Skip to main content

Bitcoin nieuws

BTC munt met op achtergrond stijgende en dalende Bitcoin koers grafiek

De Bitcoin koers staat op recordhoogte, is het tijd om winst te nemen?

De cryptomarkt is weer flink in beweging en het zal je dan waarschijnlijk ook niet ontgaan zijn dat de Bitcoin koers recent een nieuwe all time high heeft gemaakt boven $70.000. Niets bijzonders denk je misschien, want dat verwachten we inmiddels van een volatiele asset zoals Bitcoin. Maar als we dieper kijken reageert de Bitcoin koers in deze bull-cyclus toch wat anders dan in voorgaande cycli. Een van de meest opvallende dingen waar we dat aan kunnen zien, is het feit dat de Bitcoin koers dit keer al een nieuwe record hoogte heeft bereikt, nog voor de Bitcoin halving in april. In alle voorgaande cycli werd een nieuw record pas maanden na de halving bereikt. Dus wat is er aan de hand wat het deze keer anders maakt? En is het nieuwe record een reden om al winst te nemen en uit de markt te stappen? Laten we dat eens onderzoeken.

Structuur van eerdere Bitcoin bullmarkten

Allereerst moeten we niet vergeten dat de definitieve top in alle voorgaande Bitcoin-bullmarkten op een veelvoud lag van de oude top. Als we bijvoorbeeld kijken naar de laatste bullmarkt van 2021-2022, dan zien we dat de top op ruim $69.000 ongeveer 3,5 maal hoger lag dan de voorgaande top uit 2017 op $20.000. De vermenigvuldigingsfactor van oude naar nieuwe all time high wordt wel iedere bullmarkt wat lager. Dat heeft te maken met de steeds verder toenemende marktkapitalisatie van Bitcoin. Er is steeds meer geld nodig om de BTC koers te laten verdubbelen. Echter, gezien de trend, zouden we toch wel van 2,5X uit mogen gaan. Dit zou de nieuwe top in de huidige bullrun op 2,5 x $69.000 = $172.500 brengen. Geen garantie uiteraard, maar ook geen onrealistische verwachting gezien de historie van de Bitcoin koers. Dit duidt er dus op dat de huidige bullrun nog een flink stuk te gaan heeft.

Bitcoin koers historie log vs lineair
Bitcoin koers historie log vs lineair, bron: Monochrome Asset Management

Interessant is ook de volgende tweet van de bekende analist Tuur DeMeester waarin hij laat zien dat de correcties in de huidige bullmarkt relatief klein zijn. Iets wat volgens hem duidt op schaarste van beschikbare Bitcoins in combinatie met een sterke vraag. Hij verwacht op basis daarvan dit keer een sterke Bitcoin-bullmarkt.

X-post Tuur Demeester

Bitcoin-walvissen houden zich sterk

Ondanks de snelle run van de Bitcoin koers naar nieuwe hoogten, wijzen gegevens erop dat Bitcoin-walvissen, gedefinieerd als adressen met ten minste 1.000 BTC, geen haast hebben om te verkopen. Op 7 maart stond het aantal van dergelijke adressen op 2.104, iets lager dan het record van 2.489 in februari 2021.

Bitcoin-adressen met minimaal 1.000 BTC.
Bitcoin-adressen met minimaal 1.000 BTC. Bron: LookIntoBitcoin
Bitcoin-walvissen met 1.000-10.000 BTC, verandering binnen 1 jaar.
Bitcoin-walvissen met 1.000-10.000 BTC, verandering binnen 1 jaar. Bron: Julio Moreno op X

De onwil van walvissen om te verkopen suggereert dat ze verdere prijsstijgingen verwachten. Gegevens uit de on-chain-keten van CryptoQuant en Glassnode laten zien dat de beweging van Bitcoin van beurzen naar walvisportefeuilles recordniveaus bereikt, wat wijst op een sterke accumulatietrend onder deze belangrijke spelers.

Aantal BTC-overdrachten van beurzen naar walvissen.
Aantal BTC-overdrachten van beurzen naar walvissen. Bron: Glassnode

Invloed van ETF’s op de Bitcoin koers

Een belangrijke aanjager van de huidige Bitcoin-rally is de groeiende invloed van Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s) in de Verenigde Staten. Alleen al de BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) registreerde op 5 maart een duizelingwekkende dagelijkse instroom van $788 miljoen, wat duidt op een robuuste institutionele belangstelling. Het totale handelsvolume van deze ETF's bedroeg meer dan $52,5 miljard, wat hun cruciale rol in de markt onderstreept.

Deze ETF’s bestaan pas sinds januari dit jaar, toen ze eindelijk goedkeuring ontvingen van de SEC en begonnen te handelen op de Amerikaanse beurs. Sindsdien hebben ze een sterke stempel gedrukt op de Bitcoin koers en vriend en vijand zijn het er wel over eens dat deze ETF’s verantwoordelijk zijn voor de vroege all time high in deze bull-cyclus.

Particuliere beleggers springen in

Aan de andere kant van de markt neemt de belangstelling van particuliere beleggers voor Bitcoin ook toe. Het spothandelsvolume op gecentraliseerde beurzen bereikte op 5 maart een hoogste punt in twaalf maanden, met een geregistreerd volume van $46,26 miljard. Deze opleving suggereert dat een groeiend aantal particuliere beleggers zich met Bitcoin bezighoudt. Bovendien heeft het aantal Bitcoin-adressen met een waarde van ten minste $10 aan BTC een recordhoogte ooit bereikt, wat duidt op een toename van de participatie door particulieren. De groep particuliere beleggers is meestal verantwoordelijk voor met name het laatste (parabolische) deel van de crypto-bullmarkt.

Aantal Bitcoin-adressen ter waarde van $ 10 of meer.
Aantal Bitcoin-adressen ter waarde van $ 10 of meer. Bron: Glassnode

Internationale trends

De mondiale belangstelling voor Bitcoin neemt ook toe, vooral in regio’s als Zuid-Korea, waar de Bitcoin koers nog hoger is gestegen als gevolg van de ‘Kimchi-premie’. Deze term verwijst naar de hogere prijs van Bitcoin op Zuid-Koreaanse beurzen in vergelijking met andere markten, voornamelijk gedreven door de intense vraag van particuliere beleggers, bij gebrek aan lokale Bitcoin ETF’s.

Zoek naar interesse- en winstnemingsindicatoren

Gegevens van Google Trends laten een verhoogd niveau van online zoekopdrachten naar Bitcoin zien, een stijging van ruim 31% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze verhoogde belangstelling komt overeen met de toename van Bitcoin-overdrachten naar Coinbase, een toonaangevende in de VS gevestigde beurs, wat erop wijst dat sommige investeerders zich mogelijk opmaken voor winstnemingen. Dergelijke pieken in overdrachten zijn historisch gezien echter niet exclusief voorgekomen op de top van de bullmarkt, zoals blijkt uit de patronen die in 2016-2017 zijn waargenomen.

Technische en fundamentele vooruitzichten

De technische grafieken van Bitcoin vertoonden onlangs een bullish voortzettingspatroon, dat, naast deze on-chain en fundamentele indicatoren, wijst op potentieel hogere doelen voor de Bitcoin koers. Analisten zien niveaus rond de $92.500 als de volgende belangrijke mijlpaal, zoals gerapporteerd door Cointelegraph.

Conclusie

De huidige staat van Bitcoin laat een veelzijdige marktdynamiek zien. Walvisinvesteerders houden stand, wat wijst op bullish vooruitzichten op de lange termijn, terwijl de belangen van particuliere en institutionele beleggers blijven stijgen, deels gedreven door de invloed van spot-Bitcoin ETF's. Deze diversificatie van marktdeelnemers draagt bij aan een robuust en veerkrachtig Bitcoin-ecosysteem, klaar voor verdere groei en een daarbij horende stijgende Bitcoin koers. De combinatie van technische, fundamentele en on-chain indicatoren duidt op een aanhoudend positief traject voor de leidende cryptocurrency. Bitcoin heeft ons al veel moois gegeven de afgelopen maanden, maar het lijkt er dus op dat er ook nog veel moois in het verschiet ligt de komende maanden. De angst voor een snel einde aan de bullrun van Bitcoin lijkt dan ook ongegrond en in dat licht bezien is een HODL-strategie, waarbij de correcties in de Bitcoin koers worden gekocht, gerechtvaardigd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.