijvoorbeeld kapitaal leent om 10x op Bitcoin long te gaan voor ongeveer $ 35.000, dan wordt het contract ontbonden als de koers 10% onder die waarde van $ 35.000 daalt. Dit is een groot risico en daarom wordt iedereen geadviseerd dat handel met hefboomwerking zeer, zeer riskant is en niet moet worden gedaan zonder er goed over na te denken en bewust te zijn van de risico’s.

Bloedbad onder Altcoins

Terwijl Bitcoin getuige was van een prijsdaling rond de 21%, leden andere cryptocurrencies, ook wel altcoins genoemd, een nog ergere crash. Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, Ripple XRP, ADA en anderen leden verliezen van tussen 25-35%. Ethereum crashte op een gegeven moment onder de $ 1000 en zelfs zo laag als rond de $ 900, voordat het een beetje herstelde. Bitcoin Cash gleed op een gegeven moment maar liefst 30% af voordat het enigszins herstelde. Litecoin leed het meest onder de gevestigde cryptocurrencies en verloor op een gegeven moment maar liefst 31% voordat het enigszins herstelde. Zoals verwacht daalden de altcoins aanzienlijk meer dan Bitcoin zelf.

De toekomst voor BTC

Er zijn nog geen aanwijzingen dat deze Bitcoin-correctie z’n dieptepunt al heeft bereikt, maar we zullen het gaandeweg ontdekken. De bodem is de koers die de Bitcoin herhaaldelijk en met succes verdedigt en elke neerwaartse beweging eronder annuleert. Voorlopig is dat niveau $ 30k, maar er is geen zekerheid dat het standhoudt.

Op de lange termijn bevindt Bitcoin zich nog steeds in bullish territorium en dat zal zo blijven tenzij en totdat het vorige hoogste punt ooit van $ 20k neerwaarts wordt doorbroken. Ook, gebaseerd op eerdere bull-cycli van 2013-14 en 2017-18, duren bull-cycli meestal een aanzienlijke hoeveelheid tijd voordat ze zonder stoom komen te zitten. Deze koerscorrectie op korte termijn werd dus verwacht en voorspeld in eerdere artikelen op deze website. Het is noodzakelijk dat BTC weer even terugkomt op aarde en vervolgens doorgaat met de bull run.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram