Skip to main content

Bitcoin nieuws

Telefoon in hand met op scherm de Bitcoin koers grafiek

Bitcoin koers blijft vlak nu de midweekrally naar $70.000 vervaagt

Het was een relatief rustige week voor Bitcoin, doordat de aanhoudende volatiliteit op de meeste activamarkten de Bitcoin koers onderdrukte. Risicovolle activa zoals Bitcoin en aandelen waren minder in trek, toen investeerders hun toevlucht zochten in veiliger beleggingen zoals goud. Het edelmetaal blijft nieuwe recordhoogten bereiken, omdat er steeds hoger wordt geboden op futures op goud en zilver. Het mondiale macro-economische toneel lijkt zich in een precaire toestand te bevinden, nu de toenemende spanning in het Midden-Oosten investeerders zorgen baart en de olieprijs heeft doen stijgen.

Wat de geopolitieke onzekerheid nog vergroot, is het agressieve commentaar van leden van de Federal Reserve. President Neel Kashkari van de Minnesota Federal Reserve Bank zei deze week dat de Fed de rente niet hoeft te verlagen als de inflatie hardnekkig blijft. Dit was in tegenspraak met een toespraak van Fed-voorzitter Powell eerder deze week, waarin hij herhaalde dat er voor dit jaar nog steeds drie renteverlagingen op tafel liggen.

De onzekerheid heeft de volatiliteit weer in de markten geïnjecteerd, waarbij de VIX-volatiliteitsindex naar de hoogste stand van het jaar steeg. De rente op staatsobligaties stijgt ook, terwijl er steeds hoger wordt geboden op grondstoffen-futures.

Wat betekent dit voor de Bitcoin koers? 

Dus wat betekent dit voor Bitcoin? Het betekent extra volatiliteit in de historische turbulentie in de weken voor de Bitcoin Halving. De volgende halvering staat momenteel gepland voor 19 april en de recente terugval van de Bitcoin koers komt precies op het juiste moment. Er zijn enkele analisten die geloven dat Bitcoin ETF's een deel van de bullish vraag hebben weggezogen die het token anders na de halvering zou zien.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 1-uur grafiek

De Bitcoin koers blijft binnen een bepaald bereik hangen, ondanks een plotselinge stijging halverwege de week terug naar $70.000. De prijs is op het moment van schrijven teruggevallen naar $68.000, waarbij de Bitcoin koers de afgelopen zeven dagen ongeveer 2,6% verloor. De mondiale marktkapitalisatie voor cryptovaluta bedraagt ongeveer $2,5 biljoen.

Solana-storing heeft negatief effect op de Altcoin-markten

Solana-investeerders zijn een beetje zenuwachtig het weekend ingegaan, omdat het netwerk de afgelopen 24 uur een transactie-failpercentage van 75% heeft ervaren. Wat betekent dit? Het betekent dat drie op de vier transacties mislukken als gevolg van netwerkcongestie, waarvan een groot deel kan worden toegeschreven aan meme-munthandelaren op DEX's zoals Jupiter en Raydium. De Solana koers is deze week met ongeveer 9,0% gedaald, waarbij veel van zijn meme-munten ook lager zijn gedaald. SOL wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer $178 met een marktkapitalisatie van $79 miljard.

Solana koers grafiek
Solana koers 1-uur grafiek

Meme-munthandelaren eerden Solana-icoon Ansem (@blknoiz06) met zijn eigen munt vernoemd naar zijn kat Hobbes. De munt heet Ansem’s Cat en wordt verhandeld onder het tickersymbool $HOBBES. Binnen de eerste 24 uur zag HOBBES een marktkapitalisatie van meer dan $100 miljoen.

Ethereum koers presteert relatief zwak 

Ethereum heeft deze week ongeveer 4,7% verloren en houdt nauwelijks vast aan het prijsniveau van $3.300. ETH is nu teruggevallen tot een marktkapitalisatie van $400 miljard, waarbij de ETH/BTC-ratio nu onder de 0,05 BTC ligt. Andere altcoins die deze week te lijden hebben gehad, zijn onder meer Dogecoin, die met 10,5% is gedaald, Avalanche, die met 13,3% is gedaald, en Shiba Inu, die 8,5% heeft verloren.

Crypto-aandelen worstelen met de volatiliteit in de Bitcoin koers

De twee belangrijkste proxy's voor crypto's op de aandelenmarkt hadden het deze week allebei moeilijk. De aandelen van Coinbase (NASDAQ: COIN) daalden met bijna 8,0%, terwijl Michael Saylor’s MicroStrategy (NASDAQ: MSTR) 12,65% verloor.

Coinbase heeft te maken met enkele rechtszaken van de SEC wegens het niet correct registreren bij de Amerikaanse overheid. Ondertussen zal MicroStrategy blijven lijden zolang de Bitcoin koers wankelt. Beide aandelen handelen in sympathie met de cryptomarkten en zouden een impuls moeten zien in de aanloop naar de Bitcoin halving over een paar weken.

Coinbase aandelen koers
Coinbase aandelen koers dag-grafiek

Bitcoin-mijnaandelen kampen ook met volatiliteit, aangezien Marathon Digital Holdings (NASDAQ: MARA) en CleanSpark (NASDAQ: CLSK) deze week respectievelijk met 16,12% en 19,25% daalden. CleanSpark is nog steeds aan het wankelen nadat het bedrijf een aandelenemissie heeft uitgegeven nadat de markten afgelopen donderdag vóór het paasweekend waren gesloten.

Tenslotte daalde de iShares Bitcoin Trust (NASDAQ: IBIT) deze week met 4,0%. Blackrock heeft vijf nieuwe instellingen toegevoegd als geautoriseerde deelnemers aan zijn spot Bitcoin ETF-prospectus. Deze instellingen omvatten Citigroup, UBS, Goldman Sachs en Citadel. Vanaf vrijdag bezit Blackrock bijna 250.000 BTC, waarmee het de vierde grootste houder van Bitcoin ter wereld is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram