Skip to main content

Bitcoin nieuws

BTC munt crasht hard tegen de grond met op achtergrond de dalende Bitcoin koers grafiek

Bitcoin koers crasht tot $66.000, wat is er aan de hand?

De Bitcoin koers heeft een zware dag. De populaire munt wist met ruim 4% te dalen in de afgelopen 24 uur en zakte kortstondig tot onder de $66.000. De koersdaling wordt gevoed door een uitstroom van vermogen uit de populaire Bitcoin Spot Exchange Traded Funds (ETFs), een grote hoeveelheid liquidaties in de crypto markt en tegenvallende resultaten van de economie in de Verenigde Staten. 

De BTC koers wist in de afgelopen 24 uur flink te dalen. Na kortstondig onder de $66.000 te zijn gezakt is de prijs lichtelijk terug geklommen tot ongeveer $66.200. Daarmee is de prijs van de grootste cryptocurrency in de afgelopen 24 uur met 4,7% gedaald. Ook de rest van de crypto markt staat flink in het rood. Een duidelijk teken dat vrijwel de gehele cryptocurrency markt nog steeds sterk gekoppeld is aan de Bitcoin koers. 

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 1-uur grafiek

Bitcoin ETFs ervaren uitstroom van kapitaal

De Bitcoin Spot ETFs ervaren weer een uitstroom van fondsen. Met name het Grayscale Bitcoin Trust Fund (GBTC) zorgt voor negatieve resultaten, het fonds verloor voor meer dan $300 miljoen aan kapitaal. Dit overtrof de instroom die andere BTC fondsen van onder andere BlackRock, Ark Invest en Fidelity zagen. Hierdoor kwam het netto resultaat van alle fondsen gezamenlijk op een uitstroom van ruim $85 miljoen uit. Dit komt neer op een verkoop van bijna 1.290 BTC munten en dat heeft een grote impact op de Bitcoin koers. 

De twee populairste fondsen, dit zijn de BTC ETFs van BlackRock en Fidelity, zagen individueel gezien wel een positieve inflow van kapitaal. BlackRock ontving bijna $166 miljoen aan fondsen en de Fidelity BTC ETF kreeg $44 miljoen aan kapitaal binnen. 

Miljoenen aan BTC liquidaties drukken op de Bitcoin koers

Bitcoin handelaren zagen in grote hoeveelheden hun BTC posities liquideren. Veel handelaren hadden leveraged posities (posities met hefboomwerking) gezet op een stijging van de Bitcoin koers. Naarmate de koers daalde werden de posities van de traders verkocht. In totaal werd er voor $165 miljoen aan BTC posities geliquideerd. Dit betreft een liquidatie van ongeveer 1.600 BTC munten. Deze geforceerde verkoop van Bitcoin posities heeft een verder drukkend effect op de Bitcoin koers. 

Inflatiecijfers in Verenigde Staten vallen tegen

Tegenvallende resultaten van de Amerikaanse economie lijken een derde belangrijke factor in de daling van de Bitcoin koers en de rest van de crypto markt. Beleggers verwachten al langere tijd dat de rentetarieven die de Federal Reserve (FED) hanteert, verlaagd  zullen worden. Echter, blijkt uit recente cijfers, dat de inflatiecijfers in de Verenigde Staten tegenvallen, wat betekent dat de renteverlaging mogelijk vertraagd wordt. Hogere rentetarieven betekent dat het relatief duur blijft voor bedrijven en consumenten om te lenen, wat de economie vertraagt en dus ook een negatieve impact heeft op de koersontwikkeling van aandelen en cryptocurrencies.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram